15. ročník festivalu Smiřické svátky hudby

Hvězdné obsazení, deset koncertů a mnohem víc

VÝROČNÍ 15. ROČNÍK FESTIVALU SMIŘICKÉ SVÁTKY HUDBY 2018 PŘINÁŠÍ HVĚZDNÉ OBSAZENÍ

Letošní mezinárodní festival „Smiřické svátky hudby“ nabídne, u příležitosti výročního 15. ročníku, deset koncertů, desítky umělců zvučných jmen a výstavu malíře Josefa Velčovského. Festival se koná od 17. března 2018 do 1. dubna 2018 ve Smiřicích u Hradce Králové v  zámecké Kapli Zjevení Páně.

Smiřice u Hradce Králové se staly místem konání prvního ročníku velikonočního hudebního festivalu Smiřické svátky hudby již v roce 2004.  U zrodu festivalu stál královéhradecký rodák, houslista Jaroslav Svěcený spolu se smiřickým starostou Lubošem Tuzarem, a díky nim se nádherný barokní prostor zámecké Kaple Zjevení Páně stal prestižním koncertním místem českých i zahraničních interpretů všech generací.

Na letošních deseti festivalových koncertech představí Jaroslav Svěcený, v roli hrajícího hostitele, celou plejádu vynikajících a mezinárodními pódii ostřílených umělců. Každý koncert má rovněž speciálně vytvořenou festivalovou dramaturgii!

Renomované české protagonisty nabídne již zahajovací koncert, který se koná 17. 3. 2018.  Budou jimi: Janáčkův komorní orchestr z Ostravy, dětský pěvecký sbor Severáček z Liberce a Prahu zastoupí violista Karel Untermüller a herec Tomáš Töpfer.

V premiéře zazní na festivalu také nové koncertní projekty, například:  Na Vivaldiho! (dne 24. 3.), Klasika a jazz bez fraku (dne 18. 3.), Strhující rytmy Jižní Ameriky (dne 21. 3.), Jaroslav Svěcený a Magistri (unikátní orchestr příčných fléten, dne 25. 3.) a další.

Hvězdné je i letos rovněž obsazení instrumentalistů, instrumentalistek a pěvkyň, patří mezi ně: varhaník Pavel Svoboda trumpetista Marek Zvolánek flétnistka Silvija Ščerbavičiúté (Litva), akordeonista Ladislav Horák, mezzosopranistky Karla Bytnarová a Eva Garajová (SK), kytarista Lubomír Brabec, flétnistky Magdalena Tůmová Bílková a Žofie Vokálková, houslistka Julie Svěcená, cembalistka Jitka Navrátilová, vibrafonista Radek Krampl a řada dalších…

Tradičně jsou součástí festivalu také významní čeští herci a moderátoři. Letos to bude již zmíněný Tomáš Töpfer, dále Roman Šmucler, Václav Žmolík, Zdeňka Žádníková Volencová, která se představí i jako scenáristka, a Jan Šťastný.

Ve výčtu koncertů není možné zapomenout na pravidelného, multižánrově disponovaného exkluzivního hosta ze Slovenska – orchestr  Cigánski diabli – v čele s nejlepším současným hráčem na cimbál Ernestem Sarkozim.

Kromě mimořádných hudebních zážitků nabízí festival také zážitky z výtvarného umění, a to prostřednictvím výstavy, která je každoročně nedílnou součástí celé akce. Letos byla premiérově svěřena vynikajícímu malíři a grafikovi Josefu Velčovskému.

Další informace naleznete zde: www.festival.mestosmirice.cz

TANEČNÍ MAGAZÍN

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..