Strhující street dance show ve Zlíně!

9. ročník mezinárodního festivalu TANECVALMEZ

 

9.ročník mezinárodního festivalu TANECVALMEZ

Současný tanec, hip hop i breakdance. Choreografie Kadera Attou je jedinečný zážitek, v říjnu se ho dočká i české publikum

Festival TANECVALMEZ nabídne českou premiéru francouzského choreografa světového formátu Kadera Attou. Jedenáct tanečníků Národního choreografického centra La Rochelle představí 23. října na pódiu Městského divadla Zlín choreografii The Roots. Tím vyvrcholí 9. ročník festivalu TANECVALMEZ, jehož první část se odehrála v červnu. „Kader Attou spojil styly blízké mladému publiku jako hip hop, breakdance a street dance se současným tancem. Výsledkem je dynamické a energické představení, při němž se divákům tají dech a jsou znovu a znovu vtahováni do dění,“ láká návštěvníky ředitelka festivalu TANECVALME Z Milada Borovičková.

Představení zapůsobilo také na francouzskou taneční kritičku Rositu Boisseau. „Opravdová bomba! Opravdový hip hop! The Roots vám exploduje před obličejem jako pořádně natřepaná plechovka se sodou. Šumící pramen se proměňuje v bublající proud, který nabývá na síle, až vybuchne jako gejzír, jenž nepřestává chrlit energii,“ napsala Boisseau pro deník Le Monde. Představení vzniklo roku 2013 a turné stále pokračuje. Attou se vydává na dobrodružnou cestu zpět ke kořenům hip hopu, aby objevil nové možnosti vyjádření. Vypráví příběh o počátcích hip hopového hnutí, o lidech vzpírajících se tlaku, o vynalézavosti tanečního stylu, jenž se z ulic New Yorku přenesl až na divadelní pódia. Pohrává si s rytmem, s detaily, strhující hudbou i těly tanečníků.

Vedle hip hopu a současného tance se inspiruje také cirkusem, grafickým a pouličním uměním. Svým osobitým stylem se vyjímá na současné francouzské taneční scéně. Roku 2008 byl dokonce jmenován ředitelem Národního choreografického centra La Rochelle.

The Roots, creation de Kader Attou, directeur du Centre Choregraphique National [CCN].

MgA. Milada Borovičková

 Bc. Bára Sobotková

Taneční magazín

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..