Ve Věčnosti

Experimentální taneční film, tančí Oliver Plačko, režisér Ľubomír Rechtorík

 

Experimentální taneční film In Aertum (Ve Věčnosti) je prologem k seriálu WeMakeThem.

Režisér Ľubomír Rechtorík, slovenský fotograf, se primárně věnuje fashion fotografiím, vizuálním kampaním a moodovým fotografiím. Kromě toho patří k jeho silným stránkám tvorba scénářů. Svou činnost často  propojuje s poznatky z psychologie a filozofie. Klade divákům otázky, ale současně jim nechává prostor k zamyšlení.

Ľubomír Rechtorík  říká: „In Aertum je experimentální taneční film, který vznikl úplnou improvizací. Na začátku jsme neměli žádné konkrétní téma.Většina natočených klipů vznikla prostřednictvím kreativního procesu nazývaného Flow.  Tento přístup způsobil, že příběh filmu vznikl vlastně sám v době natáčení. Jednotlivé část příběhu jsme uspořádali, spojili do jednoho celku a tím vznikla struktura filmu. Všechny taneční části jsou v původní rychlosti, nebylo s nimi nijak manipulováno. Navzdory tomu, že v tomto filmu vidíme konkrétní příběh, nechceme ho sdělit divákům, necháváme  diváka, aby si našel  ve filmu svůj vlastní příběh.

Co se týče  technické stránky, jde tu o spojení pohybů lidského těla a pohybů kamery. V hlavních rolích se postupně objevují tanečníci současného tance. Jedním z cílů projektu je  zpopularizování tanečníků současného tance a zvýšení zájmu o tanec zvaný contemporary. Z tohoto vychází celá filozofie.  Téma, hudba, tanečníci a místa  jsou vybírané dopředu, ale samotný děj vzniká až během natáčení – tedy contemporary. Jedná se o kreativní proces, který se skládá hlavně z improvizace. Tanečník improvizuje a s ním i kameraman a režisér.“

Hlavní postavou Prologu In Aeternum je Oliver Plačko, který se současnému tanci věnuje od roku 2007. Začal na Slovensku v Banskej Bystrici a pokračoval v Rakousku na Anton Bruckner Privatuniversitat v Linzi. Po tu dobu spolupracoval s různými tanečníky z předních světových souborů. Ze známé izraelské Batsheva Dance Company to byl Eldad Ben Sasson, z William Forsythe Company sídlící ve Frankfurtu Regina van Berkel a z anglické DV8 potom Gabriel Castillo. Půl roku působil  Oliver i v německém souboru  Wee dance v Gerhart-Hauptmann Theater. V současné do bě rozvíjí vlastní  pohybový slovník, ve kterém často čerpá i z hip-hopu. Právě toto je styl, kterým jeho cesta začala.

In Aeternum je video dvou lidí. Seriál WeMakeThem je však o mnoha lidech. Oliver Plačko je jednou ze stálých tváří, ale tanečníci se budou v jednotlivých dílech měnit. Následuje oficiální Intro a první epizoda, na které se podílí i talentovaný kameraman Matej Andraško z AND production.

Více na:

instagram.com/rechtoriks– Ľubomír Rechtorík

instagram.com/oliver_placko – Oliver Plačko

instagram.com/and.production – Matej Andraško

Taneční magazín

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..