Pražské Quadriennale spouští předprodej Festival Passů

15. ročník Pražského Quadriennale scénografie a divadelního prostoru

Od Burkiny Faso po Peru: scénografie z celého světa se po 4 letech vrací do Prahy. PQ spouští předprodej Festival Passů

Patnácté Pražské Quadriennale scénografie a divadelního prostoru nabídne v desíti programových sekcích přes 250 děl, od scénografických modelů, multisenzoriálních instalací, scénických artefaktů a kostýmů, interaktivních a site-adaptive performancí, až po divadelní architektonické realizace nebo prostorové koncepty. Všechna prezentovaná díla spojuje vědomá snaha o tvorbu aktivního zážitkového prostředí. Klíčová témata ovlivňující společnost na globální i lokální úrovni budou ve svých projektech v rámci PQ otevírat umělci z více než 100 zemí a regionů. Program PQ bude opět z velké části komponován z děl studentů a nejmladší generace tvůrců. Zároveň poskytne platformy pro kritickou reflexi současné tvorby.

V předprodeji je nyní k dispozici 11denní Festival Pass, se kterým budou mít návštěvníci přístup na kompletní program PQ2023 včetně digitálního archivu festivalu.

Třídění odpadu foto Jan Hromádko

8.-18. června, RARE

V průběhu jedenácti dní budou mít návštěvníci PQ možnost zažít na 150 výstavních projektů a instalací, 50 performancí převážně ve veřejném prostoru, živou výstavu 35 konceptů performačních prostorů, prolistovat šedesátku nejzajímavějších publikací o scénografii z posledních 5 let nebo se účastnit 40 odborných přednáškových bloků.

Tématem 15. ročníku je RARE ve smyslu vzácné, unikátní i syrové; ve středu pozornosti festivalu budou díla pramenící z nápadů, materiálů, uměleckých přístupů a řemeslných zpracování specifických pro prostředí, lokalitu a genia loci, ve kterých vznikají.

V Holešovické tržnici

Historicky nejvýznamnější programové části PQ – Výstava zemí a regionů (ECR) a Studentská výstava (SE) – se poprvé budou konat v prostorách Holešovické tržnice. Celkem nabídnou přes 100 instalací od tvůrčích týmů ze 65 zemí/regionů celého světa nominovaných kurátorem dané země/regionu. ECR se bude odehrávat ve vnitřních prostorách hal 11, 13 a 17, zatímco SE proběhne premiérově na otevřeném prostranství mezi halami 24 a 25.

Kromě tradičně vystavujících zemí a regionů Evropy, Asie nebo Severní i Jižní Ameriky se v rámci hlavních výstav objeví i země Blízkého východu (např. Turecko, Libanon nebo vůbec poprvé Spojené arabské emiráty) a Afriky (vedle Egypta a Jihoafrické republiky se po premiéře v roce 2019 bude prezentovat také Maroko). PQ po odmlce očekává výstavy oficiálních reprezentací Singapuru, Litvy a Řecka.

V prostorách Jatka78 bude po celou dobu festivalu probíhat přednáškový program PQ Talks, který se dotkne témat ekoscénografie a udržitelnosti v produkčním procesu, širším otázkám kostýmu na jevišti i mimo něj, využití technologií a nových tvůrčích postupů, pedagogiky, identity ve scénografii a řady dalších okruhů.

 

Praha není Česko foto Adéla Vosičková

Pro nejmenší návštěvníky chystá Pražské Quadriennale program PQ Dětem, který pro festival připravuje kreativní platforma Máš umělecké střevo?. Série tvůrčích workshopů v hale 27 dětem představí různé techniky a přístupy k umění scénografie.

Syntézu performance a nových technologií prostřednictvím multimediální výstavy a série technických workshopů potom nabídne projekt 36Q° vznikající ve spolupráci s Art&Digital Lab–H40.

„Blížící se PQ poukáže na schopnost scénografie proměnit běžné události v mimořádné okamžiky, které se odehrávají v přeměněných místech a nabízejí jedinečné zážitky. Možná si řeknete, že tohle přece scénografie dělala vždy. Dnes ale žijeme v neobvyklé době a slovo RARE – unikátní – nabývá zcela jiného významu. Protože co je vlastně v této zvláštní době výjimečné? Prožili jsme pandemii, která rozšířila naše obvyklá místa setkávání a sdílení dále do neustále expandujícího kyberprostoru; zároveň jsme si uvědomili důležitost lidského doteku a fyzické přítomnosti. Tyto zdánlivě protichůdné myšlenky se prolínají, posouvají a mění naše běžné kulturní návyky a očekávání,” přibližuje specifika 15. PQ jeho umělecká ředitelka Markéta Fantová a dodává: „Veřejná prostranství, příroda, vlaky, letiště, naše domovy, všechny tyto prostory se staly dějišti většiny performancí a představení, zatímco divadla stála téměř dva roky prázdná. Scénografie se inspiruje, vstřebává a utváří něco nového a jedinečného. Co přesně to je, asi ještě neumíme dobře popsat. Nabízíme ale jedenáctidenní zážitek, kde se do nově vznikajících scénografických prostředí můžete ponořit na vlastní kůži.”

