Koncert proti totalitě

Na HAMU chystají 17. listopadu jubilejní 5. ročník&n bsp; Koncertu proti totalitě

Na HAMU chystají 17. listopadu Koncert proti totalitě

Fenomenální český klavírista Ivo Kahánek, slavný český violoncellista Michal Kaňka, klavíristka Anna Miernik z Polska, saxofonista Bence Szepesi z Maďarska nebo vítězky soutěže Bohuslava Martinů Aneta Šudáková a Evgenia Vorobyeva. Ti všichni vystoupí na letošním Koncertu proti totalitě. Jeho jubilejní 5. ročník se koná 17. listopadu od 19.30 v Sále Martinů na HAMU na Malostranském náměstí 13 v Praze 1.

I tento rok na koncertě zazní skladby autorů, kteří žili v totalitních režimech či byli přímo vystaveni různým formám bezpráví.

Letos jimi budou například polský autor Witold Lutoslawski a jeho Variace na Paganiniho téma pro dva klavíry v podání vynikajícího českého klavíristy Ivo Kahánka a polské debutantky z Carnegie Hall Anny Miernik. Z tuzemských skladatelů zazní díla Bohuslava Martinů nebo Ervina Schulhoffa.

Mimořádnou událostí bude uvedení kvartetu Památce Jana Zajíce od současného skladatele Pavla Zemka Nováka se skvělou mladou houslistkou Ludmilou Pavlovou. A chystá se i uvedení zcela výjimečně prováděného eposu Herakleitos – suita pro devět dechových nástrojů Zdeňka Šestáka (1925), který se při komponování tohoto díla inspiroval přednáškami filosofa Jana Patočky. Oba skladatelé budou na koncertě i osobně přítomni.

Koncert doprovází výstava Studenti za svobodu, která přibližuje boj studentů za svobodu a demokracii od února 1948 až po události roku 1989. Výstava bude volně přístupná v Respiriu HAMU na Malostranském náměstí 13 od 17. 11. do 17. 12. 2018, otevřena bude denně od 10 do 18 hodin (v době konání koncertů až do 21 hodin). Také na ni, stejně jako na koncert, je vstup zdarma.

Koncert pořádaný už tradičně v den výročí Sametové revoluce připomíná zároveň i Mezinárodní den studentstva, který byl vyhlášen po tragických událostech 17 . listopadu 1939. První ročník se uskutečnil v roce 2014. Na koncertech vystoupili už mnozí známí čeští i zahraniční hudebníci, včetně klavíristy Martina Kasíka, violoncellisty Leonida GorokhovaDvořákova tria a dalších. Pořadatelem akce je pražská Hudební a taneční fakulta Akademie múzických umění v Praze.

Vstup na koncert je zdarma až do naplnění kapacity sálu, který má 200 sedadel. Pořadatelé proto doporučují rezervaci míst předem na protitotalite@gmail.com

  www.hamu.cz

https://www.hamu.cz/cs/kalendar-akci/430/

Foto: Michael Romanovský, Andrej Grilc

Magdalena Bičíková

pro Taneční magazín

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..