Pravda o 17. listopadu

Brak už není potřeba vyhledávat, žijeme v něm, valí se na nás z novin, časopisů i obrazovek našich chytrých telefonů… Program NoD – březen 2018

PROGRAM březen 2018

Stále probíhá:
Martina Smutná & kol.: Společně pokosíme, vymlátíme a odevzdáme 27. 2. – 15. 4.

GALERIE Výstava se věnuje kontroverznímu období československé historie. Nenárokuje si vykládat minulost skrze příběhy hrdinství či teroru. Na pozadí událostí spojených s únorem 1948 si vybírá tematickou linku všedního života, zaměřenou na naději obyčejných lidí ve stabilní, sociální a bezpečný stát. Prostřednictvím expandovaného malířského média a audiovizuálního formátu pracuje s dobovým zobrazováním „nového typu ženy“ a sleduje počáteční fázi budování socialismu z hlediska konceptu ženské emancipace. Martina Smutná studovala v ateliéru malby Vladimíra Skrepla na AVU. Její dosavadní práce se pohybuje na pomezí m alby a objektových instalací. Kurátor: P. Kubesa. Spolupráce: K. Konvalinová, M. Máslo. Text: K. Hoření. -> FREE 

Jana Bernartová: Možnost zobrazení 22. 2. – 23. 3.
VIDEO GALERIE Jana Bernartová ve své práci zkoumá vztah mezi virtuálností digitálního prostoru a jeho materiálními přechody do světa věcí. Dodržuje zásady a možnosti přednastavení a standardizace a jejich případné selhání. Ve svých minimalistických instalacích sleduje problematiku uchopení barevnosti ve skupenstvích a kombinacích, jako tradiční pigment a digitální barva, barva ve veřejném prostoru, škála různosti jedné barvy či možnosti jazyka barvy definovat. Projekt pro Video galerii  NoD je součástí cyklu Tekuté krystaly RGB, který autorka rozvíjí od roku 2016 a jeho podstatou je uvažování o zobrazení digitálních barev – kdy neexistuje jejich přesné zobraz ení. Kurátorka: V. Zajačiková. -> FREE

1/3 JANEK LESÁK & KOL.: MĚSÍČNÍ SONÁTA Č. 11 19:30/Čt
DIVADLO Příběh možná největšího úspěchu v dějinách člověka a prvního dne, kdy se na sebe lidstvo mohlo podívat z pořádné výšky. Jedno z dosud největších dobrodružství lidstva začalo 16. července 1969, kdy ze Země odstartovala raketa Saturn V a vynesla na oběžnou dráhu Země vesmírnou loď Apollo 11. Inscenace na základě skutečného přepisu komunikace posádky Apolla 11 s řídícím centrem NASA v Houstonu. Hrají: L. Přichystalová, L. Karda, M. Cikán, J. Strýček. Režie: J. Lesák. Dramaturgie: N. Preslová. -> 250 Kč / 180 Kč (studenti, senioři, ZTP) 

2/3 K. May, T. Volánková& kol.: Vinnetou 19:30/Pá
DIVADLO | STUDIO Příběh pro děti, kterým by se měli inspirovat i dospělí a humor pro dospělé, který pochopí i děti. Inscenace je volně inspirována jedním z nejznámějších románů o přátelství mezi Vinnetouem a Old Shatterhandem. Velice naivním a záměrně groteskním způsobem podává velmi zkreslenou zprávu o světě indiánů, banditů a kovbojů ale především o přátelství, které je mnohdy víc než sama láska. Režie: T. Volánková. Hrají: L. Karda, M. Cikán, L. Vopatová, N. Mikulová, L. Přichystalová, J. Strýček, D. Migač, K. Císařová, A. Gregorec. -> 200 Kč / 150 Kč (studenti, senioři, ZTP)

6/3 PKF Prague Philharmonia: Krása dneška / Hudba a poezie – Václav Kopta 19:30/Út
HUDBA S hercem Václavem Koptou – synem předního českého textaře, překladatele a divadelního scenáristy Pavla Kopty, autora řady písní Hany Hegerové, a vnukem básníka a překladatele Josefa Kopty – o spojení hudby s poezií i o slavném rodu, jehož doménou bylo a je mluvené i psané slovo. -> 300 Kč / 200 Kč (senioři) / 100 Kč (studenti) 

7/3 Nový typ ženy- emancipace a vizuální reprezentace žen za socialismu 18:00/St
GALERIE Beseda s přizvanými socioložkami a historičkami v rámci doprovodného programu k výstavě Martiny Smutné v Galerii NoD. Diskuze probíhá jako součást pravidelného cyklu debat Zóna demokracie, který podpořil Státní fond kultury ČR. -> FREE

