Cirkuzkus se blíží

Akrobacie na samé hranici fyzických možností

Akrobacie na samé hranici fyzických možností, spektakulární obrazy i hravé choreografie, zapojující nejmenší nadějné akrobaty nebo živou hudbu. Tanec, koncerty, workshopy. Divadlo na cucky láká na druhý ročník přehlídky Cirkuzkus, která se uskuteční již za dva týdny, od 9. do 17. července v areálu olomouckého Letního kina a na Dolním náměstí

Diváky čeká celkem jednadvacet akcí v devíti dnech, v Olomouci vystoupí kromě tuzemských umělců také zahraniční hosté – z Ukrajiny, Itálie nebo Chile. Na scéně se objeví Losers Cirque Company, kteří u festivalového publika vzbudili nadšení už vloni, dále např. Divadlo Continuo, Holektiv, Cirkus TeTy, Depáso Company nebo Ceren Oran & The Moving Borders.

Program přehlídky je rozdělen mezi Letní kino a Dolní náměstí. „Na Dolním náměstí uvedeme vedle některých workshopů a DJ setů, situovaných do Divadla na cucky, také trojici večerních představení, na které nebudeme vybírat vstupné,“ popsala ředitelka pořádajícího Divadla na cucky Alžběta Kvapilová. „Jedná se přitom o mimořádné zahraniční projekty La Trottola souboru Depáso Company nebo The Urge – dílo v Německu žijící turecké choreografky Ceren Oran, které vznikalo v reakci na období lockdownů. Cíleně pro veřejný prostor a mimo jiné také v naší koprodukci,“ pochlubila se Kvapilová.

Na strhující večerní show v kino areálu pod dómskými hradbami mohou zájemci zakoupit vstupenky buď jednotlivě za 390 / 290 / 190 Kč, nebo v rámci permanentky, kterou letos pořadatelé mimořádně zvýhodnili. „Víme, že aktuální ekonomická situace může být pro mnohé lidi tíživá a ani my se zřejmě od příštího roku nevyhneme zvýšení vstupného. Setkání s publikem v co nejhojnějším počtu je ale hlavní důvod, proč tuto prázdninovou přehlídku pořádáme. A tak bychom chtěli motivovat a odměnit diváky, zajímající se o kulturní akce v předstihu nebo diváky, kteří si chtějí užít alespoň část dovolené v Olomouci,“ vysvětlil Zdeněk Vévoda, vedoucí komunikace Divadla na cucky, které proto nabízí ještě do konce června permanentky na pět festivalových večerů v Letním kině za 1.190 (890) Kč. V červenci se jejich cena dostane na loňských 1.390 (990) Kč. Koupi vstupenek lze uskutečnit na webu www.divadlonacucky.cz, který také nabízí více informací k celému programu Cirkuzkusu.

9.–17. července
CIRKUZKUS 2022
Devítidenní smršť plná cirkusových kousků, akrobacie, tance, koncertů, workshopů a nevídaných show na olomouckém Letňáku a Dolňáku!

9. července / 21.00 Letní kino Olomouc

Divadlo Continuo: Please Leave a Message


Dechberoucí představení předního českého souboru fyzického divadla, na samé hranici pohybových možností a s poutavým výtvarným provedením.

Ve chvíli, kdy si na počátku člověk uvědomil sama sebe, zděsil se. Spatřil svoji smrtelnost i konečnost nekonečného vesmíru. A hned poté, snad ze strachu, snad v bláhové naději na možnost zapomnění, snad ze závrati vědomí se dal do tance. A pak obtiskl svoji dlaň na zeď jeskyně, aby zůstala alespoň stopa jeho pomíjivosti. Aby zanechal zprávu: „Byl jsem tady, tančil jsem.“

Každým pohybem, který učiníme, vytváříme svět a necháváme za sebou stopu. Pohyb těla na samé hranici fyzických možností, černé dominantní plochy a bílé trajektorie, jež vytvářejí pohybovou, výtvarnou a hudební kompozici, ve které fyzické divadlo střídají výtvarné obrazy, komika tragiku, vertikalita se mění v horizontalitu a naopak.

