PRAŽSKÉ QUADRIENALLE opět v duchu tradic

Za necelý rok nás čeká tradiční scénografická výstava Pražské Quadriennale a vrací se opět na místo činu – na Pražské Výstavíště!

Pražské Quadriennale 2019 se po 12 letech vrátí do prostoru Výstaviště, aby na 11 dní oživilo nejen Průmyslový palác, ale i celý přilehlý areál. Čtrnáctý ročník největší mezinárodní přehlídky divadla a scénografie se odehraje od 6. do 16. června 2019. Jedna z nejvýznamnějších událostí české kultury, která již od roku 1967 mapuje nejnovější trendy scénografie a divadelní architektury, představí tři tematické okruhy: Imaginace, Proměny a Reflexe. Součástí PQ 2019 budou tři soutěžní výstavy: Výstava zemí a regionů, Studentská výstava a Výstava divadelní architektury a prostoru – Naše divadlo světa. Českou republiku bude na Výstavě zemí a regionů reprezentovat CAMP Q – koprodukční projekt tří divadel: Divadla LETÍ, Tygra v tísni a Jihočeského divadla. Studentskou expozici Pražského Quadriennale vyhrál kolektiv INTELEKTRURÁLNĚ, který tvoří studenti ateliéru scénografie brněnské JAMU. Aktuální informace najdete na www.pq.cz.  


Po dlouhých 12 letech se s Pražským Quadriennale vracíme do místa, které je s jeho historií velmi úzce spjato. Proběhl zde i úplně první ročník v roce 1967. Kromě rozmanitých prostorových možností, které pro jednotlivé výstavy nabízí rozsáhlý areál pražského Výstaviště a samotný Průmyslový palác, se těšíme také na přilehlý park a klidnější atmosféru,“ říká umělecká ředitelka PQ Markéta Fantová.

Pražskému Výstavišti, které vzniklo pro Jubilejní zemskou výstavu v roce 1891, dominuje právě budova Průmyslového paláce navržená architekty Bedřichem Münzbergrem a Františkem Prášilem. Zde se Pražské Quadriennale odehrávalo v letech 1995, 1999, 2003 a 2007. V roce 2008 však levé křídlo Průmyslového paláce shořelo a další ročníky PQ se přesunuly do Veletržního paláce či historického centra města.

Eliška Míkovcová

pro TANEČNÍ MAGAZÍN

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..