Pražský den KoresponDance přinese zejména street dance a nový cirkus

Pražský den zahájí streetdancový tanečník Kristián Mensa

Street dance a nový cirkus budou dominovat pražskému festivalu KoresponDance, který v úterý 27. června zahájí svůj 11. ročník. Mezinárodní festival současného tance, pohybového divadla a nového cirkusu otevře své brány v prostranství Pragerovy kostky, sídle CAMP – Centra architektury a městského plánování a vzpomene na principy a vize významného českého architekta 20. století Karla Pragera. Představení letošního KoresponDance se totiž ponesou v duchu tématu Architektura a krajina, které se propojí s pohybovým uměním, aby daly vzniknout novým uměleckým formám. Pozvání přijali světově uznávaní street dance tanečníci Kristián Mensa a Ruben Chi, cirkusové uskupení Circumstances a taneční a žonglérské duo Compagnie Monad. Pražské publikum se tak může těšit na trojici představení slibujících show i překvapení, freestyle taneční setkání či workshop. Nebude chybět ani letní rozptýlení pod otevřeným nebem či kulinářské zážitky. Program bude zahájen ve 14.00 a potrvá do večerních hodin. Vstup je volný. Hlavní část festivalu KoresponDance se pak ve dnech 13.–16. července přesune do Žďáru nad Sázavou. Festival pořádá Centrum choreografického rozvoje SE.S.TA.

Pražský den zahájí jeho ikonická tvář – streetdancový tanečník oblíbený zejména u mladší generace Kristián Mensa alias Mr. Kriss, který seznámí s uměním tance prostřednictvím svého workshopu. „Připojte se k nám a znovu objevte univerzální jazyk tance, kterému všichni od přírody rozumíme. V tomto transformativním zážitku budeme zkoumat umění tance bez vědomého přemýšlení, přijímat čistou radost z pohybu a sdílet tento svobodný moment s ostatními účastníky. Objevíme tanec ve skupině, budeme se dotýkat země a společně zapomeneme, kde máme ruce a kde nohy,“ zve na svůj workshop Kristián Mensa.

Poté bude pozornost návštěvníků upřena na „Open stage“, kde neméně vynikající pohybový umělec a choreograf Ruben Chi ukáže, jak spolu na jevišti dokáží fungovat architektura a street dance. Zváni jsou všichni milovníci tance napříč generacemi! Následovat bude jeho špičková free style performance s názvem Qi, autobiografická zpověď umělce, která kombinuje hip hop, vážnou hudbu a čínskou filosofii. Ruben si na scénu přizve další čtyři hiphopové tanečníky a klasický smyčcový kvartet a v tanci povypráví vlastní příběh zrcadlící dvojí kulturní identitu: čínskou a nizozemskou. Belgičtí Circumstances přivezou fyzické cirkusové i akrobatické vystoupení EXIT. Ve velké působivé instalaci s otočnou stěnou a plovoucími dveřmi se budou akrobaté pohybovat v prostoru a skrze něj. Tato cirkusová show je flirt s rizikem, který bude pro publikum povznášejícím zážitkem, ale může i vyvést z rovnováhy.

Velkým hitem pražského festivalu bude vystoupení Yin Zéro tanečníků a žonglérů Compagnie Monad, jejichž tanec propojí architekturu s pohybovým uměním, snoubí vertikální i vodorovné linie typické pro Pragera a ty zakřivené, typické pro Santiniho barokní gotiku. Yin Zéro je duet, v němž jsou tři. Dva tanečníci – žongléři a žonglování samotné, které je zcela v souladu s pohybem těl. Působivost Yin Zéro spočívá i v inspiraci v tanci dervišů, kdy se rotující tanečníci a společně s nimi i publikum dostávají do jakéhosi transu. „Yin Zéro je pozvánkou k posunu vnímání, ke změně časoprostoru, k překročení hranice mezi světy. V této taneční a žonglérské show diváci zažijí pocit rotace ze svých židlí. Od vznášející se atmosféry po virtuózní žonglování budou tanečníky uvedeni do moderního transu, choreografie se stane udávajícím rytmem hypnózy,“ popisují představení Compagnie Monad.

KoresponDance pozve na svůj hlavní program do Žďáru nad Sázavou nedlouho po pražském festivalu, a to ve dnech 13.–16. července. Zde oslaví legendu české architektury Jana Blažeje Santiniho. Špičková představení napříč žánry se odehrají na zámku, ve městě, na Zelené hoře a na Dolním hřbitově. Vstupenky na žďárský festival je možné zakoupit v předprodeji prostřednictvím sítě GoOut. Podrobnosti k programu jsou k dispozici zde. Více na www.korespondance.cz nebo na sociálních sítích.

Oficiální trailer 11. festivalu KoresponDance: https://youtu.be/ujXnIDJPPsQ

  1. 6. 2023, CAMP – Centrum architektury a městského plánování

PROGRAM PRAŽSKÉHO FESTIVALU

14.00 Workshop | Street dance s Kristiánem Mensou

17.00 Ruben Chi: Open Stage

18.00 Ruben Chi: Qi

19.00 Circumstances: EXIT

20.30 Compagnie Monad: Yin Zéro

Barbora Hajná (Dušková)

pro Taneční magazín

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..