Co hýbe společností, hýbe v Ponci i tělem

Témata hýbající společností v březnových inscenacích

Jaká témata právě hýbou naší společností? Divadlo PONEC reflektuje některá z nich v březnových inscenacích. Ať už je to uspěchanost dnešní doby v inscenaci S dovolením!, strach z kolapsu celé civilizace v inscenaci Roselyne, reflexe války v díle Together alone nebo téma devastace přírody a klimatické změny v kusu Treatment of Remembering. Umění by mělo promlouvat a otvírat nám oči. Pojďme chvíli svět a jeho dynamiku vnímat skrze tanec a pohyb. Třeba nám tato zkušenost nabídne nové úhly pohledu…

  1. březnana jevišti divadla PONEC naposledy vystoupí SPOLK, tvůrčí kolektiv absolventů Konzervatoře Duncan centre a studentů HAMU (Kateřina Jabůrková, Adam Kmenta, David Králík, Žaneta Musilová, Ester Trčková), pohybující se na poli současného tance a fyzického divadla. Jejich inscenaceS dovolením! je zrcadlem, v němž se odráží jedna z podob dnešní uspěchané doby. „To, že člověk stojí, neznamená, že nespěchá.“ S dávkou lehkosti a humoru podává inscenace svědectví o aktuálním problému, který řeší téměř každý z nás.

Další se na programu objeví dvě derniéry. Inscenaci Roselyne vytvořila v Praze žijící zpěvačka, performerka a choreografka francouzsko-portugalského původu Cécile Da Costa. Přijďte se na ni podívat 23. března v rámci oblíbené Noci divadel. Součástí bude i odpolední workshop a doprovodný program. Na další autorskou inscenaci Cécile Da Costa Zero etc. jsou 5. dubna zvány také děti od 8 let. Čelíme možnému kolapsu naší společnosti? Nebo dokonce civilizace? Zastaví tento kolaps naši budoucnost? Nebo otevře nekonečné množství dalších? Má chobotnice zelené oči? Během představení se nejen Cécilině dceři Thelmě dostane odpovědí na tyto i mnohé další, dětsky naivní i překvapivě vážné, otázky. Spoluúčinkuje Lukáš Karásek.

Naopak mezi počiny, které budou v divadle PONEC nadále k vidění a určitě stojí za pozornost, jsou inscenace uvedené poprvé během podzimu loňského roku.  Hostem letošního Bazaar festivalu bude 19. března Tereza Ondrová z divadelně-taneční platformy Temporary Collective se svou choreografií GEO. Ve čtvrtek 21. března se do divadla PONEC vrátí inscenace Rukavičkářské závody. V této performanci choreografky Terezy Lenerové v interpretaci Andrey Miltnerové a Jitky Čechové se fikce prolíná se zážitky s naší vlastní kůží.  Yana Reutova & coll. 26. března představí triptych Together Alone. Renomovaná ukrajinská tanečnice a choreografka Yana Reutová v něm reflektuje svá náhodná umělecká setkání během pobytu v Praze, kam v březnu 2022 spolu s dcerou a několika studentkami uprchla před válkou.

Součástí druhé části triptychu Together Alone s názvem Invisible Traces (Neviditelné stopy) je mimo jiné také choreografka a tanečnice Jitka Čechová, absolventka Konzervatoře Duncan centre a několika zahraničních stáží v prestižních tanečních centrech. V divadle PONEC je Jitka Čechová častým a vítaným hostem v nejrůznějších pozicích a rolích – 7. března je na programu inscenace dis pla y,  kterou vytvořila spolu s Terezou Lenerovou, uznávané performerky spolupracovaly např. také na Rukavičkářských závodech. V obou případech jde o ženský duet, ovšem s odlišnou energií danou tématem. dis pla y – to je hra, souhra, dohra a často i prohra – oscilování mezi tandemovou a soupeřící polohou, podporou a ztrátou opory, samotou a přijetím toho druhého. Jak lehké a zároveň těžké je být upřímný, jak lákavé a snadné je sklouznout do vypočítavosti a sebepřikrášlování.

Devastace přírody, klimatická změna, vyčerpané přírodní zdroje… nanejvýš aktuální témata 28. března připomene inscenace Treatment of Remembering z dílny uskupení POCKETART / Sabina Bočková, Johana Pocková, Inga Zotova-Mikshina. Tři performerky společně s diváky podstoupí proceduru rozpomínání – „Treatment of Remembering” – v čase, kdy člověkem vyčerpaná příroda již neexistuje. V poetických tanečních obrazech upadají do stavu rozpomínání se na přírodu ve vyprázdněném časoprostoru. Autorská hudba Lukáše Palána spolu s výrazným světelným designem umocňují mimořádnou intenzitu zážitku.

Od 15. do 24. března bude PONEC scénou Bazaar festivalu, jehož letošním tématem je „Odvážná praxe“. Festival přivítá na jevišti umělce a umělkyně nejen z Evropy, ale i z Ameriky. Atraktivní večerní program doplní workshopy pro veřejnost.

O divadle PONEC

PONEC – divadlo pro tanec je unikátní scénou pro současný tanec s veškerými přesahy tohoto žánru do dalších uměleckých oblastí. Již 23. rokem se podílí na tvorbě a vzniku nových progresivních tanečních děl, zejména jako koproducent. Dává prostor domácím umělcům a zároveň rozšiřuje možnosti mezinárodní spolupráce, v neposlední řadě podporuje ukrajinské umělkyně. Oslovuje i dětské a mladé diváky a věnuje velkou pozornost tvorbě interaktivních představení pro školy a rodiny.

PONEC provozuje Tanec Praha z.ú. za finanční podpory Hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Městské části Praha 3 a dalších. Je členem European Dancehouse Network.

Tanec Praha z.ú. je partnerem projektu Krenovka. Společnost SUDOP Real na revitalizaci usedlosti získala grant z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci Fondů EHP 2014–21.

Více informací a online prodej vstupenek na www.divadloponec.cz

Foto: Vojtěch Brtnický, Adéla Vosičková 

Markéta Faustová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..