Advent s operou Jihočeského divadla

Opera Jihočeského divadla si pro své publikum připravila bohatý adventní program

První adventní neděle bude patřit premiéře Hej Mistře v režii Tomáše Ondřeje Pilaře a hudebním nastudování Davida Švece. Diváci se mohou těšit na mimořádné scénické provedení České mše vánoční Jakuba Jana Ryby a na koncertní provedení adventních a vánočních písní Adama Václava Michny z Otradovic Nové Hvězdy nové Světlo. Režisér a šéf opery JD T. O. Pilař doplňuje: “Moje inscenace má za cíl přenést nás do dob našich praprababiček, kdy se o posvátné vánoční noci vše zastavilo a za závojem padajícího sněhu byla tušit cesta do Betléma. V tom pocitu je něco posvátného, něco radostného, ale také něco smutného. Jako bychom Vánoce slavili s našimi nejbližšími, ale i s těmi, které už nikdy neuvidíme. V nádherné a poetické výpravě Petra Vítka uvidíte prvky krojů z českých a moravských horských pasteveckých oblastí a malé repliky skutečných staveb z Rožmitálska, kde Jakub Jan Ryba svoji mši složil. Celá inscenace směřuje k úžasu nad posvátným zázrakem zrození, které se týká všech, kteří chodí po Zemi.”

Toto zcela mimořádné zpracování inscenace Hej Mistře uvádíme po celou dobu adventu od 27. listopadu až do 23. prosince v historické budově Jihočeského divadla. Hej Mistře budou diváci moci sledovat také na DRAMOXU.

Jihočeské divadlo a vydavatelství a nakladatelství Českého rozhlasu vydává již druhý díl Adventního zpěvníku opery Jihočeského divadla. Tentokrát jde o soubor pozdně středověkých a renesančních adventních zpěvů z českých pramenů. Texty písní opět připravil a upravil Mikoláš Troup a výtvarnou koncepci navrhla Ivana Ševčík Miklošková.

Všechny písně ze zpěvníku lze zhlédnout na YouTube kanále Jihočeského divadla v podobě videí, která opera natočila v loňském roce na významných místech jižních Čech. “Posluchači tak zavítají nejen do táborského podzemí, zámeckého skleníku na Hluboké, klášterů ve Zlaté Koruně, Českém Krumlově nebo Třeboni, ale například i na vrchol hory Kleť, kde jsme natáčeli za zimního rozbřesku,” dodává T. O. Pilař, šéf opery Jihočeského divadla. Zpěvník lze zakoupit na e-shopu Českého rozhlasu Radiotéka nebo na pokladně Jihočeského divadla.

Na YouTube kanále Jihočeského divadla si rozhodně nenechte ujít záznam varhanního koncertu Mikoláše Troupa Hvězda betlémská.

Adventní program opery myslí i na naše malé diváky. Nekonvenční interaktivní hudební zážitek slibuje premiéra inscenace Malý Mozart, která je určena pro děti od 6 do 12 let.

Hudebního nastudování se ujal Mikoláš Troup a režie Vít Piskala. Naši nejmenší diváci budou moci při představení poodhalit co se odehrává za kulisami při divadelním představení a věřte, že se budou dít opravdu nečekané věci. O tom jestli se podaří dovést představení do zdárného konce bude na divácích a Mozartovi. Co myslíte, dorazí? Premiéra 9. prosince Na Půdě Jihočeského divadla.

Projekt se uskutečňuje za finanční podpory Evropské unie prostřednictvím Národního plánu obnovy a MK.

Čas adventu zakončíme 21. prosince již tradičním Vánočním koncertem v Katedrále sv. Mikuláše. Vánočně vás naladí jedinečné propojení dvou skladeb. Kantáta Mít v sobě hvězdu skladatele Mikoláše Troupa a Vánoční svita z oratoria Mesiáš G. F. Händela.

Mezi svátky se rozloučíme v derniéře s romantickou operou o nenaplněné lásce Evžen Oněgin 29.12. a divácky oblíbeným muzikálem podle životního příběhu Evy Perónové Evita (30.12).

Silvestrovské odpoledne a první den nového roku se vydáme na pohádkovou cestu za tajemstvím světla s inscenací Kouzelná flétna. Hudba W. A. Mozarta nabitá emocemi, velkolepá scéna, originální kostýmy, to je ideální zážitek pro operní začátečníky, rodiny s dětmi nebo zkrátka kohokoliv, kdo si jde do opery pro krásu a radost. Uvádíme v českém překladu. Pro rodiny s dětmi, které budou chtít strávit společně tyto kouzelné chvíle nabízíme zvýhodněné vstupné z 30% slevou z celkové částky vstupenek.

Tip Jihočeského divadla nejen na Vánoční dárek aneb Nechte se okouzlit všemi smysly. Při koupi 4 vstupenek na hudební komedii  Slečna vdova je možné zakoupit originální parfém Fleurrete za zvýhodněnou cenu 400,- (běžná cena parfému je 650,-).

Kouzelná flétna – _foto Martina Root

 

Hej Mistře – _foto Martina Řeháčková 

Mgr. et Mgr. Pavla Hornychová

pro Taneční magazín

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..