Východ nezůstává lhostejný!

Prohlášení pardubické kulturní komise ke kulturní veřejnosti

S příchodem opatření souvisejících se snahou zamezit šíření nového tipu koronaviru se rytmus a způsob života každého z nás změnil prakticky ze dne na den.

Lékaři, lékařky i další zdravotní personál, pracovníci i pracovnice v sociálních službách, psychologové a psycholožky – ti všichni se intenzivněji než kdy jindy zasazují o to, aby se fyzické i duševní zdraví jednotlivců i celé naší společnosti výrazně nepodlomilo. Za jejich nezištnou a obětavou práci jim patří obrovský dík nás všech.

Nacházíme se v situaci, kdy se kultura a umění mohou zdát zbytnými, ale není tomu tak. Obdobně jako lékařskému a pečovatelskému personálu je potřeba v této situaci poděkovat také všem dobrovolníkům a inciativám pomáhajícím bez jakýchkoli finančních nároků seniorům a nemocným s nákupy, se šitím roušek svým spoluobčanům, nemocnicím a dalším veřejným službám apod. V mnoha případech se jedná o osoby činné v kulturní či umělecké sféře, které se sami potýkají s velkou nejistotou příjmů a obživy.

Je třeba rovněž ocenit, že kulturní a umělecký sektor na nastalou nelehkou situaci zareagoval téměř okamžitě, aby i nadále mohl poskytovat své služby veřejnosti. A proto to, co nyní nemůžeme fyzicky obdivovat v prostorách divadel, kin, muzeí a galerií, přichází prostřednictvím internetu za námi do našich domovů.

To vše a mnohem víc dokládá, že umění a kultura nejsou zbytnými a že jednotlivcům i celé společnosti skýtají nejen zábavu, poučení, ale také útěchu a nezištnou pomoc a podporu v nelehkých dobách. Nejen proto se my, členové kulturní komise při Radě města Pardubic, budeme zasazovat o to, aby finanční i jiná podpora kulturní diverzity města byla zachována v co nejvyšší možné míře a aby především ve smyslu aktuálních dotačních řízení byla reflektována nenadálost situace a pozitivně kvitována flexibilita subjektů na tuto skutečnost zareagovat.

Sdílet

Kontakt: www.pardubicezive.eu

TANEČNÍ MAGAZÍN

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..