Klíček k lidským srdcím

Festival Na klíček proběhl v sobotu 23. dubna ve Slatiňanech

V městečku Slatiňanech, které asi znáte jako dějiště televizního seriálu Dobrá voda, nebo ti starší z filmu Smrt v sedle, popřípadě o něm víte jako o místu, kde mají kořeny Helena Vondráčková a její bratr Jiří, proběhla v sobotu 23. dubna 2016 obdivuhodná událost – čtvrtý ročník FESTIVÁLKU NA KLÍČEK spojený se křtem CD pod názvem DARUJ PÍSNIČKU.Probíhal pod záštitou prvního hejtmana pardubického kraje pana Jaromíra Duška. Donátory a hlavními sponzory akce byly firmy OMEGA PLUS Chrudim a TOMI Morašice. Hlavním mediálním partnerem festiválku byl místní Chrudimský deník.

Celý areál hřiště slatiňanského Sokola ožil nebývalým výběrem atrakcí. Množstvím tvořivých dílniček, malováním na obličeje, interaktivními stanovišti s ukázkami práce hasičů, chrudimských policistů, Červeného kříže Chrudim či SDH Topol. To vše doplňoval i tradiční skákací hrad, vláček, prodejny dětských hraček a suvenýrů i nezbytné stánky s občerstvením.

1._sejkorky
Folklórní dětský soubor Sejkorky Sokola Slatiňany vede Stanislava Sejkorová.

Hlavním rysem celé soboty ve Slatiňanech však byl přepestrý program. Musíme hodnotit, že se v něm objevilo ohromné množství tanečních a pohybových aktivit! Na rustikálním dřevěném pódiu se vystřídaly (mezi jinými) bubeníci z dětského domova Přestavlky, folklórní soubor Sejkorky „domovského“ Sokola Slatiňany, taneční kroužek Step mentálně postižených z Domova sociálních služeb Slatiňany, mažoretky Sokola Chrudim i soubor Kvítko z Mladoňovic. Ale proběhly zde i ukázky aerobicu. O zpěv se postupně postarala muzikálová a kantilénová zpěvačka Monika Mašková a hlavní host festivalu – místní patriot, zpěvák, skladatel a textař Jiří Vondráček.

2.aerobic
Vystoupil také i aerobic Základní školy v Morašicích – vesnické jednotřídky s úžasnými aktivitami pro děti – pod vedením Magdalény Cejpkové.

Zpěv však téměř celé odpoledne patřil převážně pořádajícímu souboru Klíček a Klíčenky. Tento festiválek totiž původně vznikl – jak nám prozradila principálka a dobrá duše souborů paní Iva Malinová – jako jednorázová akce ke třicátému výročí souboru. Ale postupně se setkal s takovým ohlasem, že letos již probíhal jeho čtvrtý ročník. Klíček a Klíčenky jsou vpravdě demokratickým souborem. Zpívat tam může každý. Nejsou žádnou elitní, výběrovou skupinou. Zpívají pro radost a také pořádají – krom vystoupení – řadu záslužných akcí. Společně jezdí i na letní tábory, kde nacvičují repertoár pro novou sezónu. O nesmírné síle kolektivu souboru s letitou tradicí svědčí, že se na pódiu vystřídali ti nejmenší se sboru MAMAKLÍČEK, poněkud starší „špunti“ z MORAŠICKÉHO KLÍČKU, přes OLD KLÍČENKY až k PRAKLÍČI. Ty nejstarší interprety dokonce do areálu zavezly sanitky Červeného kříže. Ale Hašlerova „Písnička česká“ byla v jejich bezprostředním podání tím nejsilnějším zážitkem celého programu!

3.mazoretySokolChrudim
Mažoretkám ze Sokola Chrudim to sluší! Vede je Nina Nováková.

Zlatým hřebem celého Festiválku ve Statiňanech byl křest CD po titulem DARUJ PÍSNIČKU. Šlo vlastně o darování na druhou. Jednak si Klíček i Klíčenky na albu zazpívaly vedle herců a zpěváků, kteří jim darovali své písničky – Moniky Maškové, herců Jana Přeučila a Evy Hruškové, muzikanta, skladatele a kapelníka Karla Vágnera se synem Josefem, Petra Podhájeckého a chrámového sboru kláštera ve Slatiňanech. Mimo toho je celé album s překrásným obalem, jemuž vévodí na titulu kapka krve se stylizovanou kytarou, věnováno – dobrovolným dárcům krve! Bez zajímavosti není ani věkové rozpětí interpretů na tomto milém CD – plných dvaadevesát let!!! Nejmladší zpěvačce z MAMAKLÍČKU jsou totiž pouhé tři roky a doyen z PRAKLÍČE, který v plné síle zpívá na tomto CD dosáhl již požehnaných pětadevadesáti let!

4.souborSTEP
K velkým zážitkům patřilo vystoupení tanečního souboru Domova sociálních služeb ve Slatiňanech STEP, kde tancují i klienti s mentálním postižením. Jedná se o soubor s dlouholetou tradicí a vede jej Lída Rýdlová.

Celá předposlední dubnová sobota ve Slatiňanech byla velice vydařená. Mimo jiné ukázala, že se může trávit aktivně – a nikoli u počítačů, tabletů anebo v nákupních centrech. Navíc posloužila velmi dobré věci.

FOTO: Ivana Hronová

Michal Stein

TANEČNÍ MAGAZÍN

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..