A na konci vlastně nevíme, co je dole a co nahoře, kdo uvnitř, kdo venku a hlavně, proč žijeme ve světě, ve kterém už „nehledáme pravdu, ale jen potvrzení vlastních předsudků.“ Ve světě, ve kterém se necítíme doma přesto, že jsme si ho sami vytvořili a každodenním opakováním naučených trajektorií jen znovu a znovu potvrzujeme jeho hranice.

Vstupné: 390 / 290 Kč nebo v rámci zvýhodněné permanentky

  1. července / 10.00
    Akce! Pohyb! Abstrakce!
    Workshop s Divadlem Continuo.

  1. července / 16.00 Letní kino Olomouc
    Street Art
    Workshop s Chaos company.

  1. července / 21.00 Letní kino Olomouc

Holektiv: Vrány
Tanečně–akrobatická performance letících žen–vran s živou hudbou

JEDNA JE PLÁČ A DVĚ JSOU SMÍCH,
TŘI BUDOU SVATBA, ČTYŘI ROZENÍ,
PĚT JICH JE STŘÍBRO, ŠEST ZLATO ZAS,
SEDM TAJEMSTVÍ, KTERÉ NÁM NEŘÍKÁŠ,
OSM NEBE, DEVĚT PEKLO
A DESET SE ČERTA LEKLO.

Žijí po našem boku, stejně jako okupují svá území v lesích daleko od lidí. Jejich barva, nahrbený postoj a láska ke zdechlinám napomohly tomu, že se staly symbolem smrti. Jsou ale i symbolem narození. Vrány jako nositelky snů a tajemství.

Vstupné: 390 / 290 Kč nebo v rámci zvýhodněné permanentky

  1. července / 10.00 Letní kino Olomouc
    Základy párové akrobacie
    Workshop se souborem Holektiv.

  1. července / 21.00 Letní kino Olomouc

Losers Cirque Company: Grandiózní


Nový cirkus světového formátu, v plné své kráse! Vizuální podívaná s úchvatnými akrobatickými výkony, která předčí vaše cirkusová očekávání.

Jak zachránit rozpadající se divadelní soubor a sám sobě dokázat, že dlouholetá dřina na jevišti měla smysl? Naši hlavní hrdinové, akrobaté z povolání, touží vytvořit průlomové umělecké dílo s mimořádnou duchovní a kulturní hodnotou. Něco, co přesahuje je samotné. Velkolepé představení, které navždy změní jejich životy. Na svůj grandiózní projekt však musí nejprve získat finance a jsou (tak jako spousta uměleckých souborů v reálném světě) závislí na štědrosti grantových komisí a vrtkavé divácké přízni. Svému snu jsou ochotni obětovat cokoliv: vlastní finance, hrdost, i své zdraví.

Koncept připravovaného grandiózního představení se upravuje a mění v závislosti na výši rozpočtu. Akrobaté jsou nuceni vyrovnat se s havarijním stavem cvičebního náčiní, nevyhovujícím tréninkovým prostředím a dalšími bizarními problémy. Mimo zkušebny se navíc odehrávají další příběhy, které zrcadlí reálné zkušenosti performerů z jejich běžných životů. Jsou nuceni kombinovat každodenní divadelní zkoušky a “normální” práci, aby se mohli věnovat tomu, co nade všechno milují. Situaci se snaží zachránit pěkně po česku: domácím kutilstvím a vynalézavostí. Vždyť se to přece nakonec nějak zvládne. Musí!

Inspirováno skutečnými událostmi.

Vstupné: 390 / 290 Kč nebo v rámci zvýhodněné permanentky

  1. července / 10.00
    Contemporary Dance
    Workshop s Losers Cirque Company.

  1. července / 16.00 Letní kino Olomouc
    Zahraj si s kapelou Point of Few
    Vezmi svůj hudební nástroj a přijď si zahrát na velkou stage společně s kapelou Point of Few.

  1. července / 21.00 Letní kino Olomouc
    Point of Few
    Instrumentální kvarteto s mimořádně originálním, svěžím zvukem, organicky propojujícím elektroniku a populární hudbu se současným jazzem.

