Co najdete v Poličce?

Již sedmý ročník tradičního MIMEFESTU! A letos vám právě nyní nabízí skvělé programové menu! Čtěte:

Mezinárodní festival pantomimy právě probíhá od úterý 18. do soboty 22.9.2018 v Poličce. 7. ročník tradičního festivalu divákům představí pantomimu 21. století a příbuzné divadelní styly, které ji v současnosti ovlivňují. Například nový cirkus, tanec nebo loutkové divadlo. Návštěvníci mohou vidět soubory z Francie, Španělska nebo Finska. Přijede také legendární osobnost světové pantomimy, slovenský mim Milan Sládek. 16 vystoupení doplní rodinná představení a 4 workshopy.

Senzací letošního ročníku je představení v koprodukci legendárního francouzského Théâtredumouvementa španělského divadla  La Mecànica, které zahájilo festival v úterý 18.9. Jde se o českou premiéru. Domácí soubor LosersCirqueCompany nabídne představení „Kolaps“.

Zajímavostí je mladý soubor Mimo Art Company z Helsinek, který nastartoval novou vlnu současné profesionální pantomimy ve Finsku. Speciálním hostem festivalu se stal Milan Sládek, světoznámý slovenský mim a režisér, který zahraje představení „Křižová cesta“. Festival chce poctít Mistrovy 80. narozeniny a jeho mimořádný přínos pro pantomimu ve světě.

Letošní jubilant, slovenský mim světového jména MILAN SLÁDEK

Souhru pantomimy s jinými žánry názorně předvede domácí soubor Geisllers Hofcomoediantens erotickou němohrou V borůvčí a také Radim Vizváry se svým nejnovějším představením „VIP“, ve kterém nabízí originální formu moderní pantomimy propojenou s iluzionismem. Radim Vizváry si zahraje i pro nejmenší diváky, pantomimu s principy loutkového divadla „Pejprbój“.

Pejprbój“ určitě přiláká řadu diváků

Součástí programu jsou i představení pro studenty středních škol a rodiny s dětmi. Pro ně zahraje například polský soubor Kolektyw žonglérskou show, Václav Štrasser předvede bublinovou show.

Prostor pravidelně dostává i mladá generace, která zákonitě ovlivňuje vývoj a tvorbu současné pantomimy. Jí jsou věnovány dva večery. V programu Mime Open Stage se představí čerství absolventi nebo začínající profesionálové různých národností.

Součástí festivalu Mime Fest je také edukativní program – letos nabízí čtyři workshopy. O své dovednosti se podělí například Pau Bachero, výrazná osobnost španělského divadla nebo klaun z Cirque de Soleil Pablo Gomiz.

Nechybí řada zajímavých nápadů…

Nebude chybět ani tradiční Mime Evening – slavnostní setkání a prezentace předních umělců z jednotlivých zemí zastoupených na festivalu. V jediném večeru představí to nejlepší ze své tvorby ve formě krátkých výstupů.

Závěr festivalu je v Poličce každoročně velkou událostí

Mime Fest je od roku 2015 držitelem prestižního ocenění nejlepších evropských festivalů značky EFFE. Pořadateli festivalu jsou Mime Prague z.s. a Pontopolis z.s. Uměleckým šéfem a dramaturgem programu je přední český mim Radim Vizváry, držitel ceny Thálie za rok 2016. Festival finančně podporují Ministerstvo kultury, Město Polička, Visegrad Fund a Pardubický kraj.

Více informacína: www.mimefest.cz

Foto: Mimefest

Ilona Hájková

pro TANEČNÍ MAGAZÍN

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..