Adventní zpěvník

Jihočeské divadlo a Český rozhlas vydávají unikátní zpěvník

Adventní zpěvník opery Jihočeského divadla s podtitulem 24 barokních písní pro zpěv s doprovodem klavíru, cembala nebo varhan vychází právě v těchto dnech. Soubor adventních písní byl inspirován loňským zpracováním on-line adventního kalendáře opery Jihočeského divadla.

Iniciátorem vzniku zpěvníku je šéf opery JD Tomáš Ondřej Pilař, který režíroval a vybíral písně do adventního kalendáře roku 2020 a režíroval je. Celou dramaturgii, úpravu a sazbu písní připravil dlouholetý člen opery JD Mikoláš Troup. Zpěvník pojal jako adventní kalendář o 24 okénkách, takže s ním lze pomalu procházet celým adventem a repertoár den za dnem rozšiřovat. Třicetistránkovou publikaci provází krásné autorské ilustrace Ivany Ševčík Miklošové. Díky QR kódu na zadní straně zpěvníku mohou zájemci otevřít odkaz na videa s nahrávkami z loňského roku.

Věříme, že díky spolupráci s Vydavatelstvím a nakladatelstvím Českého rozhlasu zpěvník osloví širší publikum. Zájemci si ho mohou koupit na e-shopu Českého rozhlasu Radiotéka nebo na pokladně Jihočeského divadla, a to od 11.11. 2021.

„Centrálním motivem většiny písní je scéna Zvěstování Panny Marie, nasvícená postupně z různých stran a perspektiv. Dialog mezi archandělem a Marií je někdy podán jako skutečné drama s přímou řečí jednajících postav, jindy zas jako kontemplativní sestup do onoho mystického prostoru mezi andělským „Ave“ (Zdrávas) a Mariiným „Fiat“ („Ať se mi stane podle tvého slova“). V několika písních před námi defilují světci adventního času (sv. Barbora, sv. Mikuláš, sv. Lucie nebo sv. Jan od Kříže – tomu jsme věnovali nejvíce stylově vybočující skladbu kalendáře, Mazákovo echové moteto Nobilissime Iesu). Do všech písní již dopadá radostné světlo Vánoc, ale to jako by bylo rozptýleno do malých plamínků – představme si je jako zimní tmou problikávající lucerny v rukou zástupů lidí spěchajících na ranní roráty. Teprve v poslední písni se naplno rozezní vánoční jásot nad příchodem Slunce – Ježíše mezi nás,“ popisuje své dílo Mikoláš Troup.

Eva Marečková

pro Taneční magazín

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..