Derniéra představení One Step Before the Fall

Benefice na pomoc v boji s Parkinsonovou nemocí

Derniéra mezinárodně oceňovaného představení One Step Before the Fall jako benefice na pomoc v boji s Parkinsovou nemocí

Divadelní soubor Spitfire Company, Damúza, Markéta Vacovská a Lenka Dusilová uvedou naposledy 15., 16. a 17. listopadu od 20 hodin v divadle Ponec své mezinárodně úspěšné představení One Step Before the Fall. Projekt končí po šesti letech a více než sto reprízách. Přes deset tisíc přítomných diváků ve městech napříč světem – od švédské Umey přes Barcelonu až po čínský Peking a celkem devět mezinárodních a tuze mských ocenění. Jedním z hlavních motivů představení je boj s Parkinsonovou nemocí boxera Muhammada Aliho. Je to jediný zápas, který ve svém životě prohrál. Derniéra představení se uskuteční jako benefice věnována spolku Parkinson-Help. Výtěžek z lístků bude věnován na edukační činnost a osvětu týkající se této nemoci.

Hypnotická hlasová a zvuková vlna v podání zpěvačky Lenky Dusilové a choreografie Markéty Vacovské se v jediném momentu střetávají uprostřed boxerské arény. Multižánrový projekt One Step Before the Fall tematizuje motiv boje, vyčerpanosti, projevů Parkinsonovy choroby a kolapsu. „Lenka Dusilová a Markéta Vacovská, obě originální a fenomenální umělkyně, dokázaly společně vytvořit dílo, které mne v každém svém uvedení, dokonce i po více než stu repríz, nepřestáv á překvapovat. Velmi těžko se s takovým projektem loučí, ale společně jsme se rozhodli udělat něco nového a všichni doufáme, že to bude podobně úspěšné. Jsem rád, že poslední české uvedení bude benefice, že se nám podaří překročit uměleckou sféru a udělat něco prospěšného.  dodává režisér a umělecký šéf Spitfire Company Petr Boháč. „Šest let jsem žila svůj divadelní sen s inscenací One Step Before the Fall, která posouvá hranice mé i divákovy. V každém jejím uvedení si prožiji nejhlubší emoce a touhy, vyvolám své osobní démony,“vysvětluje tanečnic e Markéta Vacovská, která za svůj výkon v inscenaci získala ocenění Tanečnice roku 2013 v rámci festivalu Česká taneční platforma a Cenu divadelních novin za choreografii a tanec. Inscenace byla zařazena mezi TOP 20 evropské taneční platformy Aerowaves 2014 a získala jednu z nejprestižnější cen festivalu Fringe Edinburgh Herald Angel Award. Výtěžek z derniéry představení bude věnován na boj s Parkinsonovou chorobou a partnerem se proto stal spolek Parkinson-Help. „Od svého vzniku, tedy šestým rokem, se věnujeme osvětě a pomáháme nemocným i jejich rodinám. Představení One Step Before the Fall neuvěřitelně realisticky, až bolestně , ztvárňuje naše obtíže, naše nečekané proměny hybnosti, vyčerpání i bezmoc, které tato nemoc s sebou nese. Sedím, chce se mi plakat a zakřičet do ringu: Přestaň, netanči mne. Vím, jak vypadám! Ale jsem to opravdu ještě já?,“ dodává za Parkinson-Help Romana Skála-Rosenbaum.

Markéta Vacovská

Performerka a choreografka Markéta Vacovská vystudovala obor nonverbální divadlo na pražské HAMU. Posledních devět let spolupracuje s pražskou skupinou fyzického divadla Spitfire Company (nejnověji Constellations II). Za projekt One Step Before The Fall získala ocenění Tanečnice roku 2013 v rámci festivalu Česká taneční platforma a Cenu divadelních novin za choreografii a tanec. Inscenace byla zařazena mezi TOP 20 evropské taneční platformy Aerowaves 2014.

Lenka Dusilová

Šestinásobná držitelka výročních hudebních cen Anděl je mimořádným úkazem české hudební scény, z pozice rockové a popové hvězdy putuje k osobnímu vyjádření, jež svobodně přijímá impulzy z nejrůznějších stylů a mimohudebních zážitků. V době, kdy již byla uznávanou sólovou zpěvačkou se setkala se zástupci nově se rodící české jazzové komunity (Vertigo Quintet) a s hudební osobností, klavíristkou Beatou Hlavenkovou (a Clarinet Factory). Spolupráce vyústila ve velmi respektované a nevšední eklektické albu  Eternal Seekers, za něž Lenka získala čtvrtou cenu Akademie populární hudby Anděl v kategorii Zpěvačka roku (2008). Své čtvrté sóĺové album s názvem Baromantika, natočila zpěvačka ve spolupráci se silným producentským tandemem Beata Hlavenková + Tin Soldiers (producentské duo Patrik Karpentski-Viliam Béreš). Zrodil se unikátní výsledek s vlastním hudebním jazykem, který se pohybuje ve vřelých i chladných akusticko-elektronických krajinách. I za Baromantiku získala Dusilová (pátou) cenu Akademie populární hudby Anděl (2011), opět jako Zpěvačka roku. Album Baromantika bylo také nominováno mezi nejlepší hudební počiny roku 2012 v nových hudebních Cenách Apollo. Poslední deska V hodině smrti byla již natočena jako Lenka Dusilová & Baromantika v roce 2014 a opět patřila mezi desky, o kterých se nejvíce mluvilo a bylo nominováno na cenu Anděl ve dvou kategoriích a také na cenu Apollo. Pro svůj osobitý vokál je hostem na řadě desek a koncertů předních muzikantů české scény.

Série derniérových uvedení: 15., 16., 17. 11. od 20:00, Ponec – divadlo pro Tanec

Vstupenky jsou k zakoupení v předprodeji GoOut: bit.ly/Derniera_OneStep

(Na představení 17.11. nebude možné vstupenky na pokladně divadla Ponec koupit kartou.)

 

Ocenění One Step Before the Fall:

Nominace na Cenu Thálie za mimořádný jevištní výkon
Ceny České taneční platformy 2013 – Markéta Vacovská, Tanečnice roku a Martin Špetlík, Světelný design roku
Cena Herald Angel Award a nominace Total Theatre Award – Edinburgh Fringe 2013
Ceny divadelních novin 2012/13 – Petr Boháč, režie a koncept projektu (v kategorii Alternativní divadlo) a Markéta Vacovská, choreografie (v oboru Tanec a balet)

Cena DNA udělovaná každoročně Novou sítí

Cena festivalu DanceTransit

 

Více na www.spitfirecompany.cz a www.ponec.cz.

 

Eliška Míkovcová

pro Taneční magazín

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..