Indie? Čína? Kuba!

V posledních třech letech jsme měli možnost zhlédnout tři velmi zajímavá představení. A představení nejen tance, ale i kultury a tradic jednotlivých zemí. V roce 2007 indické BHARATI, v roce 2008 čínské SHEN YUN , v roce 2009 kubánské PASIÓN DE BUENA VISTA.

V posledních třech letech jsme měli možnost  zhlédnout  tři velmi zajímavá představení. A představení nejen tance, ale i kultury a tradic jednotlivých zemí. V roce 2007 indické BHARATI,  v roce 2008 čínské SHEN YUN ,  v roce 2009 kubánské PASIÓN DE BUENA VISTA.

Zatímco rozjásané vystoupení  indických tanečníků v nás nechává sladké pocity, vážné a krásné vystoupení Číny v sobě snoubí dokonalost pohybů i průřez celou svou historií, kruté osudy  některých obyvatel v minulosti, a konečně kubánské rytmy nám zase naopak přiblíží radost ze života, která prýští při zpěvu a hudbě. Tanečníci svojí spontánností do nás vloží také jiskru radosti. Kubáncům dává tanec zapomenout na všechny starosti  všedního dne. (Tedy nejen Kubáncům.)

 

Bharati – celá zápletka je velice jednoduchá a náročného diváka ani trochu neosloví. Přesto ale, sladký zpěv, který provází celé představení, medové hlasy, líbivá hudba, pestré a nádherné róby tanečnic, perfektní souhra na pódiu a radostná atmosféra nás nechá odcházet v povznesené náladě. Na jevišti se předvede téměř stovka umělců. Vystoupení je kombinací smyslnosti, moderních i tradičních choreografií. Nechybí videoprojekce, bojové umění i akrobatické vystoupení.

Představení Shen Yun Chinese Spectacular souboru Divine Performing Arts má vysokou uměleckou úroveň. Většina účinkujících se věnuje čínské duchovní disciplíně Falun Gong. V jejich tanci a zpěvu oživují čínskou kulturu spolu s ideály úcty, dobroty, laskavosti a souladu.  Dokonale ztvárněná historie, nadpozemsky krásné výjevy, dokonalý taneční projev, ale i okamžiky hrůzy a smrti ve vězení (ženy jsou uvězněny za to, že se věnovaly čínské duchovní praxi Falun Gong), vyjádřené hudbou a pohybem, nenechají návštěvníka lhostejným.  Domů si odnášíme extrémně silné dojmy, ale i jakousi tíhu celé historie Číny a také tíhu pronásledování stoupenců čínského duchovního  učení.

Kubánské pojetí hudby během Pasión de Buena Vista vyjadřuje  překonání těžkostí tancem, hudbou a zpěvem. Není průřezem či ztvárněním historie, ale spíše nás vtáhne do současné Kuby,  její atmosféry a nakazí nás svou vášní pro rytmus. A také nás  zvedá ze sedadel, protože sami umělci pozvou diváky na jeviště a ostatní tančí alespoň v sále. Takže odcházíme nikoliv přesezení a plni dojmů, které zpracováváme, ale  naopak s pocitem, že život je prostě jedna velká radost a jedině salsa je odpovědí na všechno.

 

Eva Smolíková

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..