Milan Drobný se pustil do zcela nového, odvážného projektu

Zpěvák Milan Drobný, kterého posluchači pop-music sledují na scéně již řadu let, změnil směr

Milan Drobný křtil své nové album „V opeře“

Bouřlivák Milan Drobný (72) upoutával posledních pár let pozornost veřejnosti spíše soukromým životem než hudebními počiny. Tu a tam utrousil  neuváženou poznámku směrem ke svému dlouholetému kamarádovi  Karlu Gottovi a poté se veřejně omlouval, jeho zásnuby střídaly rozchody a z jeho lásek jsou dnes bývalé přítelkyně. Ale tentokrát se představil veřejnosti v naprosto neznámém světle. Po celoživotním úspěchu na poli pop-music (v roce 1994 obdržel od firmy Supraphon platinovou desku za 2 miliony prodaných nosičů),  přešel, možná na popud své snoubenky Dany Polcaro (59), na dráhu operního a operetního zpěváka. Proměna naprosto nezvyklá; a nejen to.

Dana Polcaro samozřejmě doprovodila svého snoubence na křest jeho CD, svatba je totiž na spadnutí (začátkem července).

Přejeme hodně úspěchů

Nejzvláštnější na celém jeho novém projektu je, že Milan drobný coby basbaryton nechal transportovat pro svůj rozsah tenorové árie, nově je otextoval a posluchači div se!  Podobný odvážný čin nikdo u nás, ale snad ani ve světě, nezkusil.  V době, kdy stoupá obliba rockových oper, je takový pokus možná právě ideální. Přitáhne totiž příznivce popové   hudby k poslechu vážné hudby.

Krátce řečeno, odvaha Milanovi Drobnému nechybí. Musíme uznat, že jeho hlas i texty písní mohou občas i rozplakat, např. ve skladbě Vltava, kdy člověku běhá mráz po zádech nad vyznáním lásky řece Vltavě. Snad každý Čech má nebo by alespoň  měl mít úctu k Vltavě a z tohoto důvodu je přepracování skladby Vltava dech beroucí. Milan drobný není  operní hlas číslo jedna, patří spíše do oblasti popové hudby. Ale běžný posluchač spíše upřednostní tento typ hlasu než kdovíjaké operní výšky. Ledaskdo se pokouší o výšky sopránu a tenoru, které  jsou vzácné a  krásné, to je pravda. Ale je to všechno? Není. Sympatický hlas, který se vkrádá hluboko do duše, udělá také své.

Musíme tedy konstatovat, že skok do operních výšin se Drobnému povedl. Milan  Drobný studoval na státní konzervatoři operní a operetní árie, ale nikdy se tím dosud veřejně neprezentoval a této hudbě se nevěnoval, ačkoliv to možná jeho touha byla. Až  tentokrát,  s pomocí své snoubenky Dany Polcaro, která byla zřejmě tím hybným a přesvědčivým faktorem, se M. Drobný konečně ke svému snu propracoval.

Na CD nechybí ani árie basbarytonové, ukázka Leporela z opery Don Giovani, Kecal z Prodané nevěsty, nebo operetní árie Diplomata z Polské krve.

Orchestrální podklady, za řízení Eduarda Parmy (rozhovor o tom, jak tančí Eda Parma Taneční magazín již přinesl) i s jeho aranžemi ve velkém symfonickém zvuku, zrovna jako veškeré sbory i  hostující sólistka Barbora Mottlová, jsou propojeny s hlavním interpretem a zvou k poslechu.

Zarputilým tanečníkům musíme doporučit skladbu Libiano, což je valčík.

Nechte se tedy Milanem Drobným vtáhnout do říše opery a operety!

Své novinkové CD pokřtil ve Slovenském domě, kde všechny přítomné hosty přivítal ředitel Slovenského domu Vladimír Skalský. Milan Drobný předvedl hostům večera ze svého nového repertoáru pár krátkých ukázek.

Kmotrem CD ve Slovenském domě v Praze se stal například kytarový virtuos Lubomír Brabec, který jako dárek věnoval Milanovi jednu kytarovou skladbu nebo muzikálový bard Marián Vojtko, který mimo jiné poukázal na Drobného kuráž. „Musím přiznat, že jsem si říkal, že má Milan  odvahu, protože i já, který jsem operu studoval, se jí dnes už raději vyhýbám!“, přiznal s úsměvem na rtech.

Lubomír Brabec

CD šampaňským polila i operní diva Pavlína Senic, která nakonec byla jedinou ženou mezi kmotry, protože její operní kolegyně Andrea Kalivodová a Tereza Mátlová se omluvily z pracovních důvodů.

Podpořit interpreta přišli i jeho kolegové, například pohádkový princ z první Popelky Jiří Štědroň, dirigentská legenda Václav Hybš se svoji manželkou a nebo legendární pěvecké duo Kamelie, tedy  zpěvačky  Hana Buštková a Dana Vlková, které byly ozdobou večera. Večer  moderoval sympatický zpěvák Martin France.

Zpěvák Martin France

Hana Buštíková a Eduard Parma

Zeptali jsme se Eduarda Parmy….

Je dobré pro zpěváka změnit hudební styl? Fanoušci mnohdy žádnou změnu nechtějí, některým  zpěvákům se změna hudebního stylu doslova vymstila. Jak to vidíte v případě CD „V opeře?“

„Já si myslím, že změna v žádném případě  není na škodu, naopak. Člověk alespoň ukáže, že zvládne více stylů. Je také pravda, že v oblasti pop music je dnes téměř nemožné se prosadit. Milan tedy pouští do světa něco nového. A  také se tímto CD seberealizuje, vlastně to dělá i  sám pro sebe. Chce  si zkusit to, co studoval a dělá jednoduše  hudbu, kterou má rád. CD „V opeře“ udělá dobře jeho vlastnímu egu a pro diváky je překvapením.“

Je CD z Vašeho pohledu podařené?

„Určitě ano. Jediné, co bych snad ještě vylepšil, by bylo  nahrání písní se symfonickým orchestrem, ale to je  finančně velice náročné.“

Děkujeme …

Eduard Parma a Milan Drobný

Martin France, Hana Buštíková a Eduard Parma

Eva Smolíková, Agentura Martin Production

Foto: Eva Smolíková

pro TANEČNÍ MAGAZÍN

3 komentáře u „Milan Drobný se pustil do zcela nového, odvážného projektu“

    1. Dobrý den, pane Jindro,

      omlouvám se, že odpovídám s více než půlročním zpožděním, ale Váš dotaz jsem zde nalezl spíše náhodou.
      Tak promiňte. Ale snad Vám dobře poradím?

      Nejlepší bude, když se obrátíte na pana Eduarda Parmu, mladšího ze Studia SOKIT, který se na vydání CD podílel
      Spojení na jeho maily jsou:
      e.parma@seznam.cz
      sokit.e.parma@tiscali.cz
      anebo
      eparma133@gmail.com

      Věřím, že se domluvíte!
      MICHAL STEIN

  1. Slyšel jsem jednou. To pan Drobný a všichni, kdo album natočili, nemají soudnost? Nebo album neslyšeli? Už nikdy si ho neposlechnu, je to tragické. A vzpomněl jsem si na slova Merynky Rosůlkové z filmu Čtyři vraždy stačí, drahoušku. On už vraždí i mrtvé… Tohle jsou bohužel vyhozené peníze. Je mi líto, ale pan Drobný tohle neměl dělat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..