Linda Straub inscenuje vlastní pohřeb

Spielraum Kollektiv se ve své novince Odkaz věnuje tématu čekání na smrt

Spielraum Kollektiv se ve své novince Odkaz věnuje tématu čekání na smrt a toho, co po člověku zůstane. Autorku konceptu a performerku Lindu Straub inspiruje její devadesátiletá babička a rozhovory s ní. Rozhodla se ale inscenovat svůj vlastní pohřeb… Odkaz bude mít festivalovou premiéru v působivém prostoru Nové libeňské synagogy v rámci festivalu …příští vlna/next wave… 27. září v 19:00.

 

 

„Kdybych inscenovala pohřeb mé babičky před její smrtí, rodina by mě pravděpodobně zabila. O smrti se nemluví do té doby, než přijde. A nejlíp ani potom ne. Inscenuji proto raději svůj vlastní pohřeb. Role jsou rozdané. Rakev je moje. Vy jste hosté.“

Spielraum Kollektiv se ve své nové inscenaci Odkaz věnuje tématu stáří a umírání. V červnu tohoto roku soubor oslovil festival Vlnoplocha s tématem Recyklace věcí. Autorka konceptu Linda Straub se tedy rozhodla vrátit k inscenaci „Marie to dala. Jak to dáš ty?“ a prohloubit témata, kterým se v roce 2013 věnovala. Tenkrát bylo hlavním tématem stáří, tentokrát se Straub zamýšlí především nad tím, co po sobě člověk po smrti zanechá.

„Zatímco malujeme svůj odkaz nejjemnějšími odstíny, možná nevědomky vyrýváme něco jiného, co se skutečně pro příští generace zapíše…“

 

Stěžejní inspirací byla opět Lindina devadesátiletá babička, její názory a vzpomínky. „Je skvělé, že mám záminku se k ní zase dostat o něco blíž. Vždycky mě zajímala jako člověk, teď mě zajímá i její postoj ke smrti. Na rozdíl od celé rodiny je s ní naprosto smířená. Zajímá mě také tabuizace smrti – bojíme se jí, a proto máme strach o ní se starým člověkem mluvit. Zamlouváme ji, a přitom starý člověk má často potřebu smrt komunikovat,“ říká autorka konceptu a jediná performerka inscenace, Linda Straub.

Ta se rozhodla inscenovat svůj vlastní pohřeb a bere do hry tedy dualitu pohledu na smrt své babičky a pohledu sebe jako zástupkyně mladší střední generace, a to jak s poetikou, tak i s nadsázkou, drzostí a černým humorem. „Babička by ve svém věku a kondici nemohla být naživo součástí představení. Baví mě, že prostřednictvím nahrávek jejího hlasu tam přesto je a občas mám pocit, že i herecky jedná,” směje se Linda. 

Na inscenaci Linda spolupracuje s dramaturgyní Tinkou Avramovou a režisérem Husamem Abedem. Autorem scénografie je Mathias Straub. V sólové performance hraje také důležitou roli zvuk a hudba skladatele a sound designera Myka a videoprojekce s animací Daniely Pasekové.

 

Odkaz bude mít festivalovou premiéru v rámci …next wave/příští vlny… v prostoru Nové libeňské synagogy. Divadelní premiéru chystá Spielraum Kollektiv příští rok.

 

Spielraum Kollektiv: Odkaz

Festivalová premiéra: 27. září 2022, 19:00, Nová libeňská synagoga

Vstupenky: https://goout.net/cs/odkaz/szdjrdu/

 

Kredity:
Koncept, performerka: Linda Straub
Režie: Husam Abed
Dramaturgie: Tinka Avramová
Pohybová spolupráce: Veronika Knytlová
Sound design: Myko
Animace: Daniela Paseková
Scéna a projekce: Mathias Straub

Light desing: Patrik Sedlák

Kostýmy: Barbora Burdová

Podpořili: Státní fond kultury, Vlnoplocha, …příští vlna/next wave…
Partner: Krajinou přílivu z. s.

 

 

 

 

Pavla Haluzová

pro Taneční magazín

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..