Taneční Chaplin v městě Prazdroje

Po baletním Franzi Kafkovi se na Nové scéně plzeňského Tylova divadla objevuje tentokrát – Charles Spencer Chaplin!

Pod všeříkajícím názvem „Chaplin“ se na Nové scéně Divadla Josefa Kajetána Tyla v Plzni objevuje taneční vzpomínka na legendárního tuláka v buřince a s hůlkou. Světovou premiéru měla v sobotu 17. března.

Scenáristou, autorem námětu, choreografem i režisérem v jedné osobě je Jiří Pokorný. Autorka kostýmní výpravy Dana Haklová, je i „duchovní matkou“ návrhu minimalistické scény.

Naopak hudební doprovod minimalistický určitě není. Kromě autentických skladeb Charlieho Chaplina vybrali tvůrci dobovou hudbu autorů Benjamina Brittena, Dmitrije Šostakoviče nebo Clauda Debussyho Hudební koláž bude reprodukovaná a v několika momentech zazní přímo z jeviště koncertní křídlo Steinway,“ láká na představení jeho autor Jiří Pokorný.

A režisér i autor pokračuje: Myšlenka na balet o Chaplinovi zrála v mé hlavě delší dobu. Myslím si, že je to fenomén, který by neměl být známý jen díky svým groteskám, ale také díky svému životnímu příběhu a cestě, která vedla k jeho úspěchu, dodává Jiří Pokorný.

Titulní roli ztvárnilo hned několik protagonistů (a to tím zdaleka nemíníme pouze alternace). Chaplin se zde totiž objevuje v různých časových obdobích své životní pouti. Zralého Chaplina se ujal Richard Ševčík v alternaci s Karlem Audym. Chaplina seniora naopak představil doyen souboru Jiří Žalud Na jevišti se však prezentoval i představitel mladičkého Chaplina juniora v podání Ondřeje Tolara z Muzikálového studia DJKT. „Jedná se  o scénu, kdy malý Charlie odzpíval vystoupení v kabaretu za svou indisponovanou maminku,“ prozradil režisér a choreograf Jiří Pokorný.

Plzeňská inscenace zdaleka není pouhou popisnou biografií. Naopak. Životními osudy slavného hereckého, režisérského i hudebního génia se pouze volně inspiruje. Objeví se v ní však situace a postavy, které – podle autora – Chaplina výrazně zasáhly. „Nechybí tam osudové setkání s tanečnicí a múzou Hetty Kelly. Připomeneme také slavného choreografa Václava Nižinského, se kterým se Chaplin opravdu setkal a kterého obdivoval, zachytili jsme i scénu z jeho baletu Faunovo odpoledne. Za zmínku stojí i postava nazvaná Svět druhých. Tu alternuje tanečnice s tanečníkem, tedy Jarmila Hruškociová s Kryštofem Šimkem. Rovněž i kostým tam je z poloviny ženský a z poloviny mužský,“ prozradil Pokorný.

Libreto, choreografie, režie: Jiří Pokorný.
Scéna a kostýmy: Dana Haklová.
Světelná koncepce: Tomáš Pilař.
Asistent choreografie: Martin Šinták.
Asistent režie: Miroslav Hradil.
Inspice: Petr Šmaus.

Osoby a obsazení:

Chaplin: Karel Audy, Richard Ševčík.
Chaplin, junior: Ondřej Tolar.
Chaplin, senior: Jiří Žalud.
Svět druhých“: Jarmila Hruškociová, Kryštof Šimek.
Hannah Chaplin, maminka: Andrea Hrbková, Andronika Tarkošová.
Sydney Chaplin, bratr: Joshua Lee, Gaëtan Pires.
Hetty Kelly, první láska, múza: Carolina Cortesi, Corinne Cox.
Mildred Harris, první žena: Natálie Paulasová, Jana Schweitzerová.
Lita Grey, druhá žena: Kristýna Miškolciová, Kristina Kodedová.
Paulette Goddard, třetí žena: Carolina Cortesi, Karolína Hejnová.
Oona O´Neill – Chaplin: Mami Hagihara, Anna Srncová.
Nižinský – „Faun: Michal Kováč, Grzegorz Mołoniewicz.
Nymfa – „Faunovo odpoledne: Mami Hagihara, Hyejun Park.
Nejbližší reprízy budou v úterý 20. března a ve čtvrtek 22. března a v sobotu 14. dubna v Plzni na prknech Nové scény DJKT. Vždy od 19.00 hodin.
Foto: Martina Root
TANEČNÍ MAGAZÍN

2 komentáře u „Taneční Chaplin v městě Prazdroje“

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..