Jejich hudba je barevná, dobrodružná a proměnlivá jako současná doba. Jejich doménou jsou silné melodie, dynamické beaty a unikátní zvuk.

Přesto, že skladby mají často neprvoplánové formy nebo používají lichá metra, stále vyznívají jako písničky se samostatnými světy, vyprávějící příběhy.

Inspiraci kapela čerpá eklekticky napříč současným jazzem i populární hudbou. Důležitým vlivem je newyorská jazzová scéna a hudebníci jako Justin Brown, James Francies, Jeremy Dutton, Mark Guiliana, Donny McCaslin, Robert Glasper nebo Charles Altura, ale občas z jejich tvorby vykouknou i ohlasy ranějších jazzových idolů, jako jsou Pat Metheny nebo Bill Frisell. Z oblasti populární hudby je to pak pestrá směsice sahající od Davida Bowieho přes Radiohead, Red Hot Chilli Peppers až např. k Anderson Paak. Point of Few a její členové si zakládají na hudební otevřenosti a pozitivním vztahu k populární hudbě, kterou neváhají nechat do svého zvuku proniknout.

Vstupné: 190 Kč nebo v rámci zvýhodněné permanentky

  1. července / 10.00 Letní kino Olomouc
    Závěsná akrobacie a hooping
    Workshop s Cirkusem TeTy.

  1. července / 18.00 Letní kino Olomouc
    Cirkus TeTy: Voyerky
    Představení matek, nematek a dětí na hranici nového cirkusu, tance a fyzického divadla, se vzdušnou akrobacií na lanovém tunelu.

3 pohybové laboratoře. 3 různé choreografky. 1 režisérka. Až 15 performerů.

Experimentální inscenace Voyerky se pohybuje na hranici nového cirkusu, tance a fyzického divadla, využívá techniky vzdušné akrobacie, a to na zavěšeném lanovém objektu. Pracuje s reálnou situací v kontrastu očekávání.

Vstupné: 390 / 290 Kč nebo v rámci zvýhodněné permanentky

  1. července / 21.00 Divadlo na cucky
    Franzie
    Koncert.

  1. července / 21.00 Divadlo na cucky
    Ingret
    Koncert ukrajinské kapely.

  1. a 16. července / vždy v 18.00 Dolní náměstí
    Depáso Company: La Trottola
    Dvojice z Itálie a Chile představuje svou vzdušnou show, při níž žasnete nad zázraky závěsné akrobacie.

Dvě postavy vzdorují gravitaci a létání se stává jejich oblíbenou kratochvílí.

Rotují vzduchem jako právě roztočená káča, nechají se unášet svou hybností a čelí obtížím při překvapivé volbě každého nového pohybu. Zkoumají a ochutnávají velká tajemství, odpoutáni od země.

Vstup volný.

  1. července / 10.00 Divadlo na cucky
    Vzdušná akrobacie
    Workshop s Depáso Company.

  1. července / 21.00 Café na cucky
    Luke
    DJ set na zahrádce Café na cucky.

  1. července / 10.00 Divadlo na cucky
    Contemporary Partnering
    Workshop s Míšou Kadlčíkovou a Tomášem Pražákem.

  1. července / 18.00 Dolní náměstí
    Ceren Oran & The Moving Borders: The Urge
    Simultánní taneční představení ve veřejném prostoru, inspirované improvizacemi z období lock-downu.

Jaký pohyb se vejde mezi postel a skříň? Lze zatančit klasickou variaci u kuchyňské linky? Nebo si připomenout release techniku na balkoně? Lock-down. Nemožnost vyjít ven, na taneční sál, do divadla, potkat se s diváky či ostatními tanečníky, rodinou či přáteli. Na jaře 2020 zaplavila sociální sítě home videa, která jsou svědectvím o touze tanečníků a choreografů tančit a zůstat v kontaktu, zůstat viditelní. Choreografka Ceren Oran několik z nich vybrala jako inspiraci ke svému nejnovějšímu projektu “The Urge”, který umístila záměrně do veřejného prostoru.

Vstup volný.

  1. července / 21.00 Café na cucky
    Elzeeno von Beneshow
    DJ set na zahrádce Café na cucky.

Zdeněk Vévoda

pro Taneční magazín

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..