Legendární „Modrý pták“ navždy odletěl…

V požehnaném věku odešla velká osobnost české a moravské taneční scény – držitel Ceny Thálie za celoživotní umělecký výkon Jiří Nermut.

Přesně den před svými pětadevadesátými narozeninami zemřel 7. 3. 2018 držitel celoživotní ceny Thálie z roku 2005, pardubický rodák Jiří Nermut. Proslul jako tanečník, choreograf i baletní pedagog, Byl členem Českého lidového divadla v Brně (1942 – 1943) a Národního divadla Brno (1954 – 1974), sólista, choreograf a bývalý umělecký šéf baletu NdB.

Mimo intenzivního studia baletu, studoval Jiří Nermut rovněž na varhanickém a dramatickém oddělení Konzervatoře v Brně a francouzštinu a tělesnou výchovu na Filozofické fakultě brněnské Masarykovy univerzity.

Jako tanečník se zprvu Nermut úspěšně uvedl v nejrůznějších lyrických a milovnických partiích. Jako Princové v Čajkovského „Labutím jezeře“ a Prokofjevově „Popelce“, Václav v „Bachčisarajské fontáně“. Pamětníci si připomínají jeho sugestivní, dokonalé sólo Modrého ptáka v poslední Psotově inscenaci, legendární „Spící krasavici“.

Poprvé se jako choreograf představil brněnskému publiku na jevišti nynějšího Mahenova divadla nastudováním Borodinových „Poloveckých tanců“ v červnu 1952, v komponovaném večeru složeném ze tří baletů. Po Psotově smrti se stal choreografem a od roku 1955 šéfem baletu NdB (tehdejšího Státního divadla). První jeho inscenací, kterou vytvořil ve funkci šéfa baletního souboru, byly Asafjevovy „Plameny Paříže“ roku 1956, s nimiž poté soubor hostoval i skutečně v Paříži. Následovala Chačaturjanova „Maškaráda“, Prokofjevova „Popelka“ a zejména výtečný balet „Romea a Julie“. Ve vedoucí funkci vytrval do roku 1961.

Do historie nejen českého baletu se Nermut jako choreograf vepsal především nastudováním původní premiéry nonkonformního baletu Jaroslava Doubravy „Don Quijote“. Z moderního repertoáru uvedl v Brně rovněž Brittenova „Prince ze země pagod“, v němž rovněž ztvárnil titulní roli, Nikotinu a Signorinu Gioventù Vítězslava Nováka či Straussův „Ples kadetů“.

V šedesátých letech odchází Jiří Nermut do zahraničí. Působí tam jako choreograf v rakouském Klagenfurtu a posléze ve francouzském Nantes. Po návratu do moravské metropole Nermut aktivně vystupoval ještě do roku 1974 v baletu zpěvoherního souboru a jako taneční pedagog. Po odchodu z divadla se až do sezóny 2010/2011 věnoval výuce tance a baletně taneční pedagogice

Pohřeb Jiřího Nermuta se koná ve středu 14. března od 12:00 v obřadní síni brněnského Ústředního hřbitova.

Foto: archiv NdB

TANEČNÍ MAGAZÍN

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..