„Slavné housle na vlnách rozhlasových“

Na pražských Vinohradech byla slavnostně zahájena výstava mistrovských houslí několika staletí

4.května byla  v suterénu historické rozhlasové budovy na pražských Vinohradech slavnostně zahájena výstava mistrovských houslí několika staletí a houslařských či houslových rarit. Výstavu ve spolupráci s Českým rozhlasem připravil oblíbený  houslový virtuóz Jaroslav Svěcený.

DSC_0106

Během prohlídky se návštěvníci dozvěděli mnoho zajímavého o houslích, smyčcích či strunách, ale také o houslařích a tajuplné historii tohoto nástroje. Jaroslav Svěcený se zápalem a láskou hovoří o minulosti houslí, o jejich výrobě a poodhaluje různá tajemství. Víte, že na starých houslích  může být 12 až 15 vrstev laku? Ale jak ho tehdejší mistři houslaři nanášeli, to je opředeno tajemstvím!

DSC_0110

Při první prohlídce se nám představily velmi, velmi staré nástroje, např.  dřevo, ze kterého jsou jedny  stařičké  housle na výstavě  vyrobeny, je  z roku 1602. Ale jak říká autor  výstavy, na stáří se nehledí a dobře postavené housle  hrají skvěle. J. Svěcený předvedl zvuk barokních pražských houslí z roku 1737 a porovnal je s houslemi z roku 1963, se kterými koncertuje.

DSC_0117

Jednotlivé housle (k vidění byly housle ze šesti zemí) bylo možné si nejen prohlédnout zblízka, ale také postupně vyslechnout jejich krásný a rozmanitý zvuk.

Jaroslav Svěcený ochotně odpovídal na všetečné dotazy  posluchačů a  odtajnil i své útrapy při cestování, přiznal, že musí být na některých letištích  o hodinu a půl dříve než ostatní, neboť bezpečnostní kontroly prověřují futrál  jeho  hudebního nástroje i nástroj samotný. Považuje to ale v dnešní době za správné.

Dále autor výstavy ještě povyprávěl o Loutnařské ( dnešní Nerudově) ulici a domu U tří housliček a vysvětlil i důvod, proč se tzv. „Stradivárky“ staly tak oblíbené. Důvod ke změně tvaru houslí byl mimo jiné i v tlaku samotných interpretů, kteří chtěli hrát pro větší publikum , a tak potřebovali silnější zvuk tohoto úžasného hudebního nástroje.

DSC_0115

Součástí výstavy je bohatá textová a fotografická dokumentace. Z rarit, které J. Svěcený představuje  při komentovaných prohlídkách, určitě stojí za zmínku hrající housle ze žuly či guatemalského mramoru a mnoho dalšího.

Výstava bude otevřena po celý měsíc květen vždy každý čtvrtek od 12 do 18 hodin. Komentované prohlídky, na kterých Jaroslav Svěcený představí mistrovské houslařské speciality a kuriozity se budou konat ještě v následujících termínech –  sobota 21. 5. ve 14.00, pondělí 23. 5. v 17.00, úterý 24. 5. v 17.00 a středa 26. 5. v 17.00 hodin.

Milovníci houslí – nenechte si ujít!

DSC_0112

IMG_1415 IMG_1424

www.rozhlas.cz/informace/galerie.

Foto: Eva Smolíková, archiv  Jaroslav Svěcený

Jaroslav Studený, Eva Smolíková

Taneční magazín

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..