Lidé Antropocénu

Dočasná Company uvádí nový projekt choreografky Natálie Vackové s názvem Lidé Antropocénu / OUR LAND WE PLANT. Premiéra se uskuteční dne 6. 5. 2022 ve 20:00 v tanečním divadle PONEC. Jedná se o celovečerní debutní inscenaci mladé autorky, ve kterém uvidíte čtyři interpety využívající jazyk tanečního a fyzického divadla. Unikátnost představení spočívá také v práci s materiálem, který je v průběhu inscenace přetvářen a formován a který metaforicky zachycuje náladu aktuální, nejen environmentální tématiky.

Taneční inscenace se zabývá nově vymezeným označením současné doby „Antropocén“. Sledujeme období, kdy lidstvo svou činností dlouhodobě globálně ovlivňuje a přetěžuje zemský ekosystém. Toto aktuální, nejen environmentální téma, se zásadně dotýká naší generace a nachází hranici mezi minulostí a budoucností na této planetě. Klademe si otázku jak o tomto tématu komunikovat, když je přitom tolik těžké si ho vůbec připustit. Co všechno Antropocén znamená? Jaké pocity v nás vyvolává? Nejistotu? Vinu? Bezmoc? Strach či lhostejnost?

Our land we plant a nebo je to jinak? Our land we planned? Our land is plain?

Inspirací je mimo jiné kniha Antropocén, ve které si tento pojem autoři definují například jako: „Svět balancující na hraně ekologické krize vyzrazuje devastující způsob naší přítomnosti ve světě a denaturační povahu kultury, která přece měla životy a přírodu kultivovat.“ – POKORNÝ, STORCH a kol.: Antropocén

Autorka se tímto tématem zabývá dlouhodobě. Minulý rok zpracovala podobné téma ve svém tanečním filmu s názvem Dissolution, na kterém spolupracovala s kameramankou Zdenou Sýkorovou. Snímek ve svých obrazech zachycoval různé prostředí spjaté s vodou a přírodou. Pracovalo se v něm i s tématem znečištění vod a na ledové soše se abstraktně vyobrazoval čas. V návaznosti na tento projekt vytvořila taneční site-specific představení s názvem “Tání” ve spolupráci s choreografem Janem Razimou pro letní hudebně-divadelní festival Kukokli, pořádaný v červenci roku 2021.

 

Lidé Antropocénu / OUR LAND WE PLANT

 

Jsem nepřímou součástí toho, ​​

kde jsme

a protékám v rukou celku

řádu.

Mířím kupředu

mezi prsty cítím propast

už to neudržím.

 

Jak dlouho ještě?

Změní se potom ještě to potom?

Jak to skončí?

 

 

Tvůrčí tým:

koncept a choreografie: Natálie Vacková

dramaturgická konzultace: Jakub Vaverka, Jana Stárková

odborná konzultace: Mgr. Jan Kodet, MgA. Bohumíra Eliášová, Ph.D.

scénografie: Alžběta Uhlíková

zvuková produkce: Anna Kolářová, Ondřej Rozum

světelný design: Filip Horn

produkce: Eliška Dědečková

interpretace: Jana Maroušková, Anna Kroupová, Vanda Hejnová, Josef Veselý

Work in progress: OUR LAND WE PLANT – 29. 4. 2022 od 19:30, KD Mlejn

Premiéra: Lidé Antropocénu / OUR LAND WE PLANT – 6. 5. 2022 od 20:00, PONEC

Eliška Dědečková

pro Taneční magazín

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..