Spitfire Company uvede adaptaci knihy Světlany Alexijevičové oceněné Nobelovou cenou za literaturu

Mezinárodně etablovaný soubor Spitfire Company, který má v posledních letech na kontě úspěšné projekty One Step Before the Fall, Antiwords či Animal Exitus, oslaví 10 let své existence unikátním projektem

Mezinárodně etablovaný soubor Spitfire Company (Spitfire Company je jedním z nejprogresivnějších českých divadelních uskupení. Obdržela několik tuzemských i zahraničních ocenění – opakovaně Cenu Divadelních novin, The Herald Angel Award, dvě nominace na Total Theatre Award, cenu DNA, cenu Skupovy Plzně, nominaci na Cenu divadelní kritiky a další), který má v posledn ích letech na kontě úspěšné projekty One Step Before the Fall, Antiwords či Animal Exitus, oslaví 10 let své existence unikátním projektem. Světová premiéra adaptace knihy Doba z druhé ruky, za kterou její autorka Světlana Alexijevičová obdržela v roce 2015 Nobelovu cenu za literaturu, proběhne pouze ve dvou uvedeních 12. a 13. září od 19.30 v pražském prostoru Jatka78.  

Jeden z nejprogresivnějších českých divadelních souborů Spitfire Company slaví 10 let své existence. K výročí uvede pouze po dva neopakovatelné večery projekt Konec — člověka. Doba z druhé ruky, který bude jeho dosud největším počinem. Předlohou představení se stala kniha Doba z druhé ruky. Konec rudého člověka která se své dramatizace dočká v České republice úplně poprvé.

V našem pojetí se kniha Doba z druhé ruky promění v divadelní symfonii z okrajů a záhybů současnosti, blízké minulosti i ohrožené budoucnosti. Neexistuje v ní jeden určující příběh, ale nespočet intimních mikropříběhů, které tvoří dějiny naší každodennosti,“ popisuje umělecký šéf Spitfire Company Petr Boháč. Na jevišti se u příležitosti výroční souboru setkají současní i bývalí členové skupiny. Hudbu zkomponoval skladatel a dirigent Jan Kučera a masky navrhla sochařka Paulina Skavova.

Představení Konec — člověka. Doba z druhé ruky navazuje na projekt Procesy 10/48/7830, který Spitfire Company realizovala v roce 2012. Tématem byl vykonstruovaný proces s Miladou Horákovou a jevištěm se stala přímo hlavní soudní síň Vrchního soudu v Praze, kde byla Milada Horáková v 50 letech odsouzena k trestu smrti. Za tento počin obdržel Petr Boháč cenu Osobnost roku Festivalu …příští vlna/next wave… .

Kniha, za kterou Světlana Alexijevičová obdržela Nobelovu cenu, otevírá lidské příběhy a emoce – hněv, frustraci, lásku, zpověď, pravdu, naději, krásu, beznaděj, víru v oběť. Je mnohohlasým dílem, v němž se mísí vox populi, zaznamenané rozhovory, televizní a rozhlasové klipy či útržky novin. Vše dohromady tvoří ucelené svědectví doby – života v Sovětském svazu, ze kterého vzešly v historickém průlomu 90. let autoritativní základy současného Ruska.

 

10 let Spitfire – Konec — člověka. Doba z druhé ruky

12. a 13. září 2017 od 19.30, Jatka 78

390 Kč / 200 Kč

Předprodej: https://goout.net/cs/listky/konec-cloveka-doba-z-druhe-ruky/kngb/

Více informací najdete na www.spitfirecompany.cz a www.jatka78.cz.

 

Eliška Mikovcová

Taneční magazín

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..