Pasión de Buena Vista

Zamyslíme-li se nad slovy kubánské rytmy, určitě nás napadne vášeň, pestré oblečení, podmanivý rytmus, radost ze života a spontánost. A přesně takové je i vystoupení s názvem Pasion de Buena Vista, které jsme v Praze 22.dubna 2009 mohli vidět.

PASION DE BUENA VISTA

zamyslíme-li se nad slovy kubánské rytmy, určitě nás napadne vášeň, pestré oblečení, podmanivý rytmus, radost ze života a spontánost. A přesně takové je i vystoupení  s názvem Pasion de Buena Vista, které jsme v Praze 22.dubna 2009 mohli vidět.

 

            Začíná atmosférou – jako byste si právě v Karibské oblasti sedli v jednom z místních barů a kolem vás prostě jen korzovali přátelští lidé, hrála rytmická hudba a zpěvák vás hýčkal svým hlasem. Po chvíli vystoupení tomu dokonce uvěříte, že na Kubě opravdu jste, protože jste pozváni zatančit si s krásnými tanečníky a tanečnicemi na pódium.

 

            V první části vám tito usměvaví lidé ukazují, jak se cítí při tanci, zpěvu a hudbě šťastní, protože život na Kubě není vždy jednoduchý, jak sami říkají a tato ušlechtilá zábava na chvíli dovolí všechny těžkosti zapomenout. Dokonce i muži si postěžují, že všechny kubánské ženy se ihned chtějí vdávat a oni se nechtějí ženit, ale ženy si to už nějak vyřeší.

 

            V druhé části vystoupení už nelze zůstat sedět. Tanečníci ladnými pohyby vtančí mezi diváky a celý sál se zvedá a všelijak vlní. Náhle je jeviště tam, kde obyčejně sedí diváci.  Asi každý musí být smutný, když přijde čas se loučit a  toto velké jeviště osiří.

 

            A kdopak to pro nás zpívá a tančí?

Maida Castaneda a Antonio Castro, kteří dříve vystupovali na jevišti s kubánskými legendami jako Ibrahim Ferrer, Compay Segundo.

            Maida Castaneda byla velmi talentované dítě a dostalo se jí profesionálního vzdělání. V r. 1989 na festivalu Original de Manzanillo vystupovala poprvé po boku Ibrahima Ferrera. Jejich přátelství trvalo až do smrti I. Ferrera. Během své kariéry nasbírala 23 cen na festivalu Musica National de Bayamo. Vždy soupeřila se slavnou Omarou  Portuondo. Nikdy nebylo jasné až do konce, kdo z nich si odnese cenu domů.

            Tomás Sánchez  věděl už jako dítě, že hudba je jeho život. Tomás Sánchez a Campay Segundo společně pracovali, koncertovali a při cestě na jeden ze svých asi padesáti koncertů, které společně pořádali,  vznikla slavná skladba CHAN CHAN.

            Pachin Inocente se nadchl hudbou také již v raném dětství.  Hraje na všechny kubánské instrumenty. Brzy zdědil po matce vášeň pro zpěv a v deseti letech za pár pesos zpíval krásné milostné písně mladým dívkám  a pomohl tak  mladíkům dobýt jejich srdce. Ve 13 letech se stal přítelem I. Ferrera a vystupovali spolu řadu let.

 

Každý z nich do Vás vtiskne kus své radosti ze života. Běžte a těšte se!

 

Eva Smolíková

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..