Uhrančivá performance Savušun

Íránský umělec Sorour Darabi vystoupí v DOX

Íránský umělec Sorour Darabi vystoupí v DOX+ se svou uhrančivou performancí Savušun

Íránský non-binární umělec Sorour Darabi, který vystoupí v Praze úplně poprvé,  uvede svou „ódu na zranitelnost“ s názvem Savušun v sobotu 12. října od 18 hodin v multifukčním sále DOX+V performanci vycházející ze stejnojmenného šíitského svátku Darabi osciluje mezi reálnou a symbolickou ztrátou, mezi komfortem a diskomfortem, toxickou maskulinitou a zranitelností vlastní identity. Zab& yacute;vá se otázkami emocí – smutku, strachu a utrpení. Po performanci bude od 20 hodin následovat závěrečné festivalové představení v divadle Archa. Jihoafrická herečka a performerka Ntando Cele se ve svém svérázném stand-upu Black Off pustí do ostré kritiky předsudků i přehlížení a nabízí publiku nové způsoby, jak přemýšlet o rasismu. 

V lednu si šíité připomínají legendu o šlechetném perském princi Šávašovi, který dobrovolně podstoupil mučení a prošel plameny, aby tak podal důkaz o vlastní nevině a očistil svou pověst od zlé pomluvy. Na ulicích, náměstích či ve svatyních se na jeho počest scházejí lidé, aby společně prožili smutek a žal, gesticky znázornili bolest, strach – a také aby dali průchod emocím volajícím po odplatě a násilí. Šavašun znamená doslova „oplakávání Šávaše“ a íránský umělec Sorour Darabi z této historicko-mytologické látky rozvinul ódu na zranitelnost. S taktem a respektem k náboženskému cítění, ale i s určitou dávku humoru proniká k intimním vrstvám příběhu a objevuje jeho protikladné aspekty. Osciluje mezi reálnou a symbolickou ztrátou, mezi komfortem a diskomfortem, mezi něhou a krutostí, toxickou maskulinitou a zranitelností vlastní identity. Hlavním nástrojem pro všechny tyto relativismy a nejednoznačnosti je nebinární tělesný status umělce. Skrze něj a tělesnou hru subverzivně a symbolicky rozpouští, rozmazává, křehkost (historických) faktů – včetně prefabrikovaných (genderových) kategorií.

Sorour Darabi je íránský non-binární umělec žijící a tvořící v Paříži. V Íránu byl  součástí podzemní organizace ICCD (Invisible Centre of Contemporary Dance), která organizovala v Teheránu festival současného tance Untimely. Během studií v Národním choreografickém centru v Montpellieru stvořil Darabi inscenaci Subject to Change, která zpochybňuje vliv času a prostředí na transformaci jedince. V roce 2016 pak vytvořil v rámci festivalu Montpellier Dance sólo Farci.e zabývající se jazykem, genderovou identitou a sexualitou. Zatím poslední projekt Šavašun je ódou na soucit, zranitelnost a také na ty, kdo soucítí.

Sorour Darabi: Savušun

12.10. 2019, 18.00, Centrum současného umění DOX – multifuknční sál DOX+

Cena: 290 / 190 Kč
Speciální vstupné: Sorour Darabi: Savušun (18:00, DOX) + Ntando Cele: Black Off (20:00, Divadlo Archa) 12. 10. 2019:  380 / 250 Kč

Po představení je pro diváky připravena doprava z DOX+ do divadla Archa na závěrečné festivalové představení.

Vstupenky: bit.ly/Savusun_ctyridny

FB událost: www.facebook.com/events/350186692593096/

Jazykově bezbariérové
Délka představení: 60 min.

Česká premiéra vznikla v koprodukci mezi festivalem 4+4 dny v pohybu a Centrem současného umění DOX.

24.MEZINÁRODNÍ FESTIVAL SOUČASNÉHO UMĚNÍ

4 +4 dny v pohybu 2019 | 4. – 12. 10. 2019

Desfourský palác, Divadlo Archa, Ponec – divadlo pro tanec, Centrum současného umění DOX

FB stránka: fb.com/festival4dny/

IG profil: instagram.com/ctyridny/

FB event celý festival: fb.com/events/1936421633100891/

Předprodej v síti GoOut: bit.ly/ctyridny2019

Web: www.ctyridny.cz

 

Festival podpořili:

Ministerstvo kultury ČR, hl. m. Praha, IN SITU, Kreativní Evropa, Flanders State of the Art, Francouzský institut v Praze

Eliška Míkovcová

pro Taneční magazín

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..