Letní Letná se pro letošek rozloučila

Areálem prošlo přes 50 tisíc lidí, divácky nejúspěšnější byla francouzská představení

Do Letenských sadů se letos k potěšení diváků i pořadatelů vrátil festival Letní Letná s plnohodnotným programem. Mezinárodní přehlídka nového cirkusu a divadla v osmnáctém ročníku přilákala 50 tisíc návštěvníků. V areálu Letní Letné je od 12. do 31. srpna zabavila představení plná akrobatických čísel, dětský program i zajímavé workshopy. Ze zahraničních hvězd se lístky nejvíce prodávaly na Cirque Le Roux, z vyprodaných sálů se mohly těšit i přední tuzemské novocirkusové ansámbly. Pořadatelé i návštěvníci na letošním ročníku shodně oceňují pozitivní atmosféru.

Areálem Letní Letné prošlo 50 tisíc návštěvníků, tedy o zhruba deset tisíc méně než v roce 2019, kdy se naposledy konal plnohodnotný ročník festivalu. Vzhledem k trvajícím obavám návštěvníků kulturních akcí i protiepidemickým opatření ale oba ročníky srovnávat nejde. „S ohledem na pandemickou situaci se dá říci, že letošní návštěvnost překonala naše očekávání,“ říká ředitel Letní Letné Jiří Turek.

V programu mohli návštěvníci vybírat z necelé dvoustovky akcí. Miláčkem publika se opět stal Cirque Le Roux, který z Francie přijel na Letní Letnou už podruhé. Jeho filmem inspirované představení Deer In The Headlights hlásilo každý večer vyprodáno. Zájem byl i o další francouzské ansámbly, zejména v závěru festivalu. Ať už to byl Cirque La Compagnie s inscenací na pomezí cirkusu a grotesky L’Avis Bidon, nebo Compagnie 100 Issues, která s humorem zpracovala vážné téma smrti v novince Don’t Feed The Alligators.

Zmizely i lístky na tuzemské novocirkusové stálice Losers Cirque CompanyAirGym Art Company či Cirk La Putyka.

U dětského publika si nejlépe vedlo Divadlo Drak,  Studio Damúza, které ty nejmenší diváky strhlo svou Řekou, či každoročně oblíbený Václav Strasser, Víťa Marčík, Vojta Vrtek, Buchty a Loutky nebo Bratři v tricku. Švýcarští klauni Compagnie DUE svým famózním představením a humorem nezklamali ani dospělé.

Podle ohlasů byli diváci nadšení jak z jednotlivých představení či víkendového příměstského táboru Letňáček Plus, tak z celkové festivalové atmosféry. „Jsme moc rádi, že jsme festival mohli zorganizovat v plném rozsahu a že se návštěvníci nenechali odradit přísnými restrikcemi, které dodržovali,“ těší Jiřího Turka a dodává: „Atmosféra rodinného cirkusového pikniku byla znát nejen za slunečného počasí, ale i za deště. Slyšet po roce bouřlivý potlesk v šapitó a vidět úsměvy dětí, které zrovna zkouší žonglovat nebo vychází z dětského představení, jsou pro nás tou nejlepší odměnou.

Šapitó jsou sotva sbalená a pořadatelé už přemýšlí nad podobou příštího ročníku. „Plánujeme pár velkých návratů, ale i novinek. Začínáme chystat vánoční předprodej vstupenek, během kterého odtajníme jednu ze zahraničních hvězd Letní Letné 2022,” slibuje Ivana Pěkná, manažerka festivalu. Děkujeme všem divákům, souborům a partnerům, kteří udělali letošní plnoletý ročník Letní Letné nezapomenutelný,” uzavírá.

Letní Letná 2021 v číslech:

  • Areálem prošlo 50 tisíc návštěvníků.
  • Do organizace festivalu se zapojilo 70 členů týmu a 50 uvaděčů.
  • V programu se odehrálo necelých 200 akcí.
  • Úspěšná byla i výstava Elišky Podzimkové a střelnice Don Papa, kde návštěvníci vystřelili přes 2 000 růží a 10 000 diabolek.
  • Na festivalovém odběrovém místě se nechalo otestovat přes 2 000 zájemců.

Foto: František Ortmann

Nikola Lörinczová

pro Tanečí magazín

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..