Umělci z východu nabízejí východiska

Festival Bazaar – identita v umění a pohybu,
18. – 20. 3. 2016

 

 

 

Ve dnech 18. – 20. března 2016 proběhne v Alfredu ve dvoře, ve Studiu ALTA a divadle PONEC mezinárodní festival nezávislé scénické tvorby BAZAAR. Jeho druhý ročník se vrací k tématu identita: identita jako zóna, v níž se protínají sféra privátní i politická, jako oblast osobní autonomie i předmět manipulace. Jádrem festivalu se stane Saturday Bazaar, přehlídka work-in-progress umělců z ČR, Polska, Rumunska, Maďarska, Ruska a Slovenska. Festival BAZAAR je tak jedním z mála tzv. development festivalů ve střední a východní Evropě.

Loneliness and Stuff_ Ufftenživot (CZ)

Téma identity a jejích proměn má v dnešní Evropě enormní politický náboj. „Strach prorůstající společností, který jsme ještě nedávno neznali, se dnes stává zdrojem i nástrojem politického kapitálu. Vidíme to u nás a zejména v sousedních státech, kde dochází dokonce k omezování svobody projevu – v oblasti umění to je zcela evidentní. Zdá se, že se nacionalismy z konce 19. století aktualizují do současnosti. Vize naší identity, osobní i politické, je i na počátku 21. století spojena s otázkou, kam se chceme ubírat dál,“ konstatuje dramaturg festivalu Ewan McLaren. „Jaké jsou alternativy? Práce tvůrců vycházejících z post-komunistických podmínek zkoumají se (sebe)ironií a inteligencí sobě vlastní, jak můžeme obhájit vlastní identitu proti manipulaci, jaké se nám nabízejí vize i sny, jak si zachovat prostor pro svobodné myšlení i tvorbu. “

Neznámá logika větru_ Sonja Pregrad_Nives Sertic (HR)

V pátek 18. 3. otevře festival představení Neznámá logika větru chorvatských umělkyň Sonji Pregrad a Nives Sertić. Práce, jejíž obrysy vznikaly už v rámci projektu Identity.Move!, problematizuje hierarchii dvou způsobů artikulace světa: pozorovaný vs. pozorující, tělo vs. objektiv kamery, tanec vs. filmová řeč. Speciální host festivalu, rakouská tanečnice a multimediální umělkyně Silke Grabinger, se představí v divadle PONE C v inscenaci Pokusná osoba Silke Grabinger. Konceptuální přístup bývalé performerky Cirque du Soleil k sólové choreografii je zkoumáním možností, jak nastavit vlastní pravidla v cizí hře.

Pokusná osoba Silke Grabinger_ SILK Cie. (AT)

Saturday Bazaar, jenž se 19. 3. odehraje ve dvou blocích ve Studiu ALTA, dá nahlédnout do tvůrčích laboratoří šesti inovativních tvůrců mladší generace. Roman Zotov (RU) v práci Samozřejmě představí ukázku z příběhu o hledání domova. Oceňovaný slovenský tanečník Jaro Viňarský bude prezentovat svůj umělecký výzkum možností nezatíženého vnímání v&nb sp;práci s názvem This Very Moment. Závěr odpoledního bloku tvoří spolupráce výrazné osobnosti české alternativní scény Halky Třešňákové s maďarským tvůrcem Lászlem Fülöpem ve work-in-progress Timothy a věci: Plán B. Během večerní části Saturday Bazaar představí polsko-rumunská dvojice Agata Siniarska a Madalina Dan ukázku z práce Matky z oceli, v níž se věnují ženské identitě, jak ji utvářel předchozí politický systém, a formování vlastní identity v post-komunismu. Tereza Hradilková představí taneční sólo z připravované inscenace o hře, práci i šílenství Švihla. Závěr bude patřit uskupení Ufftenživot. Téma samoty a sebeurčení zpracovávají v ukázce z  představení Loneliness and Stuff. Závěrečnou diskuzi o vybraných přístupech v dramaturgii povede Alice Koubová z Filosofického ústavu AV ČR, která se věnuje performativní filosofii, post-fenomenologii a filosofii tělesnosti.

This very moment_Jaro Viňarský (SK)

Festival BAZAAR uzavře v neděli 20. 3. dvojice představení: rumunský kolektiv Unsorcery se v inscenaci End Dream věnuje způsobům, jakými můžeme aktivně měnit realitu. Představení Pygmalion speciálního hosta festivalu Wojtka Ziemilského je příběh o komunikaci i cvičení v extrémní empatii: vztah matky a syna, jemuž byla diagnostikována fatální porucha řečovýc h schopností, se mění v metaforu vztahu společnosti k těm, kteří nedokáží mluvit sami za sebe. V neděli v 16H také proběhne veřejná ukázka z workshopu O (ne-hierarchickém) dialogu dvou médií, který bude pod vedením Sonji Pregrad a Nives Sertić probíhat po celou dobu festivalu.

Festival Bazaar vznikl v roce 2015 jako součást evropského projektu Identity.Move! – mezinárodní platformy pro podporu teoretického a uměleckého výzkumu identity na poli současného tanečního a pohybového umění a performance. Hlavním pořadatelem letošního ročníku festivalu je Motus, produkce divadla Alfred ve dvoře ve spolupráci s četnými zahraničními kulturními instituty, Tancem Praha a Studiem ALTA.

 

Více informací naleznete na www.alfredvedvore.cz/cs/bazaar.

Festival Bazaar můžete sledovat také na Facebooku.

Bazaar_2016

 

Další informace

 

Festival BAZAAR
Identita v umění a pohybu

  1. – 20. 3. 2016

Alfred ve dvoře / Studio ALTA / PONEC – divadlo pro tanec

 

Program

Čt 17. 3. − Ne 20. 3. / Alfred ve dvoře / Sonja Pregrad & Nives Sertić (HR): O (ne-hierarchickém) dialogu dvou médií / workshop

Pá  18. 3., 18:00 / Alfred ve dvoře / Sonja Pregrad & Nives Sertić (HR): NEZNÁMÁ LOGIKA VĚTRU 

Pá 18. 3., 20:00 / PONEC – divadlo pro tanec / SILK Cie. (AT): POKUSNÁ OSOBA SILKE GRABINGER

Pá 18. 3., 21:00 / PONEC – divadlo pro tanec / SETKÁNÍ S WOJTKEM ZIEMILSKÝM (PL)

So 19. 3., 14:00 / Studio ALTA / SATURDAY BAZAAR / 1. část – Roman Zotov (RU), Jaro Viňarsk&ya cute; (SK), László Fülöp (HU) & Halka Třešňáková (CZ)

So 19. 3., 19:00 / Studio ALTA / SATURDAY BAZAAR / 2. část – Agata Siniarska (PL) & Mădăl ina Dan (RO), Tereza Hradilková (CZ), Ufftenživot (CZ)

So 19. 3., 22:00 / Studio ALTA / Saturday Bazaar Afterparty

Ne 20. 3., 15:00 − 19:30 / Studio ALTA / Ufftenživot (CZ): TOILETTALK

Ne 20. 3., 16:00 / Alfred ve dvoře / Ukázka z workshopu O (NE-HIERARCHICKÉM) DIALOGU DVOU MÉDIÍ

Ne 20. 3., 18:00 / Studio ALTA / Unsorcery (RO): End Dream

Ne 20. 3., 20:00 / Alfred ve dvoře / Wojtek Ziemilski (PL): Pygmalion

 

 

Taneční magazín

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..