Vernisáž s živou performancí

Německý umělec Tim Plamper v Galerii NoD

Vážení přátelé umění,

je tu pozvání  pozvání na vernisáž a zahajovací živou performance v rámci výstavy německého umělce Tima Plampera s názvem EXIT II (The Beloved Dies), která proběhne 28. 7. 2021 od 18:00 do 22:00 v Galerii NoD. 

Tim Plamper
EXIT II (The Beloved Dies)
Kurátor: Pavel Kubesa
Text: Lisa Moravec
28. 7. – 20. 8. 2021
Galerie NoD

Vernisáž / Opening Performance: 28. 7. 2021, 18:00-22:00

Tim Plamper je jedním z nejzajímavějších berlínských autorů nastupující generace, pozornost si získal svým širokým uměleckým záběrem: velkoformátovými surrealisticko-hyperrealistickými kresbami, site-specific instalacemi, kresebnými fyzickými performancemi či audiovizuálními díly.

Připravovaná výstava EXIT II (The Beloved Dies) je druhým pokračováním otevřené výstavní série EXIT II. Zkoumá hlubinné a podvědomé kořeny současné evropské identity stejně tak jako jistou nezachytitelnost tělesné přitažlivosti.

Tim Plamper (*1982) se narodil v Bergisch Gladbach v Německu, v současné době žije a pracuje v Berlíně. Studoval výtvarná umění na Stuttgartské státní akademii umění a designu u Alexandra Rooba a poté v letech 2003-2009 na University of East London u Johna Smitha. Médium kresby představuje nejen Plamperův základní výrazový prostředek, ale také konceptuální bázi všech jeho uměleckých výstupů zahrnujících performance, site-specific instalace či audiovizuální díla. Kresba se tak v Plamperově uměleckém přístupu otevírá novým možnostem a představuje se jako komplexní diskurzivní nástroj, jako základní forma vyjádření a zobrazování myšlení a vnímání vůbec. Kresba je tak pro Plampera možnou formou poznání, současně ale i jeho přesným obrazem.

V Plamperově práci hraje důležitou roli také fyzikalita lidského (vlastního) těla. Tělesnost figuruje v jeho díle nejen coby faktická podmínka samotného aktu kresby, ale i obsahové motivy jsou zpravidla čerpány z vnitřního světa. Plamper tak často zpracovává erotickým nábojem nabité obrazy, které okupují mysl člověka 21. století, který je vydán napospas mechanismům vnějších sociálně-politických sil a systémů ekonomie touhy.

Jeho práce byly vystavovány v prestižních galeriích v Německu i v zahraničí: Exit II (Prolog) (2019), Megamelange, Kolín nad Rýnem; Reflection is a Wall (2019), Unttld Contemporary, Vídeň; Not Dark Yet (2018), Kunsthaus Muerz, Muerzzuschlag, Rakousko; Zone (2017), Suzanne Tarasieve, Paříž; L’œil du collectionneur (2016), Museum of Modern & Contemporary Art Strasbourg; Atlas (2016), Unttld Contemporary, Vídeň; Hausbesetzung (2014), Nassauischer Kunstverein, Wiesbaden.

NoD, Taneční magazín

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..