Navzdory krizi v kultuře, návštěvnost předčila očekávání

Festival TANEC PRAHA 2022 byl úspěšný

Tečkou za 34. ročníkem mezinárodního festivalu TANEC PRAHA byl radikální koncept inscenace Umwelt choreografky Maguy Marin na Nové scéně Národního divadla. Silné ženské osobnosti vévodily letošnímu programu od slavnostního zahájení 1. června s Ann Van den Broek. Výjimečným zážitkem byla také sóla Louise Lecavalier, ale neméně rezonovala mnohá další díla, a to nejen v divadlech, ale také ve veřejném prostoru se zapojením řady místních profesionálních umělců i laiků.

V době, kdy kultura bojuje o každého diváka, měl Festival TANEC PRAHA velmi úspěšnou návštěvnost cca 90 %. Uskutečnil se ve 23 městech a obcích po celé republice, diváci mohli zhlédnout více než 25 různých titulů, nejdelší turné měl projekt Woods – instalace lidských těl evokující postrádané stromy v Brně, Ostravě, Plzni a Praze (celkem 12 uvedení v ČR). Zájem veřejnosti o vystoupení v divadlech i netradičních prostorách předčil očekávání organizátorů, zvláště v dnešní době inflace a krize návštěvnosti kulturních akcí.

Pořadatel festivalu kladl v letošním roce velký důraz na propojení smyslů mezi diváky a tanečníky včetně přímého zapojení diváků do představení, a to i dětí, teenagerů či seniorů. Snažil se publiku vyjít vstříc i tím, že řada představení probíhala v outdooru a zdarma, stejně tak doprovodný program. Výrazně mu v tom napomohly programy EU Kreativní Evropa a nově Perform Europe, kde patří k nejúspěšnějším žadatelům. Díky tomu se mohl uspořádat i Focus Ukraine na podporu tanečnic, které k nám uprchly před válkou. Těmito aktivitami Festival TANEC PRAHA dokonale naplňuje své poslání – představovat široké veřejnosti kvalitní a různorodá díla současného tance a pohybového divadla a vytvářet příležitosti českým umělcům vstupovat do mezinárodních koprodukcí.

Domovská scéna festivalů TANEC PRAHA a Česká taneční platforma divadlo PONEC připravuje od září novou taneční sezonu, kdy se vedle tance diváci mohou těšit i na další přesahy současného živého umění do života společnosti.

Foto: Vojtěch Brtnický

Pavlína Procházková 

pro Taneční magazín 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..