„LETNÍ LETNÁ“ LETÍ – cirkusová groteska i unikátní představení plné žen

Festival české novocirkusové tvorby Letní Letná proběhne od 14. srpna do 1. září 2019 v pražských Letenských sadech. Více informací a předprodej vstupenek na www.letniletna.cz.

Mezinárodní festival „Letní Letná“ mezi 14. srpnem a 1. zářím již po šestnácté představí českému publiku bohatý svět nového cirkusu v jeho nejrůznějších podobách. Pestrost festivalové dramaturgie potvrzuje i dvojice právě oznámených zahraničních hvězd.

Cirque Aïtal

Cirque Aïtal alias Viktor Cathala a Kati Pikkarainen patří k umělcům, kteří se dokáží povznést nad svoji fyzickou dokonalost a dívat se na svět kolem sebe s nadhledem a humorem. To potvrzují i ve svém nejnovějším představení „Saison du Cirque“ (Cirkusová sezóna), které v  létě představí v Letenských sadech. V něm zvou návštěvníky do neobyčejného světa, kde se tradiční cirkus potkává s tím současným. Jedinečná podívaná, která propojuje řadu stylů a talentů z celého světa: od sourozenců Kanakových z východní Sibiře, kteří s ohromující lehkostí stále a znovu létají vzduchem, přes švédského žongléra Matiase Salmenaha, jehož umění popírá zemskou přitažlivost až po talentovaného voltižéra a jezdeckého akrobata Ludovica Baladina. A samozřejmě samotní Viktor a Kati, kteří teprve jsou tím pravým ztělesněním nového cirkusu.

Projekt PDF

Na Letní Letnou dorazí seskupení umělkyň, jaké Evropa ještě neviděla! Artistky z předních francouzských novocirkusových souborů přivezou do Prahy unikátní představení s názvem PDF Projet (Projekt PDF), které diváci Letní Letné uvidí jako jedni z mála mimo Francii. Sedmnáct žen na scéně znázorňuje eklektický vesmír s barvitou estetikou. Míchají různé druhy akrobacie a divadla. Hrají slavnostní výbušné a hravé, leč riskantní představení, které vás rozhodně nenechá v klidu.

Ale to vůbec není zdaleka vše. Naopak.

Další zahraniční hvězda bude představena v polovině května, spolu s programem Festivalu české novocirkusové tvorby „LETNÍ LETNÁ“.

Na LETNÍ LETNÉ nebudou chybět ani populární vousáči -akrobaté z Cirque Alfonse

Na „Letní Letnou“ se po dvou letech vrátí také oblíbení kanadští vousáči s troufalou novinkou „Tabarnak“. „Je to něco jako novocirkusová fiesta, hudba stoupající k oblakům. Je to pozvánka na společnou sešlost, na oslavu nebe a pekla a všeho mezi tím,“ popisují „Tabarnak“ akrobaté z Cirque Alfonse. Při tvorbě svého nového představení se inspirovali vesnickým kostelem, jenž je na quebeckém venkově, odkud pocházejí, centrem celé komunity. S veselostí sobě vlastní zve Cirque Alfonse všechny návštěvníky na anarchisticko-poetickou „křížovou cestu“ plnou humoru a nadsázky a energické živé muziky.

Vstupenky je možné zakoupit on-line na www.letniletna.cz. Zájemci si mohou rovněž zakoupit dárkové vouchery v hodnotě 650 nebo 1.300 Kč, které lze využít na nákup vstupenek na libovolné představení.

Mezinárodní festival Letní Letná pořádá společnost Gaspard, z.s. za podpory Hlavního města Prahy, Ministerstva Kultury České republiky a Městské části Prahy 7.

Letní Letná“ je čestný držitel značky EFFE. Jsme členy ČAF, Circostrada, Face Europe.

Foto: SMART Communication

Lucie Čunderliková,

pro TANEČNÍ MAGAZÍN

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..