„Housle a houslaři“

Letos na podzim probíhá cyklus koncertů Jaroslava Svěceného, který nese název „Housle a houslaři“

 

Nadace Dagmar a Václava Havlových VIZE 97 připravila od července do prosince 2015 sérii koncertních benefičních večerů s houslovým virtuosem Jaroslavem Svěceným. V cyklu s názvem „Housle a Houslaři“ se v bývalém kostele sv. Anny, dnešním duchovním a kulturním centru Pražská křižovatka,  odehraje pět koncertů, které lákají české i zahraniční posluchače krásné hudby do prostředí s nezaměnitelnou atmosférou, jehož vzniku dal impuls bývalý prezident ČR Václav Havel.  Výtěžek z koncertů bude použit na rekonstrukci fasády tohoto kostela.

Jaroslav Svěcený a Cigánski Diabli (Česko-slovenský koncert )

Na jednom z podzimních koncerů, který se konal 30.9., zazněly  např. ruské cikánské písně a balady, čardáš, posluchači se také těšili ze skladby A. Chačaturjana. Hudba Johna Williamse z filmu Schindlerův seznam připomene  tíhu krušných válečných chvil.

Strhující  energie  předního českého virtuóza Jaroslava Svěceného  nadchne i mladé publikum, které hledá v hudbě  také  něco jiného než líbivé disco rytmy.  Během hry na housle  Jaroslav Svěcený vkládá do toho malého kousku dřeva doslova celou svou duši.

Jaroslav Svěcený představuje  české, slovenské a rakouské housle

Koncert si užijí nejen ti, kteří milují klasické melodie, ale i zájemci o housle jako takové a milovníci historie.  Hostem tohoto koncertu byl Jan Sokol, který  ve své dílně  ve Vyšehradské ulici restauruje housle,  tedy, jak upřesňuje Jaroslav Svěcený, „uvádí je do stavu použitelnosti takovým způsobem, aby na nich zůstalo co nejvíce starého  materiálu“.  Dříve  bylo zvykem vyměnit  celé tělo houslí.

DSC_0970 DSC_0971

Věděli jste, že i desku napadenou  červotočem lze zachránit?  „Je to těžké, ale jde to. Velcí mistři to umí.  Červotoč je velice nekulturní typ a hraní nemá rád, takže se přece jen vystěhuje, když se housle používají“ upřesňuje Jaroslav Svěcený. Mimochodem, mistři  houslaři také znají termín „napadeno kutilem“.

Dále během koncertu Jaroslav Svěcený  osvětluje minulost houslí z 18. století, které  jsou vystaveny na podiu a návštěvníci si je mohou podrobněji prohlédnout po koncertu.

„Dobrý houslař se dopátrá věcí…“ říká Jaroslav Svěcený. „Zjistí třeba, že housle byly vyrobené v Miláně , jsou staré 300 nebo 400 let, atd.

DSC_0968DSC_0961

DSC_0934

Hostem dalšího večera, tedy  13. října,  je nejrenomovanější český houslař současnosti Jan Špidlen, který představuje  světově proslulý rod Špidlenů.   Koncert pro všechny generace osloví příznivce houslí, klasické kytary a akordeonu, milovníky hudby slavného argentinského hudebního mága a tvůrce stylu ,,tango nuevo“ Astora Piazzolly či třeba originálních skladeb Niccoló Paganiniho pro housle a kytaru. Dalším hostem je vynikající akordeonista a zástup ce ředitele Pražské konzervatoře Ladislav Horák, který  byl jedním z prvních propagátorů hudby Argentince s italským původem Astora Piazzolly u nás a v současnosti je zván do porot prestižních akordeonových soutěží po celém světě. Nelze opomenout kytaristu Miloslava Klause, který se v době studií stal laureátem soutěže Radio France v Paříži, zabývá  se  historií a současností klasické španělské kytary. „Koncert pro všechny generace“ je originálním způsobem nabitý pestrobarevnou hudbou, houslařskými klenoty i zajímavými informacemi přímo z pódia Pražské křižovatky.

Díky setkávání s panem prezidentem Václavem Havlem se na toto magické a energeticky silné místo nesmírně rád vracím“, říká  Jaroslav Svěcený.

DSC_0977

Koncerty  Jaroslava Svěceného jsou  ideální pro chvíle odpočinku a harmonie, pro okamžiky, kdy chcete  běžnému dni dát nádech svátečního dne. Poslední koncert z cyklu „Housle a houslaři“ proběhne v den zimního slunovratu 21.12. 2015.

DSC_0952DSC_0944DSC_0941DSC_0939

Přehled koncertů červenec – prosinec 2015

1. KONCERT – 28. 7. 2015 – Koncert k 265. výročí úmrtí J. S. Bacha

J. Svěcený – housle a průvodní slovo, Zdeněk Rys – hoboj, Dana Vlachová – housle a komorní orchestr Virtuosi Pragenses

Slavnostní zahajovací koncert cyklu nabídne hudbu J. S. Bacha, A. Vivaldiho, F. Kreislera a F. Bendy. Zazní housle pražských mistrů 18. století a slavné italské dobové nástroje.

2. KONCERT – 27. 8. 2015 – Barokní seance

Jaroslav Svěcený – housle a průvodní slovo,

Jitka Navrátilová – cembalo

Hudba autorů italského, francouzského, německého a českého baroka bude dobově dokonale souznít s prostorou Pražské křižovatky. V jednotlivých skladbách se představí unikátní dobové nástroje ze soukromých sbírek a posluchači se v průběhu koncertu seznámí i s historickými špičkovými houslemi, které spatřily světlo světa na území Starého Města pražského a Malé Strany.

3. KONCERT – 30. 9. 2015 – Jaroslav Svěcený & Cigánski Diabli

Známý česko-slovenský koncertní projekt, jehož autorem je Jaroslav Svěcený, se stále rozvíjí a prostřednictvím etnicko-klasické hudby přináší obrovskou dávku emocí a virtuozity. Ukázka českých, slovenských a rakouských houslí v souznění s etnickými nástroji.

4. KONCERT – 13. 10. 2015 – Koncert pro všechny generace

Jaroslav Svěcený- housle a průvodní slovo,

Miloslav Klaus – kytara, Ladislav Horák – akordeon

Předposlední koncert cyklu nabídne nejen hudbu N. Paganiniho pro housle a kytaru či argentinské ,,tango nuevo“ Astora Piazzolly s renomovaným akordeonistou a zástupcem ředitele Ladislavem Horákem, ale také filmová hudba Johna Williamse, Václava Trojana a dalších autorů. Představí se také česká houslařská současnost.

5. KONCERT – 21. 12. 2015 – Recitál tří generací aneb Sláva houslí

Jaroslav Svěcený – housle a průvodní slovo, Julie Svěcená – housle, Václav Mácha – klavír Skladby J. S. Bacha, J .M .Leclaira, W. A. Mozarta,L. van Beethovena, A.Piazzolly, D. Šostakoviče, J. Svěceného a dalších autorů budou hrány na závěrečném koncertě na exkluzivní housle slavné české a italské školy 18.- 20.století.

Předprodej vstupenek:

telefon: +420 737 922 125

e-mail: tickets@vize.cz a síť Ticketpro, TicketON, Bohemia Ticket a Via Musica

 

Taneční magazín

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..