9/3 Janek Lesák & kol.: Osamělost komiksových hrdinů 19:30/Pá
DIVADLO Inscenace otevírá třinácté komnaty nejslavnějších komiksových hrdinů: Batmana, Supermana, Catwoman a Hulka. American psychological society vydala v roce 2017 studii, která dokazuje, že cca 70% lidí sní o tom, že jsou superhrdinové. Ze stejné studie vyplývá, že ještě vyšší procento superhrdinů sní o tom, že jsou lidmi. Hrají: L. Přichystalová, L. Karda, M. Cikán, J. Strýček. Režie: J. Lesák. Dramaturgie: N. Preslová. -> 250 Kč / 180 Kč (studenti, senioři, ZTP)

12/3 FREE MONDAYS: MYNTH (AUT) / support: VIYU (SK) 20:00/Po
HUDBA MYNTH je sourozenecké duo z rakouského Salzburgu. Dvojčata Mario a Giovanna Fartacek jsou nerozdělitelní jak v životě, tak v hudbě. V té se potkávají trip-hopové beaty se zvuky analogového synťáku, které protínají křehké, ale emocemi nabité vokály. -> FREE

13/3 Maso krůtí: Cirkusvobody 19:30/Út
DIVADLO Uvidíte zcela vídané a uslyšíte zcela slýchané v zapomenutelné show k nepopukání! MASO KRŮTÍ zplodilo další autorskou inscenaci. Zaprvé proto, že o svobodě se žvaní líp v manéži než v hospodě. A zadruhé na tenhle typ umění nemají na pracáku kolonku. Režie a dramaturgie: J. Fleglová a kol. Hrají: K. Smržová, E. Soukupová, M. Sobotková. -> 200 Kč / 150 Kč (studenti, senioři, ZTP) 

15/3 420PEOPLE: Královna víl/ Fairy Queen 19:30/Čt
DIVADLO Jak funguje láska, které stojí v cestě tisíce kilometrů? Jak pevné pouto mezi námi musí být, abychom toho druhého neztratili, i když jsme už tak dlouho necítili jeho vůni, nedrželi ho za ruku ani se nemohli schovat do jeho náruče? Na tyto otázky odpovídá inscenace tanečního souboru 420PEOPLE, která vychází z autentických osobních materiálů a reálných zkušeností účinkujících. Choreografie: V. Kuneš. Hudba: Zabelov Group. Účinkují: Z. Herényiová, F. Barrouquére, F. Staněk, A. Sojka, A. Volný & Zabelov Group – J. Šikl a R. Zabelov. Kostýmy: O. Křížková. -> 330 Kč / 250 Kč (studenti, senioři, ZTP)

16/3 IDDQD: Goon – Krvavá pomsta! 19:30/Pá
DIVADLO | STUDIO
Krvavá komiksová jízda plná krve, komiksový poetiky a jízdních řádů. Jediný představení, který překousne i tvůj pubertální brácha. Tak bacha! Přijď se přesvědčit, že život není spravedlivej, násilí plodí násilí a alkohol tvý problémy nevyřeší. BANG! Hrají: D. Kranich, A. Týmal, J. Strýček. -> 200 Kč / 150 Kč (studenti, senioři, ZTP)

27 a 28/3 11:55: Pravda o 17/11 – závěr brakové trilogie 19:30/Út a St
DIVADLO | I. a II. PREMIÉRA Mladý generační soubor 11:55 se rozhodl otevřít téma, které je v české společnosti zdánlivě vyřešené, a tím uzavřít svou brakovou trilogii, která v průběhu let vznikla pod režijním vedením Petry Tejnorové. Ve třetím díle se chceme obrátit k naší současnosti. Brak už totiž není potřeba vyhledávat v laciných paperbacích – máme pocit, že v něm žijeme; valí se na nás z novin, časopisů i obrazovek našich chytrých telefonů. Lidé, unavení složitými peripetiemi polistopadového vývoje naší země, začínají opět toužit po jednodušším, srozumitelnějším světě, který neklade otázky. Chceme se začí ;t ptát dřív, než se jednoho dne probudíme a dostaneme odpovědi už hotové. Chceme se stát svými vlastními reportéry. Hraje soubor 11:55. Režie: P. Tejnorová. Dramaturgie: J. Tošovský.  -> 250 Kč / 180 Kč (studenti, senioři, ZTP)
Taneční magazín

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..