Lenka Flory se vrací jako choreografka s představením Flashed by

Lenka se vrací do Čech, aby znovu tvořila s lidmi, se kterými se setkala ještě před svým odchodem do zahraničí

 

 

 

Taneční soubor NANOHACH letos na podzim připomíná svoji českou tvorbu oslavou NANOHACH ČESKY. Ta probíhá v říjnu a v listopadu v Praze, Ostravě a Jihlavě. Kromě klasických představení jsou připraveny i site-specific projekty v kavárnách, bytě a na kolech, výstava exteriérových fotografií NANOHACH VEN!, debaty, projekce dokumentu nebo světová premiéra nového představení.

Právě představení Flashed by, mělo svou premiéru 18. listopadu 2013 v divadle Ponec (jediné pražské uvedení v tomto roce). Přípravy se chopila autorka a renomovaná choreografka Lenka Flory, která téměř 15 let pracovala v zahraničí s domovským souborem Deja Donné. Nyní se opět vrací do Čech, aby znovu tvořila s lidmi, se kterými se setkala ještě před svým odchodem do zahraničí. Právě aktuálně dokončovaný projekt je také díky účasti videoumělkyně Barbary Schröer česko-německou spoluprací, která měla příležitost se uskutečnit také díky uměleckým rezidencím v italské Perrugii a v jihlavském divadle DIOD.

Námět představení se zabývá reflexí faktu, jakým způsobem zůstávají osudy heroických žen vepsané v obecné paměti běžných žen, anebo také tím, jak je každá žena hrdinkou i ve svém běžném životě, který přepsán do románově-jevištní formy je vždy heroický. Dvě různé četby stejného příběhu, úzká spolupráce s obrazem a hudbou a různé možnosti vnímání stejných elementů. „Která žena je vepsána ve vaší paměti jako člověk, jehož obdivujete a se kterým se ztotožňujete?“ Na základě odpovědí na tuto otázku vzniká koncept pro choreografii, obrazové, hudební a světelné prvky dekomponované do elementární podoby.

V hlavní roli se objeví mimořádná interpretka souboru NANOHACH Lea Švejdová, která již vytvořila výrazné party v některých památných představeních souboru – Portrét, Synchronicity, -gracerunners- nebo Brut – a právě s Lenkou Flory již spolupracovala v devadesátých letech, po ukončení studií na belgické taneční škole P.A.R.T.S.

_MG_9201BWcrop

 

Taneční magazín

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..