Jedna z nejzářivějších amerických primabalerín odešla

Zemřela primabalerina Maria Tallchief

 

 

 

Maria Tallchief, která tančila hlavní roli v baletu George Balanchina „Pták Ohnivák“, zemřela ve čtvrtek večer 11.4. 2013  v Chicagu ve věku 88 let.

e

Dcera z rodiny ropného magnáta si našla svou cestu do New Yorku  a stala se jednou z nejzářivějších amerických primabalerín 20. století.

b

Maria se narodila  24. ledna  1925  v  Oklahomě.  Byla první indiánkou ( kmen Osaků), která se stala baletkou.  Vyrůstala v Los Angeles, kde mnoho let studovala balet.  Maria byla krátce vdaná za slavného choreografa  George Balanchina.

c

Jednou prohlásila: „Vždycky jsem si myslela, že Balanchine byl víc muzikant než choreograf a  to byl snad ten důvod, proč  jsme se spojili.“

f

V roce  1996 se Maria stala jednou z pouhých pěti umělců, kteří obdrželi cenu „Kennedy Center Honors“.  V roce 1999 získala národní ocenění za umění, nejvyšší cenu, kterou vláda uděluje umělcům.  (Mezi dalšími, kteří obdrželi toto ocenění, je Michal Baryšnikov, Harry Belafonte a Cab Colloway).

d

Její dcera Elise Paschen prohlásila po smrti své matky:

„Má matka byla legenda, která byla pyšná na svůj indiánský původ. Její dynamická osobnost dokázala rozzářit místnost. Budu postrádat její vášeň a oddanost umění, ale       také lásku, se kterou se věnovala rodině.  Byla skvělá  ve všem, co dělala.“

a

 

 Taneční magazín

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..