Cirk-UFF přivítá 17 souborů

Desáté výročí festivalu, hlavním tahákem je africký soubor

Novocirkusový festival startuje už za týden v Trutnově. Hlavními „taháky“ bude africký soubor a program k desátému výročí festivalu

Na festival Cirk-UFF, který se výrazně zapsal na mezinárodní festivalovou mapu, přijede letos 17 souborů. Hlavním lákadlem programu bude vystoupení Groupe Acrobatique de Tanger z Maroka. Připravena je oblíbená pruhovaná výzva nebo energická hudba. Chystá se i premiéra filmu „Zrození hvězdy“ k deseti letům divadla Uffo a desátému výročí Cirk-UFFu. Přehlídka českého i zahraničního cirkusového umění bude trvat od 23. do 27. září v podkrkonošské metropoli Trutnov.

 „Marocký soubor pod francouzskou produkcí přiveze dechberoucí představení v podání těch nejlepších akrobatů z celého Maroka. Představení Groupe Acrobatique de Tanger propojí tradiční Afriku se současnou Evropou. V Evropě se navíc představí vůbec poprvé a jsme rádi, že je to právě na festivalu Cirk-UFF v Trutnově,“ říká ředitel a zakladatel Cirk-UFFu Libor Kasík. Africké cirkusové umění doprovodí známý old-schoolový marocký DJ Key.

Bezprostředně po první, páteční, show Maročanů, které vypukne v 19 hodin v Uffu, proběhne před Uffem premiéra filmu „Zrození hvězdy“. „Film vznikl jako ohlédnutí za deseti lety, které 24. září uplynou od slavnostního otevření tohoto polyfunkčního prostoru, který je zasvěcen primárně umění, ale umožňuje i společenské události, jako jsou plesy či sportovní klání, mezi nimiž dominuje box a MMA,“ nastiňuje Libor Kasík s doplněním, že hned po premiéře filmu převezme festivalové otěže Rosťa Novák, který se svým Cirkem La Putyka a duem Bratři v tricku připravuje unikátní show Uffo tribute. Ta bude rovněž oslavou deseti let Uffa a desátého výročí Cirk-UFFu, s nímž je soubor Cirk La Putyka spojen pupeční šňůrou od začátku. „Premiérové promítání filmu začne v pátek v půl deváté večer a už v devět vypukne show putykářů a bratrů. Obojí před Uffem a zdarma,“ doplňuje Libor Kasík.

Z dílny Cirku La Putyka se mohou diváci těšit i na novinku Kaleidoscope, kde nebudou chybět šílené skoky i lety na trampolíně. Vzdušnou akrobacii na šálách předvede Ivana Kolcunová se svým týmem. České performerky ze souboru Holektiv přijedou na festival s něžným dobovým zpracováním příběhu první české pilotky pod názvem Božena.

Oblíbená dvojice Bratři v tricku, která se trutnovského festivalu účastní každý rok, přiveze rovněž vtipné představení Hra o trůn. Humorem oslní také v Bratřím speciálu, neopakovatelném představení, o jehož průběhu rozhodnou diváci.  Festivalovou atmosféru doplní pouliční pantomima, žonglérství, cirkusové dílny nebo klaunské vystoupení.

„Pruhovaný finiš“

V sobotu 26. září od 16 hodin oživí město tradiční pruhovaná výzva. Pořadatelé zvou všechny, kteří chtějí přispět k cirkusácké atmosféře, aby přišli na společné fotografování k centru UFFO oblečeni v pruzích. Každý pruhovaně oděný obdrží na památku festivalovou placku. Poté následuje představení Koťátko zkázy v podání Heleny a Jakuba Urban.

Tradiční parties

Konat se bude také tradiční páteční Cirk-UFF party, tentokrát v režii DJ Mackie Messera nebo energické kapely Mr. Moos.

Vstupenky na již desátý ročník festivalového svátku je možno kupovat přímo v trutnovském Uffu nebo on-line na http://www.cirkuff.cz/program/, kde je k dispozici kompletní program festivalu.

 Lucie Vurbsová

pro TANEČNÍ MAGAZÍN

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..