Proč je tak zatraceně těžké vytvořit muzikál?

Zoufalství kolem muzikálů

 

 

 

Každý z velkých umělců, od Bernsteina (skladatel, dirigent, klavírista, pedagog, televizní hvězda) po Simona Gray ( autor div. her) souhlasí, že muzikály jsou noční můrou pro jejich tvůrce.

Například některé muzikály měli až pět let zpoždění od předpokládaného uvedení na scénu.  Během tvory muzikálu  „West Side Story“ v roce 1957 proběhlo nekonečně mnoho zoufalé korespondence mezi skladatelem Bernsteinem, textařem Stephenem Sondheimem, choreografem  Jerome Robbiensem a Arthurem Laurentsem, který je  tvůrcem námětu.

Všichni muži pracovali společně téměř dnem i nocí, hádky mezi nimi se pravděpodobně v té době utajily před  veřejností,  ale dokladem tohoto období jsou Bernsteinovy dlouhé dopisy, které psal své  ženě během zkoušek, kde jí svěřoval  podrobnosti o hororovém procesu, který při tvorbě prožíval.

„K čemu to je?  Dvacetčyři hodin pracujeme,  jsem unavený, nervózní, apatický. Tohle je  poslední show, na které pracuji.“

Jindy si zase stěžuje slovy: „Práce je nekonečná, nikdy nespím. Všechno se každý den přepisuje. Představ si, že za dva týdny už začínáme  hrát na scéně.“

West_Side_001

Existují celá alba písní Stephena Sondheima, která nebyla vydána. To je konstantní a ohromující fakt, který provází tvorbu  muzikálů, bez ohledu na to, zda jsou  tyto muzikály hity nebo propadáky. Dá se říci, že výsledek mnohdy ohromí i samotné tvůrce, kteří nakonec vidí docela jiné dílo, docela jiný muzikál.

Z mnoha divadelních neštěstí, která popsal   Simon Gray v   sérii svých deníků, stojí za zmínku  jeho účast v Broadwayském muzikálu „The Red Shoes“ (jedna z prvních  verzí). Autorem muzikálu byl legendární Jule Styne.  Gray byl jedním z mnoha lidí, kteří opustili projekt v průběhu jeho vývoje. Vylíčil S tyneho jako rozmarného egomaniaka  obklopeného sborem svých zbožňujících asistentů. Satisfakcí pro Graye může být,  že  „The Red Shoes“ byly po pěti představeních zastaveny.

Jack Rosenthal, další britský dramatik, který pracoval s Jule Stynem,  reagoval podobným způsobem. V jedné z jeho her „Smash!“ se   ostýchavý dramatik stává  obětí šikany bláznivě sebezbožňujícího Broadwayského  skladatele.

Tak proč je tvorba  muzikálů tak náročná?

Možná hlavní důvod, proč je tento žánr tak těžký, je to, že je to umělá forma a všechno na sebe musí logicky navazovat. Může se stát, že jeden autor napíše, že postava zemře ve druhém dějství, ale náhle tato  postava znovu  žije v písni dalšího spoluautora.

Vzhledem k tomu, že divadelní hra  vyžaduje spolupráci mezi autorem scénáře  a režisérem ( i producenti a herci mají někdy slovo), muzikál obvykle vyžaduje spolupráci nejméně mezi skladatelem, textařem, dramatikem a choreografem, navíc  vzhledem k obrovské;mu rozpočtu se často podílí na díle ještě více  autorů. Řekněme třeba sedm nebo osm lidí. Je to jako  na summitu Evropské unie, rozmanitost zájmů téměř zaručuje nesouhlas.

Většina projektů je  odsouzena k extrémní obtížnosti nebo k  úplnému selhání. O to více nás musí těšit díla, která byla dokončena a můžeme je  vidět na jevištích.

Bez názvu

 

Taneční magazín

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..