Noc divadel 2018

Prohlídky zákulisí, představení, workshopy, setkání s herci

Noc divadel 2018 zveřejňuje program: nabídne prohlídky zákulisí, představení, workshopy i setkání s herci

Třetí listopadová sobota bude opět patřit Noci divadel, která právě zveřejnila svůj kompletní program. V letošním roce termín vychází symbolicky na 17. listopadu 2018, což ve spojení s mnoha historickými výročí, která si připomínáme, určilo i téma letošního ročníku: Česko-slovenská divadelní spolupráce. V ČR se zapojí přes 100 divadel, která nabídnou představení, noční prohlídky, setkání s herci, divadelní dílny či performance. Vstup na Noc divadel je opět zdarma či za symbolické vstupné. 

Letošní program Noci divadel je opět velmi nabitý: přes 500 událostí, více než 100 institucí a přes 30 zapojených českých měst. Detailní programy jednotlivých divadel jsou k dispozici na www.nocdivadel.cz. Na většinu akcí je třeba předchozí registrace. Proto organizátoři doporučují návštěvníkům naplánovat si program v předstihu. „Už šestým rokem jsme součástí tohoto velkého divadelního svátku. V rámci celoevropského projektu European Theatre Night je dokonce česká Noc divadel tou nejnavštěvovanější. Velmi mne těší, že u nás přes 50 tisíc lidí každoročně třetí listopadovou sobotu najde cestu do divadla,“ říká Pavla Petrová, ředitelka Institutu umění – Divadelního ústavu (IDU).

Mnoho divadel se nechalo inspirovat letošním tématem Česko-slovenské divadelní spolupráce. Pražské divadlo DISK se rozhodlo na jeden večer vytvořit malé soukromé Československo. U vstupu bude pro návštěvníky přichystán startovací balíček pro občana nového Československa. Ti se pak mohou těšit např. na hodiny slovenského jazyka, dabingový workshop, přednášku o slovenském divadle či koncert, na kterém uslyší ty nejznámější československé hity. Divadlo NoD chystá autorskou inscenaci Se lvem na prsou, která reflektuje 100 let česko-slovenské hokejové republiky. Městské divadlo Kladno připravuje interaktivní „oživlé“ muzeum československé historie či hudebně-literární pásmo „Kavárna československá“. Brněnská Husa na provázku organizuje tematické prohlídky zákulisí s herci. Divadlo Polárka chystá večerní program na téma Českoslovenští spisovatelé. Divadlo loutek Ostrava se pro tento večer vymění s Bábkovým divadlem Košice a uvítá představení O rytierovi bez koňa. Pro nejmladší návštěvníky proto připravili i česko-slovenský slovníček. Národní divadlo v Praze nabídne prohlídku archivů, zákulisí Stavovského div adla a sídla Činohry Národního divadla, při které návštěvníci objeví sklep i půdu starobylého Anenského kláštera. Koordinátor české Noci divadel Institut umění – Divadelní ústav (IDU), v jehož sídle (Celetná 17, Praha 1) bude od 14 do 20 hodin otevřené infocentrum, si připravil program pro děti: speciální bojovku, která připomene česko-slovenské legendy, a workshop, kde si děti vyrobí vlastní cameru obscuru. Divadlo v Řeznické chystá promítání dokumentárního filmu Olgy Sommerové České studentské revolty. Po filmu bude následovat debata s režisérkou na téma současné úlohy médií a jejich vlivu. Palác Akropolis ožije ve všech svých zákoutích sedmihodinovým hudebním pásmem plným koncertů, přednášek a workshopů.

Kompletní program jednotlivých divadel je zveřejněn na www.nocdivadel.cz a aktuální informace jsou k dispozici také na facebookové stránce Noc divadel.

 

Eliška Míkovcová

pro Taneční magazín

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..