Vernisáž snímku Ócuka MILANA MAZÚRA

Určit, kde přesně leží rozdíl mezi živým a neživým, je stále záhadou

Galerie NoD uvedla v prostorách divadelního sálu Experimentálního prostoru NoD vernisáž audiovizuální instalace snímku Ócuka vizuálního umělce Milana Mazúra. Vernisáž proběhla  v sobotu 5. 5. 2018,  instalace byla přístupná veřejnosti do 7. 5. 2018.

Film Ócuka je prvním celoročním konceptem na hranici video-artového díla a hraného filmu autora Milana Mazúra a jeho prozatím největším projektem po ukončení vysokoškolského studia na UMPRUM. Vizuální snímek je inspirovaný dílem japonského spisovatele Harukiho Murakamiho a to románem Kafka na pobřeží. Ócuka navazuje na výstavu KAPITOLA ÓCUKA – EPILOG, která proběhla ve Video NoD v roce 2017, a na další autorovy projekty. Vernisáž samotného filmu o necelý rok později symbolicky završuje

cestu započatou právě v NoDu. Ve filmu se představila  Ester Geislerová a dále ve vedlejších rolích český hudební producent David Doubek alias Ventolin, Sarah Dubnaac; a Los Hafanos. O hudbu a zvuk se postaral slovenský elektronický producent Stroon, producent Karlo (gumbgu), ambientní producent Loscil a ambientní hudebník Michal Valko.

„Rozdíl mezi živými organizmy a neživou hmotou je jistě zřejmý každému. Avšak určit,  kde přesně leží rozdíl mezi živým a neživým je stále záhadou. „Všechno živoucí se skládá z molekul, které samy o sobě nejsou živé“, píše fyzik Sten Rasmussen ve svém příspěvku Transitions from Nonliving to Living Matter v Science. Toto tvrzení je naprosto zřejmé, ale zároveň je obtížné si ho připustit. To, že se život sestává z neživoucí hmoty a že je pouhým výsledkem uspořádání neživých molekul je stále obtížné přijmout – a to jak jak psychologicky, tak i kulturně. Skutečnost, že není žádný rozdíl mezi nám i, živými bytostmi a zbytkem hmoty, která tvoří vesmír, ve skutečnosti jen podkopává veškeré naše nároky na privilegované postavení v kosmu.“ – z textu Felice Moramarco.

 

 

Jan Urban 

 

pro TANEČNÍ MAGAZÍN

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..