Česká taneční platforma: Tanec Vás neotráví!

15. ročník festivalu českého současného tance s podtitulem Tanec Vás neotráví! slibuje „deset představení, která stojí za to vidět“.

15. ročník festivalu českého současného tance s podtitulem Tanec Vás neotráví! slibuje „deset představení, která stojí za to vidět“.

Ačkoli jaro zatím moc o sobě vědět nedává, hojnost tanečních festivalů jen kvete.
Zatímco v červnu oslaví své jednadvacáté konání festival Tanec Praha, ve dnech 24. – 29. dubna proběhne 15. ročník festivalu současného tance – Česká taneční platforma (ČTP), tentokrát s podtitulem Tanec Vás neotráví!
Během pěti dnů představí letošní ročník deset nejzajímavějších a nejúspěšnějších děl, která se objevila na české taneční scéně a na pódiu pohybového divadla za poslední rok.
Program České taneční platformy se bude odehrávat v divadlech Ponec, Archa, Duncan Cenre a La Fabrika. Na jeho tvorbě se podílela přípravná porota Ceny Sazky, která každý rok společně se zahraničními odborníky vybírá vítězné taneční vystoupení stejně jako interpreta, jemuž je udělena cena Tanečník roku. Cena Sazky rovněž oceňuje tvůrčí práci v oboru českého současného tance, a sice prestižní Cenou Sazky za objev v tanci, kterou letos společnost Sazka ve spolupráci s občanským sdružením Tanec Praha předá již po deváté.

V udílení cen na 15. ročníku festivalu bude představena novinka – vyhlášení Ceny za světelný design představení, již zaštiťují organizátoří ČTP ve spolupráci s Institutem světelného designu. A jako každý rok bude při udílení již tradiční Ceny diváka rozhodovat publikum.
Cenu diváka si v loňském ročníku odnesl Vojta Švejda za taneční dílo Albert se bojí, za nejlepší interpretaci byla oceněna Helena Arenbergerová a Cenu Sazky za objev v tanci obdržela Lenka Bartůňková za sólový projekt Knihovna.

Program festivalu Česká taneční platforma 2009
15. ročník
24. 4. – 29. 4. 2009

Pá / Fr 24.04. / 20:00 / Ponec
Pocta Černá & Vaněk Dance (CZ/DE)

So / Sa 25.04. / 18:00 / Ponec
Ioana Mona Popovici (RO) – Úplněk / Luna Plina

So / Sa 25.04. / 20:00 / Archa
RootlessRoot Company / Jozef Fruček (SK) / Linda Kapetanea (GR):
Sudden Showers of Silence

Ne / Su 26.04. / 14:00 / Duncan Centre
Kateřina Stupecká – Da Capo
Lenka Bartůňková / Dora Hoštová – Do světa dvě

Ne / Su 26.04. / 17:00 / La Fabrika
VerTeDance / Tereza Ondrová: Jaja a papus
Jiří Bartovanec: When my mind is rocking, I know it‘s 7

Ne / Su 26.04. / 20:00 / Ponec
NANOHACH / Nigel Charnock (UK) – Miluj mě

 

Taneční magazín

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..