Králem tance roku 2021se stal Jan Cina

Finále StarDance 2021

Večery plné tance skončily. Oblíbený pořad   StarDance došel do velkého finále,  kde se utkaly poslední tři páry.

Jednoduché  to tento rok neměly, týden před finále žily v jakési „bublině“, tedy v izolaci, aby nikdo z nich neonemocněl covidem. Jak komentoval Marek Eben, stále spolu a každý sám. Jan Cina: Zažil jsem to, co jsem opravdu ještě nikdy nezažil“. Na tvářích všech už byla patrná únava. Přesto všichni statečně dotančili.

A my se můžeme těšit, že snad na podzim roku 2022 bude lepší situace a všichni si užijí nové taneční kreace. Marek Eben: „Jsme s Terezou Kostkovou takové vánoční figurky,  které se s koncem podzimu složí do krabice, ale příští rok nás můžete zase vytáhnout.“

 

Jako každý rok, i tentokrát čekala ve finále na všechny pořádná dávka tance. Každý pár zatančil svůj nejlepší latinskoamerický tanec, poté standardní tance, dále freestyle a svůj nejlepší tanec vůbec.

Vše bylo zakončeno valčíkem, kterého se měly účastnit všechny páry, chyběli jen Ti, kteří zůstali v karanténě či byli nemocní.

Jak se páry popraly s velkým finále?

 

Jan Cina a Adriana Mašková

Pár zatančil svou nejlepší ča-ču. Jan byl lehoučký a svůj talent od Boha rozhodně nezapřel. Tanec v páru je pro něj evidentně těžší než sólo a pravda je i to, že únava se už projevovala a čím déle letos probíhalo StarDance, tím volněji si Jan Cina tančil, kazil rytmus, držení atd. To ovšem divákům nijak nevadilo.  Richard Genzer celkem nic neřekl, jen to, že to byl úžasný tanec. Tatiana Drexler ocenila, že Jan vyzrál a přináší do tance krásnou  uměleckou hodnotu.  Jan Tománek chválil koordinovanost a rytmiku. Zdeněk Chlopčík byl nadšený, nejen za výkon, ale také umění. Jeho přísnost šla tentokrát stranou. (body 10,  9, 9, 10)

Tomáš Verner a Kristýna Coufalová

Pár si vybral rumbu na skladbu Hotel California. Tomáš je  v tanci právě tak snaživý a disciplinovaný jako ve sportu. Dobře se na něj dívá a člověk nemá, co vytknout.  Richard Genzer řekl jen nadšené: „Ano!“  Tatiana Drexler řekla, že tanec byl živelný s nádherným kontrastem a začal ji štípat mráz. Jan Tománek pronesl, že tanec byl hodný finále. Zdeněk Chlopčík maximálně ocenil tanec plný emocí, kde byl vidět rozdíl mezi mužem a ženou a svou  pověstnou přísnost nechal opět  stranou při hodnocení. (body 10, 10, 9, 10)

Martina Viktorie Kopecká a Marek Dědík

Martinu porota pochválila za její houževnatost a oprávněně. I přes počáteční kritiku, kterou Martina přijímala statečně, se probojovala k velice dobrým výkonům a  ocenění poroty. V posledních dílech už Martina tančila mnohem uvolněněji, jak později sama řekla, od té doby, co tančili pro Paraple, pochopila, že tanec může pomáhat a v tom je krásný.  Z tance Martiny byla cítit obrovská radost. Richard Genzer zhodnotil, že tanec byl skvělý, ale něco nebylo občas dobře. Pro Tatianu Drexler tam chyběla spontánnost, ale rytmika správná. Jan Tománek ocenil radost a vřelost. Zdeněk Chlopčík viděl dobrý jive, ale necítil emoce a nevěřil jim. (body 8,8,8,8)

 

Jan Cina a Adriana Mašková

Pár si do tance přidal moderní prvky, což se setkalo u poroty s úspěchem. Richardu Genzerovi se líbily, Tatiana Drexler pochválila muzikálnost, ale neušlo jí špatné držení. Jan Tománek zase viděl hezký rám. Zdeněk Chlopčík postrádal větší emoce, ale pochválil dobře vedené kroky.  (body 10,10,10,10)

Tomáš Verner a Kristýna Coufalová

Dokonalé tango.  Co vytknout. Emoce, energie, technika, nechybělo nic. Zkrátka všechno super.  Richard Genzer byl nadšený, Tatiana si takového výkonu vážila, pro Jana Tománka jednoduše super a Zdeněk Chlopčík řekl, že za takový tanec by se nemusel stydět ani pár mezinárodní třídy i na Mistrovství republiky. Je velice pravděpodobné, že kdyby se Tomáš místo krasobruslení věnoval tanci, určitě by to mezi špičku dotáhl, i mezinárodní.  (body 10, 10, 10, 10)

 

Martina Viktorie Kopecká a Marek Dědík

Opět tango a vůbec nebylo špatné. Richardu Genzerovi se líbil skvělý příběh, Tatiana Drexler pochválila větší jistotu a hezkou atmosféru, Jan Tománek ale viděl, že se Martina ztrácela v rámu a Zdeněk Chlopčík vytkl utíkání z rytmu, ale byla vystižena atmosféra skladby. (body 9, 8, 8, 8)

