Olomoucký Street Art Festival končí

Sedm veřejných ploch proměnil v moderní umění

V Olomouci skončil  už 16. ročník Street Art Festivalu, přehlídky současného pouličního umění, reprezentované českými i světovými jmény svého oboru.  Téma letošního ročníku Every day chronicles odkazovalo na Františka Palackého a jeho dějiny každodennosti.

Zhruba od poloviny srpna se umělecky zrealizovalo sedm ploch, mezi nimi např budova Farmaku, vysokoškolská kolej Univerzity Palackého, kotelna či hřiště.

„Letošní rok se opravdu povedl. Více než kdy dříve jsme cítili komunitní ráz akce. Například se hned několikrát stalo, že za umělcem přišla nějaká starší dáma ze sídliště a přinesla mu kávu či buchty. Nebo si vyptala jeden ze sprejů, by si mohla doma opravit oprýskanou koupelnu,“ uvádí s úsměvem ředitelka festivalu, Romana Junkerová.

Během festivalu se spotřebovalo 1200 kg barvy a 716 sprejů. Celého programu se účastnilo 14 umělců z 5 evropských zemí a jen do workshopů se přes léto zapojilo více jak 300 dětí, včetně škol, například Gymnázium Čajkovského, Střední odborná škola obchodu a služeb Štursova, Základní umělecká škola Miloslava Stibora či Moravská střední škola.

Kulturní event se konal i v rámci výročí 450. let od založení Univerzity Palackého a dalších akcí, jako jsou Dny evropského dědictví, či univerzitní Meet UP.

Street Art festival laskavě podpořili: město Olomouc, Olomoucký kraj, Univerzita Palackého, Farmak a.s., Cemix s.r.o., Boels Rental, Mapei a další sponzoři.

Míša Váchová 

pro Taneční magazín

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..