Culture Get-Together 2022

3.  ročník konference o spolupráci v kultuře

Ekonomická a sociální situace lidí pracujících v českém divadelním prostředí se stále zhoršuje a měsíční plat mnohých z nich nedosahuje ani poloviny průměrné mzdy. Jaká je hodnota práce v kultuře? To je hlavním tématem třetího ročníku konference Culture Get-Together 2022. Věnovat se bude ale i potřebám kultury v regionech a prostor dostanou i necenzurované příspěvky v rámci oblíbeného Kulturního Open Micu. Cílem dvoudenní akce je zprostředkovat setkání zástupců především scénických umění a představitelů samospráv a státního sektoru. Pořadatelé se každoročně snaží vytvářet komunikační kanál, který přibližuje obě sféry ve snaze odstraňovat bariéry, usnadňovat vzájemnou komunikaci a artikulovat to, co je podstatné. Konference proběhne ve dnech 26.-27. září 2022 ve vršovickém kulturním centru Vzlet.

 

„Hlavní pozornost letošní konference bude mít opět změna kulturní praxe, tentokrát s užším zaměřením na hodnotu práce v kultuře, a to nejen z hlediska ekonomických podmínek.“ říká Adriana Světlíková, ředitelka organizace Nová síť z.s., která konferenci pořádá.

 

„Nesmíme zapomínat, že způsob ohodnocování práce v kultuře přímo určuje, jak bude veřejnost kulturu vnímat. Čísla někdy nejsou jen čísly, ale mají moc formovat společenské preference a priority. Podívejme se, jaká proměna se za poslední roky udála například v sektoru školství. Některé změny prostě nelze dělat takzvaně odspodu,“ doplňuje Petr Pola, programový ředitel Nové sítě.

 

Konference Culture Get-Together každoročně rekapituluje témata, která nejvíce rezonují. Umožňuje prezentovat výsledky za daný rok a reagovat na vývoj, který každoročně ovlivňuje uměleckou obec v ČR. Oborové organizace mají příležitost podat zprávu o své činnosti, identifikovat nejaktuálnější problémy a rizika. Konference dává možnost sdílet zkušenosti i nabyté znalosti. Odbornice a odborníci dostávají zpětnou vazbu a prostor referovat o aktuální situaci na úrovni kulturní politiky. Cílem je také podpořit networking, tedy posílit stávající i nové síťování.

 

Konferenci pořádá servisní organizace pro živou kulturu Nová síť z. s. pod záštitou ministra pro evropské záležitosti Mikuláše Beka v rámci předsednictví České republiky v Radě EU 2022.

 

 

Moderuje Mario Kubaš, konference je také streamovaná na youtube Konference Culture Get-Together

 

 

Mgr. Johana Mravcová

pro Taneční magazín

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..