Festival 4 + 4 dny v pohybu zaplní Erpet Smíchov

27. ročník festivalu otevře opuštěnou pražskou budovu

5.– 16. 10. 2022

Už posedmadvacáté otevře opuštěnou pražskou budovu festival současného umění 4 + 4 dny v pohybu. Tentokrát zve ve dnech 5. – 16. října do bývalého sportovního centra Erpet Smíchov, představení a performance budou probíhat také v Divadle Archa a Paláci Savarin.

Být někdo jiný, někde jinde, někdy jindy je letošním festivalovým tématem, reflektující současný stav světa s humorem i návody, jak krizi řešit.

Erpet, dříve Sportovní hala TJ Tatry Smíchov, byl postaven ve stylu pozdní moderny roku 1980 dle projektu architekta Zdeňka Staška. Festival obsadí nejen vnitřek budovy, ale také venkovní prostory sportoviště, ať už hřiště nebo bazény.

„Jsme rádi, že budeme moci návštěvníkům ukázat až surreálnou umělou krajinu, která byla původně vytvořena pro potřeby bývalého golfového trenažeru uvnitř objektu,“ říká za pořadatele Markéta Černá.

Velkorysé prostory zaplní výstava současného umění nabízející návštěvníkům díla šesti desítek českých umělců jako je Tomáš Svoboda, Alena Kotzmannová, Aleš Novák, Michal Pěchouček, Milan Mikuláštík, Markéta Othová, Eva Koťátková, Tomáš Vaněk, umělecká skupina Rafani a mnoha dalších. Kurátorkami letošní výstavy jsou Gabriela Kotíková a Denisa Václavová.

„Prostor nám tentokrát nabízí možnost s ním intenzivně pracovat a tak budou umělci v rámci měsíční rezidence připravovat díla přímo pro Erpet. Divákům nabídneme takovou výstavní bojovku. Zážitkem je samotné místo a výstavu si mohou objevovat i nacházet v golfovém odpališti nebo opuštěném bazénu,“ dodává Václavová.

V Divadle Archa proběhnou vystoupení uznávaných mezinárodních projektů propojující multimédia, živou hudbu, tanec a performance, do Archy můžete zamířit také na výstavu slovenského fotografa Ctibora Bachratého.

Před třemi lety nadchl pražské publikum nejpopulárnější italský divadelní soubor Motus se svou celosvětově úspěšnou inscenací MDLSX. Letos se výjimečná herečka, tanečnice, DJka a modelka italské značky Gucci, Silvia Calderoni, vrací s tragédií Tutto brucia (Vše hoří), inspirovanou Eurípidovými Trójankami, jenž je stejně současná jako temná. Calderoni tentokrát doprovodí tanečnice Stefanie Tansini a hudebnice R.Y. F. (Francesca Morello).

V nejnovějším představení Lavagem brazilské umělkyně Alice Ripoll a skupiny umělců z ghetta Cia REC se skutečnost mísí s fantazií a vytváří delirium připomínající apokalyptický sen. Podstatu umíněné inscenace Lullaby for Scavengers všestranně talentovaného Londýňana komika a video umělce Kima Noblea vystihuje její název “Ukolébavka pro mrchožrouty”), jež nepostrádá poetickou přitažlivost. Kim využívá provokativní humor, s jehož pomocí odkrývá lidský úděl: témata jako smrt, sexualita, gender nebo víra pojednává se suchým smyslem pro humor kombinujícím tragédii s absurdnem.

„Mám tři problémy: kapitalismus, patriarchát a jak je možné, že nás umění nedokáže zachránit,“ říká kanadský choreograf Frédérick Gravel. Ten odlupuje jednotlivé vrstvy vlastní duše, aby obnažil své strachy a vypustil netvora hamižnosti v sólu s názvem  Fear and Greed (Strach a chamtivost) , v němž se odhaluje až na dřeň. Jeho plynulé přechody mezi tancem, zpěvem a terapií, kterou si sám ordinuje, doprovází rocková skupina.

Festival 4 + 4 dny v pohybu je již od roku 2009 součástí mezinárodního networku In Situ, jehož současný projekt (UN)COMMON SPACES zahrnuje spolupráci devatenácti festivalů z celé Evropy a podporu dvaceti nových projektů určených pro veřejný prostor. V rámci letošního ročníku 4 + 4 dny v pohybu se divákům představí belgický umělec Johannes Bellinkx s projektem Continuum, který bude probíhat ve dnech 14. a 15. října v prostorách Paláce Savarin. Ve dnech 11. a 12. října se uskuteční v ulicích Smíchova interaktivní performance Frame španělského souboru Eléctrico 28.

Kromě výstavy, tanečních, divadelních a hudebních vystoupení, komentovaných prohlídek či programu pro děti, proběhne v rámci festivalu 4 + 4 dny v pohybu také tradiční festivalová škola hostící experty na Management umění a festivalové a galerijní manažery, kteří se podělí o své zkušenosti.

Adresa místa konání: 

Sportovní centrum Erpet Smíchov, Strakonická 4, Praha 5

YouTube / Vimeo:

Eléctrico 28 https://vimeo.com/680338555

Frederick Gravel: https://vimeo.com/392554539

Alice Ripoll: https://vimeo.com/650936401

 

Anna Mašátová

pro Taneční magazín

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..