Ve Veletržním paláci

Budova Národní galerie Praha bude dějištěm Výstavy divadelního prostoru a výstavy Fragmenty II. První z nich se soustředí na divadelní architekturu, zejména ve smyslu netradičních míst tvořených pro setkávání, sdílení a umělecký projev. Klíčový je pro tento výstavní projekt posun od místně pevně ukotvené architektury k živějšímu a performativnímu pojetí divadelního prostoru.

Fragmenty II, soustředěné na hru s měřítky, navážou na stejnojmennou výstavu z PQ 2019. V letošním provedení se zaměří na modely, scény, kostýmní design a v jednom případě představí také světelně laděný exponát.

Ve Veletržním paláci si návštěvníci PQ budou moci prolistovat výběr v současnosti nejzajímavějších publikací zabývajících se scénografií v tom nejširším slova smyslu.

Na DAMU

Vzdělávací platformu Pražského Quadriennale hostí Divadelní fakulta pražské Akademie múzických umění. Součástí sekce PQ Studio je třicítka vzdělávacích i výsledkově zaměřených workshopů, studentská představení situovaná do divadla DISK i pražských ulic a [UN]Common Design Project, na kterém se formou scénografických intervencí ve veřejném prostoru už od podzimu 2022 podílí studenti více než 50 uměleckých škol z celého světa.

V ulicích Prahy

PQ Performance je sérií site-adaptive performancí, které v době PQ propůjčí nové významy a život ikonickým i všednějším místům Prahy. Z necelých 300 přihlášek vybral mezinárodní kurátorský tým 25 performancí včetně těch od tvůrců z Chile, Mexika, Brazílie nebo Burkiny Faso.

S Festival Passem kamkoliv

Všech 10 programových sekcí Pražského Quadriennale 2023 bude přístupných pouze držitelům Festival Passu. Od 18. ledna je 11-denní Festival Pass na celou dobu trvání PQ v předprodeji na GoOut.net za zvýhodněnou cenu 2400 Kč a 1400 Kč pro studenty. Jeho držitelé získají také přístup do digitálního archivu PQ 2023.

V průběhu jara 2023 bude v prodeji i třídenní a jednodenní Festival Pass a později také vstupenky umožňující vstup do hlavních výstavních prostor v Holešovické tržnici a ve Veletržním paláci.

Pražské Quadriennale scénografie a divadelního prostoru

od roku 1967 ve čtyřletém cyklu zkoumá oblast scénografie v celé její šíři – od scénického umění přes kostýmní, světelný a zvukový design nebo performační architekturu až po site-adaptive performance, aplikovanou scénografii nebo kostým jako performance. Jádrem festivalu je současná scénografie vytvářející prostředí, která na lidskou imaginaci působí prostřednictvím všech lidských smyslů – zraku, čichu, sluchu, hmatu i chuti. PQ tradičně hostí umělce z více než stovky zemí a je nejvýznamnějším festivalem svého druhu na světě.

Opustili jsme dobu, kdy scénografie viděla scénu, kostým, osvětlení a zvuk jako oddělené výtvarné profese. Rozmanitost současné scénografie je natolik rozsáhlá, že téměř není možné ji jednoduše popsat, kritizovat nebo analyzovat. Modely, scénografické návrhy a fotografie jsou stále vynikajícím zdrojem přibližujícím myšlení a představivost umělců a zároveň mapují kreativní proces scénografie. O prostředí, kontextu, emocích a celkové atmosféře představení nám ale říkají jen velmi málo. Jediným způsobem, jak ukázat scénografii v její pravé podobě včetně diváků, je prožít ji naživo, prezentovat v živé akci, performanci nebo kurátorsky vytvořeném prostředí.

Současná scénografie je asi jedním z nejzajímavějších uměleckých oborů, nabízející hluboké a nezapomenutelné zážitky divákům, aktivním účastníkům i široké veřejnosti.

V roce 2015 Pražské Quadriennale získalo cenu EFFE a bylo jmenováno jedním z nejinovativnějších festivalů v Evropě.

Pražské Quadriennale pořádá Ministerstvo kultury ČR
a organizuje Institut umění – Divadelní ústav

Za podpory: Městská část Praha 7

Nekonečná duna foto Adéla Vosičková

Ve spolupráci s: Holešovická tržnice, Národní galerie Praha, Divadelní fakulta Akademie múzických umění, Česká centra, Art&Digital Lab – H40, Máš umělecké střevo?

Partneři: Volkswagen Česká republika, Mama Shelter Praha

Hlavní mediální partner: Český rozhlas

Michaela Sikorová   

pro Taneční magazín

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..