Show Animal

Na Letní Letnou 2023 opět vtrhne oblíbenec publika Cirque Alfonse z Kanady

Lístky na akrobatickou farmářskou show Animal už jsou v předprodeji!

Jubilejní, dvacátý ročník Letní Letné oznamuje první zahraniční hvězdu. Na mezinárodní festival nového cirkusu a divadla se v létě 2023 potřetí vrátí kanadský Cirque Alfonse a opět svou energií nenechá nikoho na jevišti ani v hledišti vydechnout. Po troufalém kabaretu Barbu a novocirkusovém muzikálu Tabarnak, které se vyprodalo ještě před zahájením festivalu, strhnou publikum komicky živou inscenací Animal. Letenské šapitó se stane farmou, jaká se jen tak nevidí. Dvacátá Letní Letná to nejlepší z nového cirkusu předvede od 17. srpna do 3. září 2023. 

Cirque Alfonse není na Letní Letné žádným nováčkem. Na svou českou premiéru vletěli kanadští vousáči v roce 2017 kabaretem Barbu. Diváky vzali ke kořenům cirkusu do Montrealu na přelomu 19. a 20. století. Velkolepá show v energickém tempu střídala akrobatické disciplíny a svou troufalostí si Cirque Alfonse omotal diváky Letní Letné kolem prstu. Když se o dva roky později do Letenských sadů vrátil s novocirkusovým muzikálem Tabarnak, vyprodala se všechna uvedení ještě před zahájením festivalu. Kanadští novocirkusáci tehdy diváky přenesli do malého vesnického kostela, ale jak je jejich zvykem, s uměleckou bezbožností v něm uspořádali anarchisticko-poetickou „křížovou cestu“.

Nyní se Cirque Alfonse vrací do třetice. Návštěvníci jubilejní Letní Letné si mohou být jisti, že ani farma v novince Animal nebude farmou, jakou znají. Cirque Alfonse ve své farmářské fantazii oživuje příběhy z dětství a klišé venkovského života. A to s virtuozitou, drzostí a humorem sobě vlastním. V lehce surrealistickém příběhu jednoho farmáře mají slepice zuby, kachny jsou trochu strašidelné a krávy dělají povyk. Cirque Alfonse při své show nezapomíná ale ani na chvíli na novocirkusové umění. Neodolatelná směsice akrobacie, zpěvu, tance a divadla je navíc poháněná originální živou hudbou, kterou soubor definuje jako „farmářský funk“.

Cirque Alfonse je soubor složen z rodiny Carabinier-Lépine a jejích přátel. Pojmenován byl podle obce Saint-Alphonse-Rodriguez v Lanaudière, odkud rodina pochází. Náměty inscenací čerpá Cirque Alfonse právě z quebeckého folkloru, kterému dodává moderní punc. Celosvětový úspěch zajistila kanadským cirkusovým všeumělům multižánrovost jejich inscenací a také působivá virtuozita s komickým nábojem. Srdce publika si získali v roce 2011 dřevorubeckým táborem Timber! a od té doby se do přízně malých i velkých diváků vrací, včetně přízně návštěvníků Letní Letné.

Mezinárodní festival nového cirkusu a divadla Letní Letná slaví příští rok dvacáté narozeniny a i jeho zásluhou se Češi naučili na nový cirkus chodit. „Vážíme si toho, že se za ním lidé na Letní Letnou stále vrací. Vědí, že v Letenských sadech najdou koncentrováno do několika dnů to nejlepší z české produkce, protože mnohá představení tuzemských souborů se mohou směle srovnávat se světovou špičkou. A zároveň chceme i nadále přivážet zahraniční hvězdy – a ony chtějí jezdit na Letní Letnou, protože jméno našeho festivalu už má ve světě svou prestiž,“ ohlíží se za dvacetiletím Letní Letné ředitel festivalu Jiří Turek.

Novocirkusové zážitky slibuje od 17. srpna do 3. září i Letní Letná 2023. Na první oznámenou zahraniční hvězdu jsou lístky k mání ve vánočním předprodeji.

Kdo je zvědavý, jak Cirque Alfonse v show Animal obrátí farmu vzhůru nohama a stodolu naruby, koupí už nyní vstupenky na letniletna.cz

Nikola Lörinczová

pro Taneční magazín

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..