Tanečně filmová bomba!

Díky Festivalu tanečních filmů měli počátkem března návštěvníci pražské galerie SMETANAQ možnost nejen vidět, ale doslova se aktivně účastnit dvou unikátních tanečně filmových projektů na bázi virtuální reality.

Díky Festivalu Tanečních filmů se v galerii SMETANAQ v Praze objevil unikátní projekt.

V našich domácích vodách lze označit za naprosté zjevení plně v duchu nových tanečně mediálních audiovizuálních forem. Jde o unikátní projekt „UNLIT HORIZON“ – prezentující dva tanečně virtuální filmy. Ten se pražskému publiku předvedl – díky spolupořádajícímu Festivalu tanečních filmů – v první březnové dekádě (konkrétně od 1. – do 7. 3.). Jaksi symbolicky v galerii SMETANAQ, bezprostředně sousedící s budovou filmové akademie FAMU.

A galerijní prostor – dosud spíše patřící klasickým výtvarným prezentacím – byl využit naprosto dokonale. Ve vstupním traktu diváka dokonale natěšily čtyři velkoplošné grafické obrazy volně dokumentující obě nabízená filmově virtuální díla.

To vše se mohlo odehrát díky Festivalu tanečních filmů. Ten pravidelně od roku 2009 nejen věnuje prezentaci a defilé tanečních filmů, ale rovněž napomáhá jejich podpoře. Konkrétně loni v květnu vyhlásil námětovou cenu MAYA. Jejím smyslem byla podpora nové autorské tvorby. A právě jejími prvními vítězi se stali autoři projektu „UNILIT HOROZON“ Mária Júdová a Andrej Boleslavský. Mezi jinými podpořil realizaci jejich výsledného filmového díla i pražský Kyliánův nadační fond.

f Adéla Vosičková

Na samotné akci byl však uveden – kromě titulního snímku – ještě další pozoruhodný virtuální tanečně filmový projekt „DUST“. Jeho název symbolizuje hvězdný prach. Jeho autory jsou opět Mária Júdová s Andrejem Boleslavským. V jeho průběhu tančí Soňa Ferenčíková a Roman Zolotov. U „DUST“ zaujala – mimo filmařsky animační práce – i aktualizace na prostory galerie. Mohli jsme být včleněni do prostoru. Viděli jste nedaleké panorama Hradčan i bližší Smetanovo nábřeží. A kamery snímaly i diváka, který se mohl zapojit do akcí . Jeho autor Andrej Boleslavský k tomu řekl: „Tento virtuální film nechce pracovat i s reálným prostředím, aby byl jeho spektakulární výsledek dokonalý. Chci dosáhnout divákova pocitu, že prostředí kolem je reálné.“ Hudební doprovod je zde spíše na základě konkrétních samplovaných disharmonických zvuků.

f Adéla Vosičková

V titulním snímku „UNILIT HORIZON“ zpracovali jmenovaní autoři Mária Júdová a Andrej Boleslavský původní choreografii Markéty Kuttnerové „LV 426“. Tanečníky jsou v tomto případě Fanny Barrouquère a Branislav Bašista. V něm se ponořujeme do imaginárního vesmírného prostředím, aby byl vjem diváků dokonalý, podporuje vše i moderně instrumentovaná hudba. Spoluautorka Mária Júdová vysvětluje: „Náš film je demonstrací toho, čím se tanec, performace film a zvuk mohou stát v budoucnosti virtuální reality.“

Projekt „UNILIT HORIZON“ se stejnojmenným filmem i jeho protějšek „DUST“ se staly doslova bombou!!! K jejich prezentaci prospěla jistě i úvodní přednáška a beseda s autory díla. Ten, kdo je neviděl v Praze může litovat, Ale nemusí věšet hlavu. Jak nám oznámila Petra Kašparová z Festivalu tanečních filmů, bude určitě na některé z jejích akcí reprízován.

Michal Stein

Titulní foto: Marek Zavřel

Další foto: Adéla Vosičková

TANEČNÍ MAGAZÍN

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..