Jan Cina a Adriana Mašková

Svým oblečením Jan Cina všechny přítomné ohromil. Měl na sobě lesklý upnutý obleček, který by si možná dovolil málokdo. Však také Marek Eben komentoval jeho vzezření slovy, co by to asi udělalo, kdyby šel takto vynést na sídlišti smetí?  Z pravidly nespoutaného tance, čišela hravost, radost, uvolněnost, trošku být nad věcí, maximálně zde vynikl Honzův talent a je vidět, že Honza je hoden být králem tanečního parketu.  Richard Genzer řekl, že volnost má rád a zde bylo propojeno vše. Tatiana Drexler pronesla, že se Jan Cina pro takový tanec narodil. Jan Tománek jen poznamenal, že Honza přináší flitry a disco koule. Zdeněk Chlopčík ocenil uvolněnost.  Celkově byl jejich tanec i poprask u diváků. (body 10,10,10,10)

Tomáš Verner a Kristýna Coufalová

Tomáš a Kristýna způsobili druhý poprask, ale zase trošku jinak. Ve svém freestyle udělali chybu, možná několik, což porotě neušlo. Limpy hop také není vůbec jednoduchý a zřejmě jej neměli úplně secvičený. Pár svou chybu později přiznal, ale bral ji s humorem. Sami byli trošku zaskočení a rozpačití. Tomáš celkem roztomile pravil, že takové zděšení v očích Kristýny neviděl, ani když ji upustil a ona si poranila kotníky. Porota ocenila, že tanec vůbec dotancovali, a to je také výkon. Legrace spočívala v tom, že sympatický Tomáš ani tímto diváka neztratí a naopak chyba byla roztomilá a přinesla určité osvěžení v jinak dokonalých tancích.  Richard Genzer s vtipem sobě vlastním řekl, že to bylo jako počítač, pořád se to sekalo (škobrtali a sráželi se). Tatiana ocenila alespoň začátek a také to, že to vůbec dokončili. Ptala se, kdo zachraňoval?  Jan Tománek dodal, že toto zachraňoval kormidelník bez zkoušky.  Zdeněk Chlopčík ocenil alespoň skvělý nápad, ale chtělo by to ještě čtrnáct dní tréninku. A ocenil, že přes kotrmelce a okna tanec dokončili.  (body 9, 8, 9, 8)

Martina Viktorie Kopecká a Marek Dědík

Dalším překvapením večera byl freestyle Martiny a Marka.  Martina si vybrala, že chce být baletka, zpočátku se Marek prý jen usmál. Vybrala si černou labuť, v příběhu upřímně odvyprávěla všechny emoce, později jej okomentovala slovy, že každý z nás má v sobě i černou i bílou. Richard Genzer řekl, že toto samozřejmě nemělo s baletem nic společného, ale bylo to krásné a dotklo se ho to. Tatiana Drexler dokonce pokřivila obličej, jak přemáhala své pocity a dojetí. Chvíli mlčela.  Bolest prý Martině jde dobře. Jan Tománek měl husí kůži po celém těle. I když nemá moc rád rekvizity, později všechno ocenil. Pro Zdeňka Chlopčíka bylo vystoupení působivé a emotivní. (Je pravda, že když jsem před zahájením pořadu procházela zákulisím, obrovská černá křídla mne zaujala a se zvědavostí jsem čekala, co z toho asi bude. A vystoupení mě nezklamalo).  A Martina se radovala ze své první čtyřicítky. (body 10, 10, 10, 10)

Závěrem páry předvedly své nejlepší tance už jen pro radost, bez hodnocení. Jan s Adrianou tančili paso-doble, Tomáš s Kristýnou waltz a Martina s Markem paso-doble.

Na úplný závěr vystoupili s valčíkem všechny páry, tedy kromě některých tanečníků, kteří onemocněli. Bez partnerů zůstali Simona Babčáková, Marika Šoposká a Tereza Černochová. Nastoupili za ně ale náhradníci včetně hlavního  choreografa Marka Zelinky.

 

Diváci rozhodli, že vítězem nebude nejlepší taneční pár Tomáš Verner a Kristýna Coufalová, ale takto to ve StarDance chodí.  Získali třetí místo. Stříbrní byli houževnatá Martina Viktorie Kopecká  a Marek Dědík.  Vítězem a králem parketu se stal Jan Cina s Adrianou Maškovou, kteří byli nesmírně dojati. Korunku předávala vítězka minulého ročníku  Veronika Khek Kubařová.

 Korunku předává Veronika Khek Kubařová – vítězka minulé řady StarDance 

Jan Cina nepředváděl vždy dokonalý tanec, ale byl vždy trošku nad věcí a na jeho pohybový talent se oko divaček jistě vždy rádo dívalo.

 Honza Cina je nad věcí

 Tak, to víte… 

Někdy se nevede….

 Ale teď jo!!!

Foto:   Česká televize

Takže co dodat, Na shledanou v roce 2022 u dvanácté řady StarDance a můžeme si jen popřát, aby časy byly lepší a pandemie  neovlivňovala  dění celé soutěže.

 

Text, foto, video: Eva Smolíková, archiv České televize (s laskavým povolením)

Taneční magazín

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..