Pražský komorní balet v Mexiku

Mezinárodní taneční „Festival Internacional de Danza Contemporanéa Lila López

 

 

 

Pražský komorní balet jsme mohli vidět v době od 24. 7.–5. 8. 2014 na turné v Mexiku. Soubor se představil  nejen v rámci prestižního Mezinárodního tanečního festivalu Festival Internacional de Danza Contemporanéa Lila López, který se konal  v San Luis Potosí, ale rovněž na dalších dvou kulturních festivalech, které  pořádaly  mexická města Querétaro a Salinas. Ve třech celovečerních vystoupeních byla k vidění  díla korejské choreografky Ji-Eun Lee „Podmínka zániku“ a Hany Polanské Turečkové „Mono No Aware“. Právě tento kus získal letos v březnu na Mezinárodním festivalu Sarajevo Winter ocenění „Silver Snowflake“ (nejlepší choreografie současného tance.)

Letošní  turné Pražského komorního baletu se uskutečnilo v rámci  spolupráce s Českým velvyslanectvím v Mexiku.

Hana Polanská Turečková změnila pozici z umělecké vedoucí na rezidenční choreografku a pedagožku Pražského komorního baletu.

Pro tuto změnu jsem se rozhodla hned z několika důvodů,“ říká Hana Polanská Turečková. „Chci se oprostit od časově náročných organizačních povinností, chci  opět upřednostnit a plně se koncentrovat na tvůrčí práci a dokončit rovněž doktorská studia. V neposlední řadě se chci více věnovat své rodině a malému synovi.

Soubor připravuje vypsání výběrového řízení na pozici uměleckého šéfa, která prozatím zůstává neobsazena.

Pražský  komorní balet si léta hledal svou osobitou cestu,  (zejména po osamostatnění souboru od Státní opery v roce 2003). Nový umělecký vedoucí by měl  dokázat připravit uměleckou vizi zaměřenou na inovativní a progresivní směřování souboru, původnost, osobitost a vyhraněnost repertoáru, který byl pro český komorní balet doposud typický.

Více na www.prazskykomornibalet.cz

dvs

 

Taneční magazín

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..