Chodovská tvrz i letos nadchla (nejen) příznivce vážné hudby

Neodmyslitelnou součástí kulturního života metropole se stal osobitý hudební festival, jehož stěžejním organizátorem, interpretem i dramaturgem v jedné osobě je houslový virtuos Jaroslav Svěcený

 

 

Nádvoří Chodovské tvrze bylo od 12. do 20. července dějištěm osmi koncertů pod širým nebem. „Magický prostor už v předcházejících ročnících poskytl příležitost mnoha vynikajícím interpretům, řada z nich se sem ráda vrací,“ říká Jaroslav Svěcený. „Pro letošní třináctý ročník festivalu jsem se rozhodl pokročit ještě dále ve směru, který se osvědčil v předchozích letech. Mám na mysli zejména žánrové rozpětí všech pěti koncertů základního programu. Jeho osou zůstávají klasické hudební žánry v podání sólistů a komorních uskupení, ale došlo také na zajímavé a inspirativní přesahy k šansonu, romské hudbě, dokonce i k uměleckému přednesu. V tomto směru rozhodně považuji letošní festivalovou třináctku za číslo šťastné!“

IMG_3571

Zahájení koncertu

Závěrečné_gala_130

Návštěvníkům festivalu se letos představili  vynikající sólisté i soubory- pěvecká a herecká legenda Soňa Červená, houslistka Julie Svěcená, barytonista Filip Bandžak, sopranistka Markéta Mátlová, proslulý slovenský orchestr Cigánski Diabli, herci Hana Maciuchová a Alfréd Strejček, špičkoví akordeonisté Ladislav Horák a Markéta Laštovičková, kytarista Vladislav Bláha, Virtuosi Pragenses,  šansonová zpěvačka Dáša Zázvůrková, klavírista Pavel Větrovec a další umělci.

IMG_3754 IMG_3755 IMG_3756 IMG_3757 IMG_3758

Na originálním koncertu s názvem Poesie šansonu se představila zpěvačka Dáša Zázvůrková s jednou z hvězd 13.ročníku festivalu -herečkou Hanou Maciuchovou.

Závěrečné_gala_090

Sympatickou novinkou letošních Tónů Chodovské tvrze byl i  jejich doprovodný program. I v něm se představila  hudební tělesa zvučných jmen: jubilující Spirituál kvintet, Petr Kroutil Orchestra a vynikající vokální soubor Yellow Sisters, který navíc na nedělní odpoledne 17. července od 15 hodin přichystal přitažlivý program pro rodiče s dětmi.

Závěrečné_gala_119

IMG_3610 IMG_3611 IMG_3612

Na 3.koncertu s názvem Stylová setkání žánrů vedle Jaroslava Svěceného vystoupila sopranistka Markéta Mátlová a kytarista Vladislav Bláha. Festivalové koncerty navštěvovaly v hojné míře významné osobnosti, např. tenisová legenda Helena Suková( na druhém snímku druhá zprava)

IMG_3759

Vyvrcholením festivalu byl závěrečný koncert Jaroslava Svěceného se slovenským špičkovým souborem Ciganski Diabli.

Taneční magazín

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..