A studio Rubín vstupuje do 55. sezony

Čtyři připravované autorské inscenace se zaměří na budoucnost

Jubilejní 55. sezona pražského divadla A studia Rubín nese název „pouť budoucí je tvá“. Tomu, co by to mohlo, nebo snad dokonce by mělo být, a tomu, co je potřeba znovu objevit, zasadit do jiného kontextu a s láskou pěstovat, se budou věnovat čtyři chystané autorské inscenace – Tumor: Polyamor, Po škole, Propast a Plán B. Tři z nich režírují rubínovské stálice Nela H. Kornetová, Lucie Ferenzová a Jiří Ondra, a nově je doplní Štěpán Gajdoš. Vstupenky na zářijové a říjnové představení jsou již nyní v prodeji

Název letošní sezony jsme si vypůjčili od Ivana Blatného, konkrétně z jeho básně Stará bydliště. Tuto báseň je možné si sbalit s sebou jako kousek krásy. Další čtyři v podobě našich premiér budete moci posbírat cestou,“ představuje novou sezonu umělecká šéfka A studia Rubín a dodává: „Chtěli jsme, aby se tento sezonní cyklus obracel víc do světla a vyzdvihoval to dobré a smysluplné, čemu se věnovat už nyní, a tak pečovat o to budoucí.

První premiérou sezony bude inscenace Tumor: Polyamor, ve které divadlo navazuje na spolupráci s mezinárodní uměleckou skupinou T. I. T. S. Inscenace dále rozvíjí tematiku předchozího projektu Tumor: karcinogenní romance, ve kterém týmy poprvé v jevištní metafoře propojily rakovinu a lásku. Tumor: Polyamor prozkoumá a přiblíží další dva sociální fenomény: rakovinu a její pokročilé metastáze a otevřené či polyamorické vztahy. Oba tyto jevy spojuje nedostatečná společenská diskuze. Trojici performerů tvoří Jaro Viňarský, Matthew Rogers a Tereza Těžká. Za režií stojí Nela H. Kornetová. Premiéra se uskuteční 21. září v A studiu Rubín a projekt bude pouze desetkrát reprízován.

Na sklonku roku A studio Runín uvede inscenaci režiséra Štěpána Gajdoše, která vychází z nového textu Jiřího Ondry Po škole. Ta se bude věnovat vzdělávání, paměti, učení a lidské závislosti na informacích. Inscenace o „věku informací” bez učitelů, o žácích bez informací a učitelích bez žáků bude současným podobenství o návratu k osobnímu „učení starých Mistrů”, kteří osamělí putují dystopickou krajinou.

Autorský projekt Dagmar Fričové a Lucie Ferenzové nese název Propast. Spolu s hercem Šimonem Krupou a herečkou Janou Kozubkovou se vydají zkoumat depresi, která je pro stále více mladších lidí něčím, s čím se musí potýkat. Deprese bude v silně zvukové a vizuální inscenaci propojována s důsledky klimatických změn, konkrétně s táním ledovců a nenávratnými změnami na zemském povrchu.

Sezonu o budoucnosti zakončí premiéra Plánu B. Jedná se o inscenaci, která se inspiruje rekvalifikačními kurzy a plánováním nové, lepší budoucnosti obsahující lepší práci, život, vztahy, a také lepší já. Táborákové setkání ústřední trojice, které se ponese v neformálním duchu, provede diváky přípravami na tento životní plán B. To, zda se „to všechno“ skutečně někdy stane, ale zůstává otázkou. Táboráková inscenaci o chatařství a chalupaření, o velkých plánech, buřtech a iluzích, o snech a úskalích realizace, o kruzích, které se nemají rušit, a kruzích pod očima, které nejde vymazat a o které tu ale ve finále vůbec nejde. A o nekonečnu noční oblohy a odhodlání. Autory textu budou Dagmar Fričová a Jiří Ondra, který bude zároveň i režisérem.

Kromě divadelních představení se diváci mohou těšit na bohatý doprovodný program nových textů z dílny Autor v domě, koncerty a tématické diskuze. Aktuální informace je možné najít na webových stránkách divadla a profilech na sociálních médií.

Pavla Umlaufová

pro Taneční magazín

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..