Divadelní workshop v pražském divadle Kámen

M – jako minimalismus má podtitul nový workshop divadla Kámen. Je připraven již na neděli 8. dubna.

V neděli 8. dubna Divadlo Kámen uspořádá další workshop scénického minimalismu, který povede umělecký šéf a režisér Petr Odo Macháček spolu s několika kamennými herci. Workshop nabízí kromě seznámení se s divadelním minimalismem především nahlédnutí do poměrně vzrušujícího způsob existence na jevišti.

Petr Odo Macháček a Divadlo Kámen dlouhodobě a systematicky pracují s prvky scénického minimalismu, minimalistickým herectvím, minimalistickou akcí a jejím „obsahem“, osvobozením od zjevných významů, „pouhým“ bytím na jevišti. Workshop nabídne účastníkům seznámení se s těmito principy. Na vlastní kůži si vyzkouší, jaké například je existovat v prostoru staticky sám, s druhým člověkem, jak se celá situace mění s nepatrným pohybem ruky nebo s některou „převratnou akcí“ – například pootočením se o 90°.

Není potřeba mnoho dělat, aby se mnoho dělo. Chceme zájemcům ukázat, že zajímavou situaci lze vytvořit i minimálními prostředky. I když se toho na jevišti děje pro oko velmi málo, může vzniknout intenzivní a zajímavé působení. Nejen pro diváka, ale i pro samotného herce. Chceme zájemcům nabídnout zkušenost s netradičně pojatým způsobem herectví a vnímání divadla a zároveň jim ukázat, že i s těmito prostředky lze pracovat v uceleném představení nebo improvizaci. Mimochodem, krátké minimalistické představení si účastníci na konci workshopu zahrají,“ říká Petr Odo Macháček.

Seminář M jako Minimalismus povede letos Divadlo Kámen i na festivalu Jiráskův Hronov 2018. Zájemci budou mít možnost zabývat se jím tam intenzivně po celý týden.

Více o workshopu: http://divadlokamen.cz/workshop_minimalismus_duben_2018

Kontakt: Helena Macháčková; helena.hedvika@divadlokamen.cz; tel. 775 718 470

Zdeňka Brychtová

Foto: archiv divadla Kámen

pro TANEČNÍ MAGAZÍN

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..