„Něžnými drápky“

Vlastimil Harapes a jeho filmový režisér ve Smečkách

VLASTIMIL HARAPES A JEHO FILMOVÝ REŽISÉR VE SMEČKÁCH

Když někdo řekne v pražském uměleckém světě název ulice Ve Smečkách, každému se hned vybaví divadlo Činoherní klub. Hned o dům výš (při cestě z Václavského náměstí) však sídlí neméně zajímavý kulturní stánek: Galerie Smečky, jíž má pod křídly společnost důvěrně známá každé pražské hospodyňce – Pražská plynárenská a. s. Oba zahájili výstavu rodiny Vyleťalů „Něžnými drápky“, která má také vztah k tanci.

A právě ve výtvarném svatostánku Galerie Smečky se na sklonku října potkali dva režiséři. Jeden baletní – Vlastimil Harapes a druhý filmový – Juraj Herz. Dlužno podotknout, že pan Herz Vlastimila Harapese režíroval ve filmech Den pro mou lásku (s hereckou partnerkou Martou Vančurovou) a Panna a netvor (se slovenskou hereckou partnerkou Zdenou Studénkovou). Pan Harapes naopak Juraje Herze nerežíroval nikdy. I když jistý skorojmenovec pana režiséra – Jiří Herz – pořádal před lety výpravná taneční představení v pražském sále Dopravních podniků.

Výstava „Něžnými drápky“ reprezentuje výtvarnickou rodinu Vyleťalů. Je uspořádána k nedožitým pětasedmdesátinám geniálního surrealistického malíře Josefa Vyleťala. Zahrnuje plakátovou tvorbu i obrazy jeho, ženy Olgy Vyleťalové, dcery Markéty Chludové a také dětské komiksy a ilustrace manžela Markéty Tomáše Chluda. Kurátor Michal Stein vybral ty nejlepší plakáty z dílny všech tří zástupců rodiny. Nechybí ty Vyleťalovy ke kultovním filmům Bezstarostná jízda, Jahodová proklamace, Amarcord či Pt&aac ute;ci. Od Olgy Vyleťalové zaujme legendární Něžná, Tristana, Emigranti či Zrcadlení, ale i mnoho dalších. Jeden z posledních plakátů Olgy Vyleťalové byl k filmuUčitel tance. Dcera Markéta reprezentuje rodinnou tradici hned trojicí plakátů k nedávnému snímku Roberta Sedláčka Pravidla lži. Současný náboj výstavě dodávají moderní lavírované kresby Tomáše Chluda pro komiksy s Hurvínkem, pro Čtyřlístek a řadu dalších časopisů a sešitů. Zároveň je v sále projekce filmů, na nichž spolupracoval jako výtvarník.

Výstava je v Praze 1, v Galerii Smečky, Ve Smečkách 24, otevřena je od úterý do soboty od 11 do 18 hodin a končí 21. 11. Pražští i mimopražští, pospěšte si, stojí za to!

Harapes-Hudeckova

Na snímku z vernisáže výstavy Vlastimil Harapes s partnerkou režiséra Juraje Herze, herečkou a debérkou Martinou Hudečkovou.

Kamil Hradecký

Taneční magazín

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..